Hogyan tudnék a legkönnyebben bekerülni pszichológia szakra?
Jövőre leszek végzős, és akkor fogok érettségizni. Általános tantervű gimnáziumba járok, tavaly a biológiát vettem fel emelt óraszámba, így abból megyek emelten, ami csak plusz 50 többletpontot jelent. A tanulmányi pontjaim nem túl kimagaslóak, mindössze 4-es átlagban, ezért kénytelen vagyok az érettségi eredményeimre támaszkodni.
Mivel ezen a szakon rettentő magas a ponthatár, főleg hogy a budapesti egyetemek egyike a cél, választanom kéne még egy tárgyat emelt szinten, de attól félek az a másik eredményének rovására menne.. Mi lenne a legkönnyebb megoldás ilyen esetben? És nem, nem arról van szó, hogy lusta lennék, csak így utolsó évre bepánikoltam, és a legjobban teljesíthető megoldást keresem.
Sajnos halasztani nem tudok, itthon nem néznék jó szemmel.
(Szívesen fogadok hasonló orientációjú képzés lehetőség tippeket is, természetesen felsőoktatásban.)
Két nyelvvizsga (40 pont), egy erős közép és egy erős emelt (+50 pont), amiket duplázol.
pl.
két középfokú vagy egy felsőfokú nyelvvizsga (40 pont)
90%-os középszintű biológia/magyar/matek/történelem/idegennyelv duplázva (180 pont)
90%-os emeltszintű biológia/magyar/matek/történelem/idegennyelv duplázva (180 pont)
Összesen: 450 pont. Ezzel már tuti bent vagy.
Akkor kénytelen vagy két tantárgyból emeltezni.
pl
85%-os emelt biosz duplázása (170 pont)
85%-os emelt magyar/matek/történelem/idegennyelv (170 pont)
plusz kétszer 50 pont az emeltért (100 pont)
Összesen: 440 pont. Még talán ezzel is bent lennél.
A biztonság kedvéért kezdj el gondolkozni egy b-terven is, mert két tantárgyból 85%-os emeltet csinálni nem könnyű. Sok sikert!
Köszönöm a válaszod!
Egy emelt biológia és egy középfokú nyelvvizsga párosítása esetén 78 többletpontot tudok összeszedni, két 90%-os érettségivel pedig 438 pontom lenne. Ami idén a Pázmányra és a Károlira is elég lett volna.. és ez még nem is olyan lehetetlen.
Hát nem lehetetlen, de nem is lesz könnyű, úgyhogy húzz bele.
Ha innen mindent tudsz, nem fog meglepetés érni érettségin.
Én is ebből fogok készülni emelt bioszra. Csakmert azt olvastam, hogy biosz érettségin nem számít, hogy milyen sok érdekességet tudsz, hanem szigorúan csak azt pontozzák, ami a követelményben benne van. Ez a könyv a követelményrendszer alapján készült. Remélem segítettem. :)
Kedves utolsó!
"A biosz emelt talán a legnehezebb, szóbelin még tételek sincsenek amiket bemagolj"
Szerintem nézd meg a kémia követelményrendszert. Az emelt biosz 29 oldalas, az emelt kémia 52, és kémián sincsenek tételek. Pluszba még van kb 60 kísérlet, amit el kell tudni végezni. Szóval nem a biosz a legnehezebb..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!