Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Hol találom az új felsőoktatás...

Hol találom az új felsőoktatási törvényben, hogy csak négyszer szabad felvenni egy tárgyat?

Figyelt kérdés
Átolvastam, de sehol nem találom. Van most az egyetemünkön egy balhé ebből, és bár engem nem érint (előbb is kezdtem és nem is veszek fel négyszer egy tárgyat), érdekel, hogy kinek van igaza.

2014. ápr. 7. 18:23
 1/6 anonim ***** válasza:
Igazából csak 3-szor lehet, 4.-ik felvételhez már kérvény kell.
2014. ápr. 7. 21:21
 2/6 anonim ***** válasza:
Szerintem ezt nem törvényben kell keresni, vagy legalábbis nem alkotmányos törvényben, hanem egyetemi szabályzatban.
2014. ápr. 7. 21:24
 3/6 A kérdező kommentje:
Tehát nincs benne. Köszönöm.
2014. ápr. 8. 05:36
 4/6 anonim ***** válasza:

Nekünk ezt küldték Neptunon,de szerintem csak a DE-re vonatkozik:

Tisztelt Hallgatók!

Az alábbi – elektronikus tanulmányi rendszeren keresztül küldött – hivatalos írásbeli felszólítás a többszöri tantárgyfelvételre és vizsgára vonatkozik.

A 2005. évi CXXXIX. törvény a felsőoktatásról (Ftv.) és a 2011. évi CCIV. törvény a nemzeti felsőoktatásról (Nftv.) is a hallgatói jogviszony megszűnését fűzi ahhoz, ha a hallgató bizonyos számú tárgyfelvétel vagy bizonyos számú vizsga során sem szerzi meg az azonos tanegységhez (tantárgyhoz) tartozó kreditet.

A tárgyfelvételek és vizsgák maximált száma függ attól, hogy a hallgató milyen finanszírozási formában folytatja a tanulmányait és mikor kezdődött a hallgatói jogviszonya.

I. Ezek alapján, akik a 2011/2012-es tanévben vagy azt megelőzően kezdték meg tanulmányaikat, államilag támogatott vagy költségtérítéses formában folytatnak tanulmányokat, rájuk az alábbiak vonatkoznak:

I.a./ Államilag támogatott hallgatók

Annak az államilag támogatott hallgatónak, aki egy tárgy kreditjét maximum három tárgyfelvétel VAGY összesen hat vizsga során sem szerzi meg, a hallgatói jogviszonyát a dékán megszünteti, azonban kérheti a hallgató, hogy tanulmányait költségtérítéses képzésben folytathassa. [Ftv. 76. § (1)-(2); DE TVSZ 3. § (10)]

I.b./ Költségtérítéses hallgatók

Annak a költségtérítéses hallgatónak, aki egy tárgy kreditjét maximum hat tárgyfelvétel VAGY összesen tizenkét vizsga során sem szerzi meg, a hallgatói jogviszonyát a dékán megszünteti. Ezt követően a hallgató csak sikeres felvételi eljárás után kezdheti újra tanulmányait. [Ftv. 76. § (1)-(2); DE TVSZ KSZ 4. § (1)]

II. Akik a 2012/2013-as tanévben vagy azt követően kezdték meg tanulmányaikat, állami ösztöndíjas vagy önköltséges formában folytatnak tanulmányokat, rájuk az alábbiak vonatkoznak:

Annak az állami ösztöndíjas vagy önköltséges hallgatónak, aki egy tárgy kreditjét maximum három tárgyfelvétel VAGY összesen hat vizsga során sem szerzi meg, a hallgató jogviszonyát a dékán megszünteti. Ezt követően a hallgató csak sikeres felvételi eljárás után kezdheti újra tanulmányait. [Nftv. 59. § (4); DE TVSZ 3. § (10)]

DE ÁJK

2014. ápr. 8. 08:03
 5/6 anonim ***** válasza:

A 2011. évi CCIV. törvény a nemzeti felsőoktatásról szól. Ebben van egy rész a hallgatói jogviszony megszűnéséről, ami egyértelműen kimondja, hogy a hallgatói jogviszony megszüntethető, ha a hallgató nem tesz eleget az intézmény tanulmányi és vizsgaszabályzatában előírt feltételeknek. Eszerint, ha nálatok a tvsz-ben ez feketén fehéren benne van, akkor az iskolának van igaza.

Ebben a bekezdésben viszont az is benne van, hogy az egyetem akkor is megszünteti a hallgatói jogviszonyt, ha egy tárgyból 5 sikertelen vizsgát tett az illető. (ami 4. felvételnél már sanszos)

Én összességében úgy gondolom itt az egyetemnek lesz igaza.

2014. ápr. 8. 11:53
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm. Igen, persze, eddig is meg lehetett szüntetni a jogviszonyt, ha nem tesz valaki eleget a TVSZ-nek. Viszont akkor ezek szerint csak a vizsgák száma van szabályozva a törvényben, és a tárgyfelvétel csak egyetemi szintű szabályozás. Csak erre voltam kíváncsi.
2014. ápr. 9. 19:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!