Diákhitel 2 -tőt valaki felvette? Tényleg jó hitel ha csak költségtérítésre veszem fel?
3 félév után át fognak rakni költségtérítésesre sajnos ezért gondolkodom a diákhitel 2 ben. Az 1 ről csúnyákat mondanak meg hogy nehéz visszafizetni.
Én max 3-4 félévet vennék fel tehát összesen 4 félévért 840 ezret.
Ennyit még normálisan lehet törleszteni?
Kinek milyen tapasztalata van?
Mivel a DH2-nek csak 2% a kamata, így igen kedvező. 840 ezret szerintem simán visszafogsz tudni fizetni :)
Mondjuk most a DH1-nek is 'csak' 5,75% a kamata, tehát az sem vészes.
Mindkettőt lehet normálisan törleszteni, de a lényeg, hogy külön a tőke részt is törleszd, hiszen a hatályos jogszabályok szerinti levonás összegének domináns része a kamatra megy (szinte mint minden hitelnél), és minimális rész fordítódik a tőke rész törlesztésére.
Tehát levonják a fizetésed x%-át, és te pedig még minimum ennyit befizetsz a számládra tőke előtörlesztés címén.
Ha így csinálod, akkor mindegyik diákhitel jó befektetés lesz. Ha csak a normális törlesztés megy akkor elhatalmasodhat feletted.
Nekem 2,1 misi ment rá. Megérte, hiszen jobb nincs, de csak is előtörlesztéssel. Én havi 15-40 ezret fizetek csak a tőkébe előtörlesztésként, és még ugye megy a normális törvényes kötelező törlesztés.
A diákhitel kettő csak tandíjra jó, és jobb kamatozású, mint az egy.
(diákhitel 1-ből pedig 3 milliót vettem fel, erre ugyanúgy megy 15-40 ezer havonta, alaklomtól függően, így a kettő sok pénz, de hát ez van, sajnos csak így volt lehetőségem)
Előző vagyok.
Itt tudsz bíbelődni a hitellel kapcsolatban. Érdemes rászánni pár percet az életedből a felvétel előtt.
Utolsó, szabad megkérdezned, hogy milyen szakot végeztél el?
Én is felvettem a DH1-et is meg a 2-őt. (most szeptemberben kezdtem)
ha 3 és fél év alatt elvégzem akkor:
7 félév, 7x250 ezer = 1,75m + kamat (dh1)
7x300 ezer = 2,1m + kamat (dh2)
szóval ha jól számolom akkor kb 4 és fél millió hitelem lesz
és kicsit félek, hogy nem fogok jól fizető munkát találni :( gazdálkodási és menedzsment szakos vagyok, beszélek angolul, németül és franciául középfokon, + még megszeretnék tanulni 1 nyelvet.
"milyen szakot végeztél el? "
biosz-kémia-tesi középiskolai tanár
Ha én kitudom gazdálkodni, akkor te meg pláne kifogod ilyen háttérrel, mint amit leírtál.
Nézd, nekem nem volt más lehetőség. Ennyi pénzt nem tudtam volna összeszedni, akkor sem ha előtte dolgozok 4-5 évig.
Túlzásba vitt diákmunkával pedig az értelmiség képző hatását veszti el maga a képzésem, és kb kidobott pénz lesz az egész hitel (még ha ez a tény fáj sok szorgos diáknak is).
Természetesen hátrányt szenvedek azokkal szemben akiknek nincsen hitelük, és én 52 éves koromig fogom perkálni a hitelt. Erre kell alapoznom családot, és minden egyéb igényt (lakás, kocsi, gyerekek, vegetálás).
Ha nem törlesztek elő, akkor nem tudom visszafizetni nyugdíjig, és ugye egyszerűen elévül, viszont összesen minimum 5 millióval fogok akkor többet befizetni a maradék időre, tehát hiába évül el, akkor is többe kerül.
Meg kell tanulni élni vele, és a legfontosabb kezelni kell tudni a helyzetet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!