Biológia szak biológiatudás nélkül?
Szóval. Bocs ha hosszúra fog sikerülni. 13 éves, pályaválasztás előtt álló lány vagyok. Az álmom: orvosi egyetem. Pszichológus, pszichiáter vagy sebész szeretnék lenni. De van egy kis bibi. 5. osztályban kaptunk egy biológia tanárt, aki... hát enyhén szólva sz*rik a biológiára, csak hülyéskedünk egész órán. Biológia-kémia szakra szeretnék menni. Hát hogy őszinte legyek, a kémiatanár sem tud magyarázni, de eddig mindig 5-ös voltam (mindkét tantárgyból) - a pluszfeladatok miatt. Nagyon szeretnék biológia-kémia szakra menni, de ott biológiából kell szóbelizni. Ez 25 pont. A hozott jegyek is 25 pontosak, ez maximum lenne, mivel 8 éve kitűnő vagyok. 50 pont pedig a központi.
Mi lenne velem a szóbelin?? El tudnám végezni azt a négy évet??
Vagy pedig a másik lehetőség: megyek nyelvi szakra.
De onnan nem biztos, hogy felvesznek az egyetemre. Biosz szakkal inkább felvennének, nem?
Kérlek segítsetek. Esetleg egy Egri, Szilágyi Erzsébet Gimnáziumba járó biosz szakos diák??
A gimnáziumban úgy is előőről kezditek az egészet. Persze nem árt, ha tudsz néhány alapkifejezést: oxidáció, redukció, sav-bázis, melyik savnak mi a képlete vagy biosznál tisztában vagy nagyvonalakban a rendszertannal, vagy a sejt felépítésével.
Én is ilyen helyzetben voltam. A biosz felvételinél a vérkeringést kellett elmondanom, a kémiánál meg megkellet mondanom, hogy a homokos víz, a tea, a levegő, és az ammónia oldat, vegyület, keverék.
Én nyelvi szakra mentem, nem bántam meg, jövőre orvosira megyek v. gyógyszerészetire (még nem tudtam dönteni). Persze a nyelvi szaknak az a rizikója, h. nem biztos h. egy szuper tanárt fogsz ki. Én szerencsés voltam. Majd a gimiben harmadikban biosz-kémia fakultációt veszel föl. (Addigra lehet, hogy ügyvéd akarsz lenni:D) Plusz előny nem kellett bioszból és kémiából is emelt érettségit tenni, mert megtudtam csinálni a felsőfokú nyelvvizsgát.
Sok sikert!
uuuh... köszi szépen!
De nem hiszem hogy én tudnék választani még közben... Ez a gáz... Lehet hogy közben változik a véleményem, és pont más akarok lenni, de nem tudom... Akkor végigszenvedem a 4 évet, plusz utána semmit nem tudok kezdeni. Mért kell 13 évesen döntenem az életemről?:D
Ezek szerint egri vagy, vagy Egerbe fogsz járni. :)
Én nyelvi előkészítőre járok Egerbe, egy nagyon jó gimnáziumba. Utolsó előtti éven ez, és én is az orvosira akarok menni. Ha odateszed magad, tanulsz rendesen, akkor innen is simán bejuthatsz az orvosira. Amit a bioszosok megtanulnak órán, azt mi megtanuljuk fakton. :)
Persze nem árt, ha lehetőség szerint alapból ilyen szakra mész. Meglátásom szerint nem szokott annyira nehéz lenni a szóbeli felvételi. Az alapokat szokták kérdezni. (Illetve én a Szilágyiról nem tudok nyilatkozni, nálunk így van.) Mondjuk ez nyilván a tanártól is függ. A bioszt inkább tanulni kell, könnyű érteni, szerintem olvasd át párszor a könyvet, nem fognak mélységében belekérdezni, csak az alapokat.
Szurkolok neked. :)
2. válaszoló, megkérdezhetném, hogy hová jársz?
Köszönöm a válaszokat.
Nem kell 13 évesen döntened az életedről. Én egy teljesen sima hatosztályos (nem tagozatos) gimiből jelentkeztem orvosira és felvettek. Meg az osztályunkból még másik két embert is...
Persze biosz-kémia tagozattal biztosan könnyebb, de 4 év alatt simán van időd felkészülni...örülj neki, h már most tudod mit akarsz, és nem az utolsó fél évben kell szenvedned:)
Amúgy nyelvtagozatos suli szerintem tök jó, nyelvvizsga úgy is kell:) A bioszt simán meg lehet tanulni tanár nélkül is, de a nyelveket szerintem max nagyon nehezen:)
Kérdező: Dobó.
22:51: Hát de mindkettőből egyébként sem kötelező, csak egyből kell, a plusz pont meg akkor is ugyanannyi ha kettőt csinálsz, mintha egyet csinálnál. Nem vesztettél semmit, tudom, és csak a szavakon lovaglok, csak nem értem. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!