Fel merjem venni a diákhitel 2-t vagy ne? Egyszerűen nem tudok dűlőre jutni.
Tavaly érettségiztem, jelenleg OKJ képzésre járok, de jövőre szeretnék továbbtanulni. A BGF gazdálkodási és menedzsment szakra szeretnék járni, de ösztöndíjasra nem vennének fel, ezért önköltségesre kellene járnom. Azonban az összesen több mint 1,3 millió forintnyi hitelem lesz mire végzek, ez egyszerűen kiborít. Egyrészről több évig kellene fizetnem, másrészről a jelenlegi gazdasági helyzetet labilis, ki tudja mi lesz 4-5 év múlva. Már most is vannak olyan közgazdászok akik külföldre mennek dolgozni vagy teljesen más területen dolgoznak. A fizetést pedig nem is említve. Ha egy IT szakokról lenne szó nem aggódnék, de így hihetetlen kilátástalannak tűnik az egész.
Mi a véleményetek?
Én is bizonytalan lennék. Ez nem egy olyan nagyon biztos szakma ahhoz, hogy bármi biztosat lehessen mondani róla a jövőre nézve.
Viszont a Diákhitelt a fizetésedhez képest kell törleszteni, annak az x százalékát, az x pedig attól függ, mekkora a törlesztés megkezdésekor a tartozás. Ez 1 és 2 millió között 5%. Mindig a 2 évvel korábbi béredet veszik alapul, ha az nincs, akkor a 2 évvel korábbi minimálbért.
Ha a Diákhitelt nem sikerül teljes egészében visszafizetni nyugdíjas korodig, törlődik a tartozás. Ugyanúgy törlődik a hitelfelvevő halálával is, tehát nem örökölhető.
Tehát én úgy vélem, mégsem akkora döntés ez. Ha rossz éveket hoz a sors, azt a havi 5%-ot kell kigazdálkodni (ez csak akkor nagy gáz, ha munkanélküli vagy, mert törleszteni mindenképp kell). Ha meg jobbakat, akkor akár vissza is lehet fizetni, hogy ne kelljen egész életedben az 5%-okat fizetni (kamatokkal együtt).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!