Hol tanulhatok vízügyi mérnöknek? Mi a véleményetek erről a szakról?
Én a műegyetemről tudok nyilatkozni. Bár konkrétan ilyen képzés nincsen, de több képzésből is lehet szakosodni vizes területre.
Egyrészt az Építőmérnöki karon is lehet vízépítészetre, továbbá a Vegyészmérnöki karon is lehet vizes témákra szakosodni. A pontos szak neveket nem tudom, de a karok honlapján utána tudsz járni.
De ezek nem konkrétan vízügyi mérnök képzések, hanem az adott (építő / vegyész) képzésen belül szakirányok.
Konkréten vízügyi mérnök képzés tudtommal már nincsen, ennek a helyére vízügyi építőmérnöki (vízépítőmérnöki) szak került. Ha még messzebbre akarok menni, akkor építőmérnöki alapdiploma, területi vízgazdálkodás vagy vízellátás csatornázás szakiránnyal. Mit szeretnél csinálni? Amit az előbb említettem, az Baján egészen biztosan van, és nem fölösleges idővesztegetés! :) Az országban konkrétan ez a képzés egyedül ott van, illetve BME-n található hasonló. Tv-seket nagyon sok helyre keresnek, a töltések régiek, árvíz mindig van, védekezni mindig kell... a szakmában dolgozók elöregedtek, lassan teljesen kiöregednek, így viszonylag keresett szakma. A jobban tanuló ismerőseim még államvizsga előtt munkamegállapodást kötöttek azzal a feltétellel, hogy ha júniusban meg van a diplomájuk, júliustól lehet menni dolgozni.
A vízellátásról ilyen téren nem tudok mesélni, annak az előnye, hogy nem feltétlenül közalkalmazotti fizetést kapsz, a falvakban most kezdenek komolyabban foglalkozni csatornázásokkal, csőcserék, víztisztás, szennyvíztisztítás, stb. Úgy tudom ez a terület kicsit telítettebb, illetve a pénzhiány miatt jelenleg annyira nem népszerű, nem tudnak építeni semmit. Viszont ha abból indulunk ki, akkor szennyvíz is lesz mindig, vizet is kell tisztítani mindig! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!