Pénz és támogatás nélkül, önköltségesen BGF PSZF kollégium és egyéb kiadások mellett? Mi lenne a jó megoldás?
Esetleg ösztöndíjakra is pályázhatsz, változó mit lehet onköltségesen is, 1-2 van amit biztos megpályázhatsz vele. Változó mértékűek (átlag havi 5-10 ezer) és az igényléssel meg mindennel együtt novembernél korábban nem utalják, de egy kis segítségnek ez is jó, minden pénz számít. Van néhány nagyobb összegű is, de azok már tanulmányhoz kötöttek. Konkrétabban az iskolákban kell utánajárni (pl. HÖKnél), hogy az adott egyetembe mik vannak az "államisokon" kívül (pl. Alaptámogatás mindenhol van, rendszeres szociális t., bursa hungarica).
Ha más nincs esetleg halassz egy évet a jelenkezéssel és menj el dolgozni, ezzel viszonylag sokat lehet összegyűjetni, főleg ha addig otthon maradsz, csak így kissé kiesel a tanulásból.
Önköltségesnek NINCS semmi a BIJÖ-n kívül amit a félév végén lehet megpályázni és az önköltségnek 25, 50, 100 %-át kaphatod vissza. Bursa Hungaricát ősszel kell megpályázni, de folyósítani csak a 2. félévben fognak először és 1 évre vonatkozik (2. félév - 3. félév).
Kollégium 21 ezer forint lesz számodra. Itt tanulok, bármi kérdésed van, nyugodtan tedd fel!
Köszönöm a válaszokat.
Akkor a már feltett kérdések, hogy diákmunkát mennyire lehet mellette végezni? Minyit kell költeni könyvekre, jegyzetekre (tehát iskolai dolgokra)? Étel mennyi pénzből jön ki (tudom személyfüggő)? Akik hasonló helyzetben vannak ott azok, hogy oldották meg?
Előre is köszönöm a válaszokat.
Pár embert ismerek aki dolgozik mellette, többnyire FSZ-esek vagy újrafelvettek. (újrafelvett = elvégzett egy FSZ képzést ezért pár tárgyát beszámítottak év elején így jóval kevesebb órára kell bejárnia). Felsőbb éveseknél többen dolgoznak de nekik teljesen más mert államilag támogatottak úgy nem olyan nagy para csúszni... szerintem baromi sokat kell tanulni (első félévben főleg a matekra és a számvitelre), de ott van mellette jópár kis szivatos tantárgy amiről azt gondolja az ember hogy na egy nap alatt felkészülök rá és a végén meg mehet belőle VK-zni (bár ha tudsz puskázni nem lesz gondod).
Én nem javaslom, hogy egyből neki állj dolgozni, várj egy kicsit, tapasztald ki mennyi energiát kell ráfordítanod az iskolára, csak azután dönts arról, hogy vállalsz e mellette munkát. Egyébként a koliban baromi nehéz tanulni. Esetleg a délutáni órákban, este kezdődik a banzáj sokszor. (pont akkor amikor neked "hót" fáradtan munka után lenne időd tanulni esetleg..bár kinek mi..nekem nehezen megy, más tud..)
Könyvekre egy 10-est szánj félévenként. Betudod szerezni fénymásoltan is őket, úgy valamivel olcsóbb.
Én nekem a kaja az elmúlt két hétben 6000 ft körül volt (és nem a legolcsóbb sz*rokat veszem meg), viszont viszek magammal 4 napra való főtt ételt és hétvégente hazajövök.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!