Filozófia phd levelezőn?

Figyelt kérdés

Jövőre végzek a BME-n villamosmérnöki szakon és utána szívesen foglalkoznék filozófiával komolyabban. Már egyetem előtt is nagyon érdekelt a filozófia. A problémám az, hogy ha végzek mérnökin, akkor érdemes lenne elmennem dolgozni, a phd ugyanis nem olyan jövedelmező anyagi szempontból. Kb. 100 ezer az állami ösztöndíj + még félmunkaidőben ha találok valamit, nem összehasonlítható azzal a bérrel amit egy cégnél kapnék havonta. Filozófián nem sok projektmunkáról hallottam, valamint arra is felhívták a figyelmemet, hogy nagyon be tudja szippantani az embert a környezet, én azért emellett mégis megtartanám a mérnöki énemet.

Felmerült bennem a kérdés, hogy van-e valahol esetleg phd lehetőség levelező szakon? Engem ismeretelmélet, mesterséges intelligencia, esetleg etika témakörök érdekelnének leginkább.

Persze van még egy évem eldönteni mit akarok, viszont kicsit patt helyzetben érzem magam. Bármilyen építő jellegű választ előre köszönök!

2014. máj. 29. 11:14
 1/4 anonim ***** válasza:
67%

Ugye viccnek szántad a kérdésedet?

A felvételi rendszer

A Doktori Iskolába az ELTE BTK Doktori Tanácsa által szabályozott felvételi eljárás során lehet felvételt nyerni. A felvételi eljárást a programvezetőkből alakult felvételi bizottság folytatja le. A felvételi vizsga szóbeli meghallgatásból áll.

A jelentkezés feltételei:

- Legalább jó rendű egyetemi, vagy azzal azonos értékű, filozófia- vagy esztétika-szakos diploma;

- Filozófia- vagy esztétika-szakos diploma hiányában, kivételes esetben és meghatározott feltételekhez kötve, bármely más szakon szerzett egyetemi diploma.

- A Filozófia Intézethez tartozó programok esetében nem filozófia vagy esztétika szakos diplomával rendelkezők abban az esetben nyerhetnek kivételesen felvételt, amennyiben a sikeres felvételi vizsgát követően, a doktori tanulmányok során számot adnak a filozófia szakon előírt hat filozófiatörténeti kollokvium közül legalább négynek az anyagából, illetve a Politika filozófia program esetében a társadalomfilozófia 1. és politikai filozófia kollokvium anyagából.

- A felvételi rangsorolás szempontjai a következők: a korábbi egyetemi tanulmányi előmenetel (vizsgák, szigorlatok, diploma minősítése); korábbi kutatómunka során felmutatott eredmények (diákköri díjak, szaktudományi közlemények); a pályázó kutatási programjának megvalósíthatósága.

- A felvétel a meghirdetett doktori oktatási programok valamelyikére történik.

2014. máj. 29. 11:42
 2/4 A kérdező kommentje:
Nem, nem viccnek szántam a kérdésemet. Te konkrétan az ELTE BTK Doktori Tanácsa által szabályozott felvételi eljárást írtad le, de vannak interdiszciplináris képzések is, ahol más háttérrel rendelkező hallgatók kerülhetnek be. Ilyen pl. a BME doktori iskolája. Ezért feltételezem, hogy van más is hasonló.
2014. máj. 29. 13:39
 3/4 anonim ***** válasza:
100%
Én személyesen ismerek olyan embert, aki matematikus diplomával végzi a filozófia PhD-t, viszont azt nem hiszem, hogy levelezőn. Ja, és ő is dolgozik mellette.
2014. máj. 29. 13:48
 4/4 anonim ***** válasza:
Tudományfilozófia és Tudománytörténet Doktori Iskolára gondoltál...így már más...
2014. máj. 29. 14:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!