Van itt olyan aki környezet mérnöknek tanul (t)?
Mire vagy kíváncsi?
Igen keresett szakma, mert manapság egyre fontosabb szerephez jut a környezet, és a természet.
Elég ha megnézed, hogy egyre jobban "zöldül" minden.
Előző, te környezetmérnök vagy (leszel)? Mert én is annak tanulok. Amit mondasz az optimista feltételezés, vagy mint a szakmában dolgozó belsős mondod ezt? :)
A kérdező mire kíváncsi ezen belül?
Szia. (2. vagyok) Nem, a BME-re járok (3. év), csak erről tudok nyilatkozni. :) Elég változatos tárgyaink vannak. A legtöbbet kémiából kapunk. Ez nem tudom azért van-e, mert a vegyészkarhoz tartozunk, vagy mert alapból ilyen a szak tanterve. Elvileg BSc-nél mindegy hol tanítanak, tanterv szerint ugyanazt kellene, hogy tanulják. Az első pár félévben alapozótárgyak voltak: matek, fizika, biosz, mikrobiosz stb. De utána jönnek a szakmai tárgyak is. Tanul(t)unk szennyvíztisztítási technológiákat, hulladékkezelést, különféle vegyipari technológiákat, kémiából mindenféle ágazatból egy kicsit (szervetlen, szerves, analitika, kémia környezetvédelmi vonatkozásai). Ezen kívül menedzsmentet és néhány gazdasági, jogi tárgy is volt. Ami (szerintem) kicsit távolabb áll a szakmától, de kötelező volt: közlekedéstechnika, kis elektronika, villamosságtan, gépészet, bár ezutóbbiak éppencsakhogy arra voltak elég, hogy halljunk a témáról. De igyekeznek azértminden tárgynál a környezetvédelmi vonatkozását előtérbe helyezni.
A nyelvtanulást sztem minden egyetem magának intézi, nálunk speciel úgy van, hogy egy bizonyos korlátig ingyen lehet nyelvet tanulni.
Egyéb tárgyak: a kötelezőeken kívül is vehetsz fel tárgyat, sőt, kell is, de csak x kreditnyit (kötelező 210 kredit ezzel együtt jön össze). Egyelőre ennyi jutott eszembe. :)
(folyt.) A kreditekbe hamar bele fogsz rázódni, egyrészt felsőbbévesek segíteni fognak, másrészt mindenhol ott lesz a hétköznapjaidban. :)
A BSc diploma után én szeretnék elhelyezkedni , de ennek inkább személyes okai vannak (önállósodás, gyakorlati tapasztalat szerzése, stb.), ill. nem tartom magam annyira jónak, hogy államin vigyem a mestert, költségtérítésesen pedig nem szeretném végezni. Tehát MSc-n is vannnak államilag támogatott helyek, de talán csak a tanulmányi eredményük alapján legjobb 30%-ban levőknek. (lehet, h. 15%, de a lényeg, hogy kevés) De azt hiszem, hogy ez központilag meg van határozva, ennek utána lehet nézni.
Eredmények: Amikor felvételiztem (2007) 120 pont volt a ponthatár (a 144-ből). Előtte való években mindig magasabb (126), kicsit tartottam is attól a 128 pontommal, h. nem vesznek fel, de aztán nemhogy emelték volna, inkább lerántották a ponthatárt. Asszem egyszer átszámoltam 480 pontos rendszerbe az eredményeimet, ott is 400 körül volt. A ponthatár tavaly vagy azelőtt 358 körül volt ide, szóval szerintem nem olyan vészes. Máshol még alacsonyabbak kicsit. (Érettségi: minden közép kivéve a választott tárgy; általában 80-90%-ra sikerültek, najó a magyar nem, az 70-75 körül volt; +közép C nyelvvizsga)
Ösztöndíj: ez is gondolom egyetemenként változó lehet, hogy hogyan bírálják el, milyen átlagtól adják, mekkora összeget. Ez még egyetemen belül is eltér, szóval amit leírok, nem feltétlenül általános. Tanulmányi ösztöndíjat 1. félévben nem kaptunk, ahelyett valami alaptámogatást lehetett megpályázni, ami viszont csak az elsősöknek van. A tanulmányi általában 3 fölött jár (valójában az elvégzett kreditek alapján van csoportosítva, hogy milyen átlagtól adják meg). Ezen kívül van még néhány támogatás, amit minden félévben meg lehet pályázni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!