Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Milyen szakokat ajánlanátok...

Milyen szakokat ajánlanátok hogyha a jog érdekel?

Figyelt kérdés

Most fogok következő évben érettségizni és mindenképpen valami jogi területen szeretnék tovább tanulni, mert jó vagyok töriből és a társadalomismeret is érdekel, szóval ez lenne a legideálisabb számomra.Persze tudom hogy vannak osztatlan képzések, amik 10 félévesek.Más szakokat tudnátok ajánlani vagy lehet valamiféleképpen egyes területeire szakosodni?

L18

2010. ápr. 11. 13:41
 1/6 anonim ***** válasza:

[link]

szerintem itt olvasd el ezeket a szakokat, hogy érdekel-e valamelyik

ezek pedig a mesterképzések, ahol tovább szakosodhatsz a későbbiekben:

[link]

2010. ápr. 11. 13:47
 2/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen.:)
2010. ápr. 11. 13:53
 3/6 anonim ***** válasza:

Erre azt mondanám, hogy klasszikus jogi képzés, azonban manapság már egyáltalán nem éri meg. Telítettség miatt nem csak az elhelyezkedés nehéz, hanem a fizetés is csökken. (Amiből sok van, az keveset ér...)

Ellenben a nemzetközi igazgatási, igazgatásszervező képzések egész jók.

2010. ápr. 11. 15:16
 4/6 A kérdező kommentje:
Tudom hogy elég telített ezért kicsit nézelődtem és egész jónak tűnik a munkaügyi és társadalombiztosítási alapszak.Köszönöm.:)
2010. ápr. 11. 16:34
 5/6 anonim ***** válasza:

Szerintem jogász képzésre menj.Igaz nagyon nehéz bekerülni(az államira,vagyis,hogy ingyen tanulj),de hosszútávon éri meg igazán.Én most fogok érettségizni és jogásznak jelentkeztem.Rengeteg időt szántam arra,hogy eldöntsem mi legyek,sok emberrel beszéltem stb..de végülis szerintem ez egy jó választás.

Az tény,hogy tényleg telítve van a szakma,de ma már szinte minden telítve van amiért jó pénzt lehet keresni.Ha jó vagy a szakmában,van nyelvizsgád(ami kell a jogász diplomához),akkor igen is el lehet helyezkedni.Nagy a verseny a munkaerő piacon,de ha képzett vagy akkor előbb utóbb el tudsz helyezkedni és nem csak az interneten feldobod a hirdetésed,hogy munkát szeretnél...mert sok ilyen ember van aki sír mert nincs melója pedig a sültgalamb nem fog a szájába repülni.Ami fontos jogászként lehetsz:

-ügyvéd

-jogtanácsos

-bíró

-ügyész

-jegyző.

De végülis a határ a csillagos ég:a parlamentben lévő képviselők vagy fele jogász,sőt a köztársasági elnöknek is van jogi diplomája.

Szóval én azt mondom ez egy nagyon jó szakma,ezt válaszd,mert még sokra viheted:)

2010. ápr. 11. 17:45
 6/6 anonim ***** válasza:

Ha elmennél jogira, akkor szenvedhetnél egy csomót. Én nem látom ennek a végét, egyszerűen semmi értelme sincs. Egész nap tanulsz, mert annyi anyagrészt kell megtanulnod pár hónap alatt, hogy az szinte felfoghatatlan. Ráadásul tanulj mellette még nyelveket, szaknyelveket, járj el gyakorlatra, szerintem ennek semmi értelme.

5 éves az egyetem, és gyakorlatilag semmit sem érsz vele. Ha látnám a végét, vagy valamit amivel tudom, hogy hasznos lesz az egész erőfeszítés (mint az orvosinál) akkor talán okés lenne. Nem elég, hogy gyakorlatilag munkanélküli leszel, de rengeteg évet és pénzt beleöltél az egészbe. Hiába végzed el az öt évet, az még semmi. Legyen nyelvvizsgád (felsőfokú min.) akkor gyakorlatozz 3 évet (már 8 évnél tartunk) ami idő alatt vagy nem kapsz fizetést, vagy olyan 80-90ezret. Ezután elkezdheted a posztgraduális képzést, vagy szakjogi vizsgákat is kell tenned, ami min. 1,5 év, de kettővel talán mész is valamire. Ezek mind fizetősök. Egyáltalán nem olcsó dolog. Tanultál nagyjából 10 évet, és baromira nincs munkád, mert annyira telített az egész piac, hogy az valami elképesztő.

Nem rég olvastam valami elemző cikkét, szerinte 4-5x annyi jogász van ma MO-n mint amennyire szüksége lenne az országnak. Arról nem is beszélve, hogy jogival nem mehetsz külföldre. Magyar jogot tanulsz, külföldön semmit sem érsz. Egyik ismerősöm neki vágott külföldnek, kint még tanulnia kellett 4 évet jó drágán... Ennyit ér ez az egész szakma.

Igen biztosan tök jól hangzik az, hogy jogász, meg dr. azonban manapság ez már nem így van. Társadalmi megbecsülést el lehet felejteni, munkát szintén.

Ismerősömnek van egy ügyvédirodája, most nem akarok elrettentő lenni, de amikor kiírt egy álláshirdetést kapott 2600 önéletrajzot. A poén meg az, hogy elég kicsi az iroda, és gyakorlatilag nekik sem megy olyan jól. De hát nem csodálom, ez a helyzet van ma. Az egyetemeket nem érdekli, ha te munkanélküli leszel, nekik kell a pénz...

Bíró, ügyész nem lehetsz, egyszerűen kihalásos alapon működik. A jegyző szintén, a legtöbb közigazg. pozíció szintúgy, és még sorolhatnám.

Elmehet az ember jogi tanácsadónak, (ha eltud helyezkedni...) ami nem is rossz, de nagyjából a meckibe többet fogsz keresni.

Jogtanácsosnak sima natúr diplomával senki nem fog alkalmazni. Az összes cég ügyvédi irodákkal köt szerződést jogi tanácsokkal kapcsolatban, vagyis azt a +3 év ügyvédbojtárkodást nem úszod meg.

Ügyvédként a kezdő fizetés 90ezer körül van. Persze lehet most jönni a nagymenőkkel, akiknek a fizetése ennek jóval több, de ők jókor voltak jó helyen. Manapság ekkora "tumultusban" az embernek nem sok esélye lesz felkapaszkodni.

Lehet ügyvédirodát is nyitni, igen jó dolog, de csak írjatok be annyit a google-ba, hogy ügyvéd, vagy ügyvédi iroda. Több ezer találatot fogtok kapni. Aki akar, még nézelődhet tovább, ha még több elrettentő példát akar keresni

2010. ápr. 11. 20:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!