Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Mennyire kell jól tanulni, ha...

Mennyire kell jól tanulni, ha pszichológus akarok lenni?

Figyelt kérdés
Ha valaki pszichológus, hova járt iskolába? Milyenek a felvételi követelmények? Tetszik neki vagy megbánta? Mennyire kell jó tanulónak legyek? Úgy hallottam az évvégi érdemjegyeket nem veszik figyelembe (csak annak a két emelt tárgynak amit választottam)vagy ez most, hogy van?

2014. jan. 7. 16:54
 1/8 anonim ***** válasza:
78%

A pontszámításnak két módszere van, az egyikben nem veszik figyelembe a tanulmányi pontjaidat, csak azt a két érettségit és a többletpontokat, a másikban viszont figyelembe veszik az utolsó két évvégi eredményeidet, valamint az összes érettségid átlagát is ezek mellett.

Pszichológiát csak egyetemen tanítanak (ELTE, Károli, Pázmány, Pécs, Szeged, Debrecen). A ponthatárok minden évben magasak, így elég jól kell teljesíteni, hogy felvegyenek. Tanulni kell a szakon is rengeteget, folyamatosan szakirodalmakat kell bújni. Belehalni nem kell, ha az ember már hozzá van szokva a tanuláshoz, és tudja, hogy kell beosztani az idejét, valamint komolyan veszi a dolgot, akkor nem egy nehéz menet.

Arra viszont számíts, hogy túlképzés van és a szakma nem túl megbecsült. Milyen terület érdekel, milyen pszichológus akarsz lenni? Csak mert például ha terapeuta akarsz lenni, praktizálni szeretnél, akkor az 5 év egyetem után még rengeteg idő és pénz, mire praktizálhatsz (két szakirányú továbbképzés, valamint 150 óra terápiára kell járni, ezek már 100%-osan a te pénzedből mennek). Úgyhogy mindenképp nézz utána mindennek, ha már konkrét terved van, sokan jönnek ide úgy, hogy itt koppannak, hogy ez nem is olyan rövid út, amilyennek képzelték. Persze, ha még nincs konkrét elképzelésed, itt majd hamar kialakul, ugyanis mindenbe bele lehet kóstolni, már az első félévben tudni fogod, mi fán teremnek a dolgok, milyen területek és lehetőségek vannak. De pl. én is szívesen segítek és összegzem neked ezeket, ha tanácstalan vagy.

Én az ELTE-re járok, nagyon élvezem.

2014. jan. 7. 17:01
 2/8 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a válaszodat. Még bőven gimibe járok (16 vagyok) csak mindig zavart, ha nem voltak kész terveim a jövőmet illetően, tudom ez egy kicsit hülyén hangzik.
2014. jan. 7. 17:17
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Nem hangzik hülyén egyáltalán, te gondolkodsz jól :)

A felvi.hu honlapot nem tudom írtam-e az előző válaszomban, de ha nem, akkor most megteszem. Itt van minden információ, minden szak, melyiket milyen egyetemen tudod tanulni, mi a felvételi követelmény (jelenleg pszichóra egy emelt kötelező, felvételi tárgyként beszámítható: töri, magyar, matek, biosz, angol, német, francia, orosz érettségi), korábbi évek ponthatárai, pontos magyarázat a pontszámításra, pontszámító kalkulátor (ahova beírhatod a várható eredményeidet, hogy azokkal lenne-e esélyed egyáltalán), ráadásul majd az elektronikus jelentkezés is ezen keresztül zajlik, úgyhogy érdemes már most kiigazodni rajta :)

2014. jan. 7. 17:21
 4/8 A kérdező kommentje:
Hogy milyen szeretnék lenni még nem tudom. Ha megtudod mondani, hogy pontosan hányfelé ágazik ez az út azért nagyon hálás lennék. A nővérem már egyetemre jár és a pályaválasztási könyvében néztem ki egy pszichológia szakot ami 6 félévből áll. Akkor az nekem nem lenne megfelelő? És utána még hány évet kellene tanulnom és hol, hogy munkába állhassak?
2014. jan. 7. 17:21
 5/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm az oldalt :)
2014. jan. 7. 17:25
 6/8 anonim ***** válasza:
87%

Az a hat félév a BA, az alapképzés. Ezzel semmi esetre sem fogsz tudni elhelyezkedni, mindenképpen el kell végezned a mesterképzést is, direkt így lett kialakítva, mert a pszichológia elsajátításához nagyon kevés három év. Szóval a BA végén nem is pszichológus néven lesz papírod, hanem csak "viselkedéselemző" vagy valami hasonló leszel :) Ezzel tényleg nem lehet munkát találni. A mesterképzés 2 éves (4 félév), itt is van államilag támogatott verzió, ha ez számít neked:) Itt már szakosodni kell, tehát a harmadik év végére el kell jutnod odáig, hogy tudd, merre tovább. Azt nem tudom, pontosan milyen szakirányok vannak jelenleg, de ez egyetemenként is változó. Ja és az is fontos, hogy nem kötelező ugyanazon az egyetemen csinálnod a mestert, ahol az alapképzést csináltad. Ez a lényege és a célja ennek az alapképzés+mesterképzés rendszernek, hogy szabadon járható legyen az út az egyetemek (és az országok!) között. De egyelőre nem is olyan fontos számodra, milyen szakirányok vannak, majd akkor lesz érdekes, ha az első évben képbe kerülsz azzal kapcsolatban, hogy milyen területen lehet dolgozni adott szakirányokkal.

A pszichológiának rengeteg területe van, egyre több, és ezek közül sok még csak most indult fejlődésnek. Felsorolok egy párat, ami hirtelen eszembe jut, ha bármelyik komolyabban érdekel, nyugodtan kérdezz vissza, és kifejtem, amit tudok róla.

- óvoda- és gyermekpszichológia

- munka- és szervezetpszichológia

- kriminálpszichológia

- egészségpszichológia

- sportpszichológia

- pozitív pszichológia

- művészetpszichológia

- reklámpszichológia

- tanácsadás

- klinikai pszichológia - ehhez tartozik a pszichoterápia is, amelyen belül rengeteg irányba lehet specializálódni (párterápiák, családterápia stb)

Ezen kívül még van rengeteg lehetőség, ráadásul sok út fedi egymást valamilyen szinten. Ja és természetesen ezen területek bármelyikén lehet kutatni is :)

2014. jan. 7. 17:42
 7/8 Joola ***** válasza:
83%
Szia! Én Pécsen vagyok ötödéves (mesterszak 2. éve), és nagyon szeretem, sosem bántam meg! Az előttem szóló nagyon szépen leírta mi hogy van, a ponthatárok mindig nagyon magasak és sokan szelektálódnak menet közben is. Ha viszont az ember szereti és elszánt, akkor végig lehet csinálni, igazából ennél a szakmánál rettentő fontos, hogy szenvedéllyel csináld és igazi hivatás legyen! Én klinikai- és egészségpszichón vagyok, az egyetem után el tudok menni kórházakba, pszichiátria, esetleg szoc.otthonba dolgozni. Ezzel a diplomával a fő feladatunk a diagnózis felállítása lesz. Ahhoz, hogy én magam kezelhessem a klienseket még egy 4 éves szakképzés vár rám az egyetem után. Ehhez 150 óra önismeret szükséges. Aki terapeuta akar lenni, az két (3?) éves képzésre megy a szakképzés után - ez már módszerspecifikus, azaz egy külön terápiás módszerben fog elmerülni az illető (ez +100 óra önismeretet igényel). Fontos tisztában lenni vele, hogy sokáig kell tanulnod és kitartónak kell lenned, viszont az egyik legszebb szakma szerintem. Rengeteg fajtája van egyébként, az igazán jól fizetős része a szervezetpszichó (cégek produktivitását segítik, reklámszakmában dolgoznak, stb.) Van aki kutatni szeret, van aki iskolapszichóra megy, sokféle terület létezik. Ha belevágsz készülj rá, hogy teljesen átformálódik a gondolkodásod, kinyílsz a világra és megismered önmagad:) Szép szakma, jó tanulni, Pécsen nagyon jó is. Ha kérdésed van nyugodtan írj!
2014. jan. 8. 14:52
 8/8 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat. Persze még van időm átgondolni, de nagyra értékelem, hogy megosztottátok velem a tapasztalataitokat és további sok sikert kívánok :)
2014. jan. 16. 22:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!