Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Milyen szakot/szakokat ajánlan...

Milyen szakot/szakokat ajánlanátok?

Figyelt kérdés

Még nem egészen aktuális a dolog, de lassan el kéne döntenem, hogy milyen irányban akarok továbbtanulni. Ami nagyon jól megy és érdekel is valamennyire , azok a nyelvek.(Németből most készülök C1-re, angolból olyan B2-es szinten vagyok.) A germanisztika viszont teljesen hidegen hagy, akkor inkább anglisztika, csak az a baj, hogy a német egyelőre jobban megy.Egyébként tanár nem akarok lenni.:/

Ezenkívül ami nagyon nagyon érdekel, és teljes szívvel tudnék vele foglalkozni: a filmek. Rengeteg filmet nézek, szoktam olvasni filmkritikákat, magam is tervezek egy filmes blogot, minden érdekel ami ezzel kapcsolatos, csak mondjuk ezek a médiaszakok sem arról híresek, hogy utána könnyű velük elhelyezkedni, hacsak nincsenek kapcsolataid.

2014. márc. 24. 08:40
 1/10 A kérdező kommentje:

Esetleg két szak egyszerre? (anglisztika/germanisztika és mondjuk mozgóképkult. és média/filmelmélet az ELTE-n)

Egyébként angolból, németből és (tudom, hogy ez nem egészen illik ide) biszból emeltezek majd jövőre, mert ez is érdekel.Szóval most elég tanácstalan vagyok.

2014. márc. 24. 08:46
 2/10 anonim ***** válasza:
Sajnos filmekkel nehéz elhelyezkedni, de anglisztikával sem könnyű. Mondjuk a kettő együtt szerintem már érhet valamit, bár nem hiszem, hogy sokkal többet. :/ Nekem az a bajom a nyelvszakkal, hogy rengeteg az irodalom, történelem, amit meg nem tanulok szívesen. Biológia szakon nem gondolkodtál? Mellette meg nyelvszak? Fordíthatnál utána szakszövegeket esetleg, ha nem akarsz biológus lenni.hameg filmek is, akkor hááát, valaki az animal planet filmjeit is lefordítja. :D
2014. márc. 24. 09:04
 3/10 anonim ***** válasza:
Mit kezdenél a nyelvekkel?
2014. márc. 24. 09:07
 4/10 A kérdező kommentje:

A nyelvszakra azért gondoltam, mert utána lehetnék valamilyen fordító, pédául filmeket, könyveket fordítanék, és ez azért mégis biztosabb lenne, mintha csak szabad bölcsészeten tanulnék filmelméletet, mert azzal tényleg csak tanár lehetnék, de az is csak kihalásos alapon.

A biológus is jó, csak ahhoz meg kémia is kell, ami nem az erősségem.

Mindenestre köszönöm az eddigi válaszokat!

2014. márc. 24. 09:45
 5/10 anonim ***** válasza:

Fordítani diploma nélkül is sokan tudnak, mások diplomával sem (és erre vannak szakirányú toábbképzések). Az irodalomi fordítások nem túlságosan jövedelmezőek, a szakfordításokhoz viszont szakértelem kell.

Van BA után fordító/tolmács MA, de ott két idegen nyelvet kell tudni.

2014. márc. 24. 10:15
 6/10 anonim ***** válasza:
67%

Mintha csak magamat látnám 3 évvel ezelőtt...

Nagyon hasonló helyzetben voltam, engem is a nyelvek és a filmek érdekeltek leginkább, aztán úgy döntöttem, hogy mivel anglisztikásokkal már Dunát lehet rekeszteni, inkább nem megyek nyelvszakra, így kötöttem ki mozgókép-médián (Filmműre esélyem se lett volna, pedig az lett volna a nagy vágyam gimi végén)... Hiba volt, három éve megőrültem volna, ha nem tanulhatok valami filmekkel kapcsolatos dolgot, most meg időközben teljesen megutáltam az egészet, ezek a média szakok valóban semmire nem jók, használható dolgot alig tanítottak, és ha lehet, mint főiskolás, aki végigment már ezen, teljesen lebeszélnélek arról, hogy ezt válaszd...

Véleményem szerint ha érdekel a biológia, akkor mehetnél vmi ilyen irányú szakra inkább, lenne vele egy értelmes diplomád és utána, ha még mindig nyelvekkel szeretnél foglalkozni, elvégezhetnél egy szakfordítóit, sokkal több haszna lenne (mellette meg a filmek megmaradhatnak hobbinak, illetve a későbbiekben akár filmeket is fordíthatsz, ennek semmi akadálya). Persze ez csak az én személyes véleményem, neked kell eldöntened, még van egy kis időd gondolkozni rajta, sok sikert!

2014. márc. 24. 12:12
 7/10 A kérdező kommentje:

Úgy látom, a média-kommunikáció és társai szakokat akkor senki nem ajánlja.Valóban nehéz lehet velük elhelyezkedni, főleg itthon, mondjuk pont ez az, amivel szívesen foglalkoznék,kevésbé jó fizetésért is, de akkor ez inkább csak hobbi marad.Majd fordítok itthon filmeket,meg figyelem a pályázatokat( érdekel a forgatókönyvírás).

Egyébként a szakfordító jól hangzik, és az is lehet sokféle pl.:jogi, orvosi, üzleti stb.

Köszi =)

2014. márc. 24. 13:53
 8/10 A kérdező kommentje:
Utolsó válaszoló, egyébként te mivel szeretnél foglalkozni, ha elvégezted a szakodat? :D
2014. márc. 24. 13:58
 9/10 anonim ***** válasza:

Nos, már két évet elpazaroltam a főiskolán, mire rájöttem, hogy tolmács szeretnék lenni, szóval most erre készülök (fordító-tolmács mesterképzésre szerencsére bármilyen alapdiplomával lehet menni nyelvvizsgával + megfelelő nyelvtudással). Ha erre korábban rájövök, otthagytam volna az egész mozgóképesdit és inkább átmentem volna egy nyelvszakra, de most már utolsó éven nem lett volna értelme, szóval befejezem... Gimiben még úgy voltam, hogy tolmács-fordító én aztán soha, de már nem is értem, miért, most már semmi mást nem tudnék elképzelni és ezúttal teljesen biztos vagyok benne, hogy ezt akarom :)

De végülis ebben sincs semmi furcsa, sokán még nálam is később jönnek rá, hogy mit is szeretnének és megértelek, hogy nehéz eldönteni, tizenéves középiskolásként nehéz úgymond belelátni a felsőoktatásba, meg sok szak valójában nem olyan, mint amilyennek hirdeti magát vagy nem épp olyan színvonalú az okatatás, mint ahogy azt az ember gondolja és erre csak akkor jön rá, ha már bent van, vagy épp rájön, hogy ez mégse neki való (az én esetemben mindhárom fent áll :D de sokaktól hallom más szakokról is, hogy ha tehetnék, már mást választanának). Mindenesetre gondold át, én úgy gondolom, hogyha valaki valamit nagyon szeretne, az megtalálja rá a módját valahogy előbb vagy utóbb, biztos vagyok benne, hogy ez a te esetedben is így lesz majd. :)

2014. márc. 24. 15:48
 10/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm a bizalmat!:D

Meg azt is, hogy írtál, így én is reálisabban látom a saját lehetőségeimet; tényleg nem könnyű a választás, ezért is érdekelnek mások személyes tapasztalatai.Remélem neked is sikerül végül azt csinálnod, amit szeretsz és amiből meg is tudsz élni!

2014. márc. 24. 16:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!