Nagy baj hogyha szakközepet választottam a gimi helyett?
Szia!
Nem leszel hátrányosabb helyzetben, sőt... Ha közgázra szeretnél menni, akkor szerintem érdemes olyan szakirányt választanod már középsuliban is. Én nem mentem el közgazdásznak, de közgazd szakközépbe jártam kermark szakon. Mikor a középsuliban végeztem, akkor már a kezemben volt 2 nyelvvizsga, egy Ecdl és egy szakma, ami a mai világban szerintem elengedhetetlen. Ezek után mentem még egyetemre tanulni, ahol most nyelvszakos vagyok. (Ezzel lehetek tanár vagy tolmács mesterképzés választásától függ. Jelenleg mondjuk azon gondolkoztam, hogy nem megyek mesterre hanem végzek mellé még idegenforgalmit.) Viszont vannak olyan volt osztálytársaim, akik szakmában tanultak tovább, tőlük azt hallottam h.1-1 suliban hamarabb felvették az ütemet, mint gimis szaktársaik. A gazdasági matek meg a közgazd számolások nem nagyon vannak a sima matekkal egy szinten. Ezt tapasztalatból is mondom, mert világ életemben hülye voltam a matekhoz, viszont szakmai éven tök másokat kellett számolni mint előtte matekórán.
Ha elég elhivatott vagy, akkor szakmai tárgyból érettségizhetsz is, az pedig jó a felvételihez. Az egyedüli gond az akkor van, ha közben kitalálod hogy nem abba az irányba indultál el mint kellett volna, de ez csak drasztikus váltás esetén van. Például nekem volt egy osztálytársam, aki kitalálta, hogy egészségügyin akar tovább tanulni, de nem tanultunk annyi bioszt, kémiát és fizikát h tudjon belőle felvételizni (ugye a szakmai tárgyak nálunk ezen tárgyak rovására mentek) ezért közben sulit váltott. De mondom ez akkor lényeg,ha valami olyanra akarsz váltani, ami köszönőviszonyban sincs a közgázzal. Ami meg lényeg, hogy nálunk úgy volt, hogy a szakképző évet nem volt kötelező elvégezni, volt is aki ezt kihagyta, és elment továbbtanulni, vagy más szakmát tanulni. Ha kérdésed van akkor nyugodtan írj privit, remélem hasznos volt a hozzászólásom :-) én nem bántam meg a szakközepet.
Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!