Az törvényes, hogy emelt töri szóbelin a 30 tétel helyett csak 4 tételből választhattam?
Tegnap szóbeliztem és én úgy érzem, hogy ez nagyon igazságtalan húzás volt a vizsgabizottság részéről.Sőt az utolsó ember a megmaradt egyetlen tételt húzhatta.Kérdem én hogy ez valóban azt dekralálja, hogy egyenlő eséllyel indul mindenki? Mert szerintem egyátalán nem.
Azt még elfogadom, hogy egy nap 20 tételt adnak meg, meg nyilván az előttem lévő kettő ember tételét nem húzhatom, de hogy ilyen kevés
tétel közül választhassak... Ki mit gondol erről? Nincs erre valami jogszabály?
"A tételek leírása, tartalma és címe meg van adva emelt szinten."
Nincs. Gondolom, te is a témakörökkel kevered össze.
Nem, nem a témakörökkel keverem.
Itt a leírása, hogy részletesen miket kell tudni: [link]
Itt a leírás, hogyan is kell mind a szóbelin mind az írásbelin és hogyan zajlik az értékelés:
Ezeket itt a témakörök amiket te is említesz: [link]
Ugyanezek összefoglalva: [link]
És elolvashatod még a nagyon hosszú vizsgáztatóknak és javítóknak írt "kézikönyvet".
Ha valaki jól szerette volna megírni, akkor nem csak az írásbelit tudta volna megtalálni, hanem a szóbelit is.
És bár eltértünk a kérdéstől, de nem hiszem, hogy "igazságos" bármilyen szempontból is, ha 4 tételből húzhat a vizsgázó. De ezt ennyire utólag nehezményezni már sehol sem tudja a kérdező.
Visszatérve pedig arra, hogy 30 alatt az 1=30 alatt a 29... ez igaz, de ez nem valószínűség. ez szimplán annyit jelent, hogy 30=30. Vagy másképpen 1 tételt ugyanúgy lehet kiválasztani a 30-ból, mint 29-et. De ez nem mond semmit, nincs különösebb lényeges információ benne.
Abban viszont, hogy nem rakják vissza a tételt, azaz a későn érkező információs előnyhöz juthat, már van többlet.
Van egy feladat, ami elgondolkodtató. Van 30 ajtó, csak az egyik mögött van nyeremény (azaz van 30 tétel, te csak az egyiket tudod elmondani ötösre). Kihúzod az egyiket és mennyi esélyed van arra, hogy azt húzod amit szerettél volna? 1/30. Most azt mondják a másik 29-ből kidobnak/széttépnek 28-at, marad 1 darab. Az eredetinél nagyobb valószínűséggel fogja ez tartalmazni a tételt, mint a másik egy, hiába is tűnik most a döntés 50-50-nek.
De megint elkalandoztam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!