Anyagtudomány vagy molekuláris bionika? (egyebek lent)
Szeretnék egy olyan végzettséget, ami a kémia és fizika területet foglalja magában, jók a kutatási lehetőségek, van kereslet, és a megélhetés sem utolsó szempont. Ezt a két szakot találtam, melyiket ajánlanátok? Főleg kutatni szeretnék, laborban dolgozni.
Ha ezek közül egyik sem, akkor mi a véleményetek a mikrobiológiáról, vagy a neurobiológiáról?
1 év múlva érettségizek, jelenleg emelt szinten tanulom a biológiát és a kémiát, ha az első két lehetőség közül választanék, akkor tennék egy emelt kémiát, és egy közép fizikát, ha a második kettő közül, akkor pedig biológia, kémia emelt szint.
Bocsánat ha bonyolultan fogalmaztam, késő van :)
Köszönöm!! :)
Az anyagtudomány az gyakorlatilag fizika. ELTE fizkus szakon van is ilyen specializáció. Tehát oda fizika kell, kémia kevésbé, biológia meg egyáltalán nem.
A molekuláris bionikáról annyit tudok mondani, amennyit a Pázmány ITK-n óraadó tanárként eltöltött jó pár évem alatt megtudtam róla. Ha ezt választod, akkor hasalj rá erősen a kémiára, főleg a szerves kémiára, és persze a biológiára is (molekuláris biológiát és neurobiológiát is tanítanak itt). Erős lesz továbbá a matematika, főleg az analízis de a diszkrét matematika is, abból is elsősorban a lineáris algebra. Emellett tanítanak fizikát is, de az nem olyan sok. Viszont adnak ízelítőt kvantummechanikából is, eléggé gyorstalpaló stílusban.
Ami a megélhetést illeti, kutatóként idehaza nehéz jól fizető állást találni. Közalkalmazotti fizetést, gondolom, nem akarsz, mert az nevetségesen alacsony. Magáncég pedig kevés van, amelyik kutatói jellegű munkákat tud kínálni. Esetleg (fejlesztő)mérnöki munkák akadnak, azokkal jobbak az esélyeid. Vagy pedig kimész külföldre, ott egy kutató is többet keres. De ehhez előzőleg nem ártana majd egy PhD.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!