Én vagyok hülye az egyetemhez vagy a tanárok ennyire parasztok?
Az első félévemet töltöm egy gazdasági képzésen, munka miatt csak levelezős tagozaton vagyok. Én értelmes és szorgalmas embernek tartom magam (450 felvételi pontom lett), és úgy terveztem, hogy ha már elkezdem az egyetemet, akkor igenis tisztességesen, minél jobb eredménnyel próbálom megcsinálni.
Nemrég voltam egy vizsgán, tök lelkiismeretesen készültem és tanultam rá, pedig irgalmatlanul hatalmas mennyiségű anyag volt. A vizsgán egyetlen(!) feladatot nem oldottam meg, mert nem volt rá időm, olyan hosszú tételeket kellett leírni, erre tegnap kaptam az értesítést, hogy KETTES lett az eredményem.
De némely oktató is érdekes, a matektanár pl. ott áll a táblánál és levezeti magának az egyenleteket. Sem egy magyarázat, semmi értelmezés, csak sorolja, hogy mi következik és ennyi. Ha valaki rákérdez egy adott problémára, néha szó szerint ugyanúgy (nulla magyarázattal) levezeti, vagy közli, hogy oldd meg magadnak.
Egy másik tanár kb. úgy jön be minden órára, mint aki most szívott be, esküszöm már azon gondolkodom, hogy valószínűleg visszamaradott kicsit szellemileg. Nyilván vannak értelmes oktatók is, de most nem tudom eldönteni, hogy én vagyok hülye ehhez az egészhez, vagy az ország egyik legjobbnak számító egyetemén ennyire debil tanárok vannak?
Eddig valahogy nem hittem el másoknak, hogy akármennyit tanulnak, úgyis csak kettest-hármast osztogatnak a többségnek, de lassan tényleg úgy tűnik...
Én ismerem a helyzetet mindkét oldalról, kb. két éve végeztem, most gyakorlatokat tartok. Igaz, én természettudományt tanultam.
A levelezős képzés sokkal nehezebb, mert sokkal kisebb az óraszám, 3-4 alkalom van egy félévben, az is hétvégente. Én is tanítok levelezősöket, nagyon tisztelem, aki munka mellett képes elvégezni egy egyetemet.
Nappalin sokkal könnyebb lenne: Ha valami nem világos, megkérdeznéd az egyik csoporttársadat, vagy egy felsőbb évest. Most meg küzdesz egymagad...
Minden esetre sok sikert hozzá!
Ha a vizsgán nem oldottad meg a feladatokat, az nemcsak az időhiány, hanem a kellő rutin hiányának is tekinthető. Nem elég elvben érteni a dolgokat, azok rutinszerűen alkalmazandók.
Meg kell tanulni azt is, hogy bizonyos ismeretanyagokról tömören, de kellő precizitással adjunk kielégítő választ, a rendelkezésre álló időt így jól beosztva.
A tananyag jobb megértéséhez nagy segítséget nyújt a könyvtár, oda mindig érdemes betérni (pl. matematikából biztosan tömérdek mennyiség áll rendelkezésre).
Az egyetem már nem az a szint, ahol mindent a szádba rágnak, agyonmagyaráznak.
Sokkal inkább nagyobb hangsúlya van az önálló tanulásnak.
Manapság a könyvtár mellett további segítséget jelentenek az interneten fellelhető anyagok.
Amíg van honnan tanulni, addig jó. Lesznek majd olyan témakörök is, mikor nem találsz megfelelő szakirodalmat (vagy csak idegen nyelven keveset) az bizony sokkal nehezebb és rosszabb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!