Mennyire nehéz a jogi egyetem, és mennyire nehéz bejutni rá?
Érettségi előtt állok, de teljes káosz van a fejemben... A legelső, amit már végképp nem értek, hogy mennyi pont kell pl fizetős egyetemre bekerülni? És töriből mindenképp kell emelt érettségi, vagy elég ha megvan középen és egy nyelvből van emeltem?
Olvastam olyat is, hogy 5 év a jogi + kell még x év nem is tudom mi még pluszba, már nem tudom, mert mindenhol mást olvastam. Nagyon nehéz elvégezni a jogot? És el lehet vele helyezkedni?
jogi egyetemre elsosorban s*gg kell, hogy azt az irdatlan anyagmennyiseget be tudd magolni (nem masrol van szo, hanem szorol-szora megtanulasrol).
jogi egyetemet elvegezni nem 'nehez', csak rettento sok mindent kell bebiflazni. utana ugyvedjeloltkent is kell dolgozni (penzert, de ugy, hogy te fizetsz az ugyvednek, hogy alkalmazzon!), csak utana tehetsz le nehany plusz vizsgat.
Első válaszoló semmit sem tud róla úgy válaszolt neked!
Az biztos hogy egy emelt érettségi kell a bejutáshoz, a nyelv az megfelelő lesz neked. (államira nagyon magasa ponthatár, de fizetősre nem igazán)
Szóval ha fizetős is megfelel akkor bekerülni nem annyira nehéz, de bent maradni igen.
Tanulni sokat kell az biztos, de amit első írt hogy szóról szóra tanulás és csak se@@gelni kell nem igaz.
Annyi szent hogy vannak definíciók amiket szó szerint kérnek vizsgán, de ilyen más szakokon is van bőven, jogon se több az ilyesmi. (tapasztalat)
Pont azok buknak ki akik bifláznak értelem nélkül (mert biflázni ennyit nem lehet, meg vizsgán úgyis rájön a tanár hogy nem érti valaki az anyagot csak mantrázza), nagyon is logikusan felépített rendszer, tulajdonképpen azt tanítják meg hogy is működik a jogrendszer mikro és makro szinten. Nem az a lényeg hogy most xy jogszabály hogy van szó szerint, ez nagy butaság aki ezt képzeli.
Eléggé telített a pálya, de bíróság, ügyészség, közjegyzőnél, közigazgatásban, és persze ügyvédjelöltként, vagy a versenyszférában jogtanácsosként lehet elhelyezkedni. Rengeteg helyre használható a diploma.
Ha valaki bíró, ügyész, vagy ügyvéd akar lenni akkor szakvizsgát kell tennie ami 3 év gyakorlati munkához kötött.
Ha megvan a szakvizsga akkor lehet valaki pl. ügyvéd, vagy a bíróságon feljebb léphet a ranglétrán, mert szakvizsga nélkül csak fogalmazóként kezdenek a jogászok, szakvizsga után titkárkodni kell..után lehet várni hogy kinevezzék bírónak..de az ügyészi pálya is ugyanilyen ranglétrához kötött.
És kérdésedre a válasz igen nehéz elvégezni, egyik legnehezebb szak (jó szerintem az orvosi, gyógyszerész szakok nehezebbek de ugye kinek mi a nehéz), a nappalira felvettek fele szokott végezni, levelezőn kb, 20-30%-a akik a diplomáig el is jutnak, többi kibukik.
Ebből láthatod hogy ez nem olyan hogy beiratkozol és csak vegyenek fel, akkor már sínen vagy..a neheze onnan jön.
De megérni a tanlás mindig jó befektetés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!