Ha az egyik egyetemi felvételi követelményben szerepel az emelt szintű matematika érettségi, de én középszinten érettségizek belőle, akkor nem fognak felvenni még "államilag finanszírozottra" sem?
Hogy föci helyett matek emelt azt jól teszed ha oda akarsz jelentkezni.:))
DE képzavarban vagy...az államilag finanszírozott jelenti azt hogy Te NEM fizetsz tandíjat, és a költségtérítéses azt hogy fizetned kell! Ahogy a megfogalmazásodból kitűnik ezzel nem vagy képben.
A felvételi rendszerben nem az érettségi jegy számít hanem a százalék...ami jó összefüggésben van a jeggyel..de pl. egy erős 4-es vagy egy gyenge 5-ös érettségi között 1% van azaz alig valamit jelent hogy milyen jegyet írtak rá...Nézed át a felvételi pontszámítás szabályait...
Igazad van, egy kicsit összekevertem a szezont a fazonnal. Tudom, h van államilag finanszírozott helyek és vannak önköltséges helyik is, ahol a megszabott összeget kell befizetne félévenként.
A pontszámítást is tudom nagyjából (középiskola 3/4 évvégi jegyek a főbb tantárgyakból (töri, matek, választott nyelv, magyar, irodalom, választott tantárgy) és az érettségi %-os eredménye. :) Továbbá nyelvvizsgák, Oktv és/vagy egyéb plusz pontok. :)
Igazából én sem értem, h írhattam félre... kicsit gázos volt :D:D
De azért köszönöm! :)
Hanyadikos vagy?
Ha harmadikos, akkor még van esélyed, hiszen még másfél év az érettségi.
Tényleg becsülendő, hogy hajtasz, de közben hatalmas hibát is elkövettél.
Nem leszólásképp írom, de az önmagában nagyon kevés, hogy tepersz, de nem informálódsz, hogy mi is az elvárás.
Főleg, hogy már régóta tudod, hogy ezt akarod. Ilyenkor alap, hogy az ember tájékozódik, hogy mik a követelmények.
Három nyelv szép dolog, de a harmadik már, pontokat nézve, hasztalan. Az életben jól jöhet, de most nem ez kell neked.
Inkább hagyd rá és matekra gyúrj!
Érettségizni négy kötelező és egy választott tárgyból kell.
Az alk.közg. szak esetében két tantárgyat vesznek figyelembe. Az egyik mindenképpen a matematika. A másiknál pedig lehet választani többől is, pl. történelem.
A többi majdnem hogy lényegtelen. Nagyon kis mértékben jelenik meg a pontszámításban.
A franciát mondjuk annyiból megértem, hogy nyelvvizsgát akarsz így szerezni.
Ezen a szakon viszont az is meg van határozva, hogy matematikából emeltszintű kell. Nem csak, hogy az egyik tárgy kötelezően ez, hanem a szint is meg van szabva. (Pár éve még nem így volt.)
Bár régebben is, középszintűvel esélytelen volt bekerülni.
De ha valaki be is került, hamar rájött, hogy mekkora bajban van.
Sokszor még emeltszinű érettségivel is kapkodni fogod a fejed és nem azért mert hülye vagy.
Van egy tévhit sok ember fejében.
A gazdaság első, másod és harmadsorban nem az amit pl. gazdaságföldrajzból megtanulsz.
Nem azok a cikkek amiket az átlagembernek szánt média közöl. Még az origo pénzügyi, üzleti rovata is nagyon lightos.
Oké, lesz egy csomó tantárgy, ami nem vagy nem annyira számolós. Könnyebb tanulni, nyilván érdekesebb, szövegelős, lehet róla sokat beszélni.
De a közgazdaságtan, főleg egyetemi szinten nem ez.
Ez is kell hozzá, de ezt úgyis meg tudod tanulni.
A matematika az alapja az egésznek.
Az meg csak úgy nem fog menni, hogy mindent meg lehet tanulni.
Persze meg lehet, de bizonyos alapokat elvárnak. Ha nincs is rögzítve, a gyakorlatban elvárják.
Igazából azzal, hogy kötelezővé tették az emeltet, csak a gyakorlathoz igazították a papírformát.
A pontszámítás miatt régen is kellett illetve az ismeretek miatt is kellett.
Ha még csak harmadikos vagy, van esélyed rá.
Ami meg nem fontos, inkább tedd félre!
Bocs, hogy ezt mondom, de ha ennyire tudod mit akarsz, ami a mai világban ennyi idősen nem kis dolog, akkor miért nem informálódtál.
Így az lesz a vége, hogy nagyon tanulsz, de a semminek.
Persze ez így túlzás, mert nem a semminek, de ugye érted, hogy miről beszélek.
A neten rengeteg leírást találtál volna az egyetemről és a szakról.
Az egyetemi tanulmányaidra és az életre is nagyon jó tanács: a tanulás mellett az informálódás legalább olyan fontos.
Sokszor az információ nélkül, a tanulás kárba vész.
Pl. az egyetemen is rájössz majd, hogy jó tudni, hogy melyik tanár mit, hogyan kér, mi a fontos nála. Van-e értelme egyáltalán az órai anyagot tanulni. Vagy éppen az kell-e.
Ha neki esel minden tantárgy minden anyagának úgy, hogy mindent egyformán jól akarsz tudni, nem lesz rá elég időd.
De ha tájékozódsz, akkor arra tudsz időt fordítani amire kell és tudod, hogy hogyan tanulj, nem csak, hogy mit.
Köszönöm szépen az építő jellegű véleményt! :)
4.-es vagyok, ami azért rossz, mert mindjárt itt van az érttségi... Az a soványka mentségem, h eddig el voltam foglalva a vizsgákkal, különböző versenyekkel, családi okokkal (tavaly nyáron halt meg édesanyám). De tudom, hogy ezek nem érvek és folyamatosan néznem kellett volna, egyszer néztem meg még azt hiszem 2.-ban és akkor középszintű matek volt a követelmény. Aztán most néztem tavaly decemberben, hogy már emelt -már akkor emelt volt-.
Az iskolai tanárommal beszéltem erről, először ő is tépte a haját, h h lehettem ilyen figyelmetlen és után azt mondta, h megpróbál segíteni, h a maradék időben segíteni nekem.
Semmi sem lehetetlen, még a matek sem, ha igazán akarom. :) Soha nem hátráltam meg és nem tervezem, h most megteszem. :D
Értettem a szöveg mondanivalóját és nagyon hálás vagyok a segítségért! :)
Az utolsó, hosszú választ író vagyok.
Annyira sajnálom, ami anyukáddal történt. Így ismeretlenül is őszinte részvétem.
Az csoda, hogy ezek mellett még érdekel egyáltalán a tanulás. Vagy hogy képes vagy koncentrálni.
A tanácsom, pedig tényleg fogadd meg: az egyetemen is, legalább olyan fontos lesz az informálódás mint a tanulás.
Most is ez történt sajnos. :(
Igazából, ha ennyire eltökélt vagy és tudod mit akarsz (ami ritka manapság) nagyon utána kellett volna olvasnod.
A tavalyi érettségi tájékoztató vagy felvi.hu tényleg alap, hogy megnézni és nem osztani akarlak.
De ezzel már nem lehet mit tenni.
Próbáld meg, hátha összejön! Az esély meg van, csak kisebb!
A tanárodnak nem mondtad eddig, hogy mik a terveid?
Vagy másik tanárnak, osztályfőnöknek?
Ők talán korábban is szóltak volna.
Amit eddig csináltál talán ahhoz tudnám hasonlítani, hogy valaki teljes erőből nyomja a gázt, valami sportautóban ülve, Ferrariban vagy valami nagyon gyors autóban, csak éppen sebességbe nem rakja a járművet.
A motor pörög, övé a leggyorsabb autó, csak elfelejti a váltót.
:(((
Nagyon megviselt édesanyám elvesztése, mert hirtelen hagyott itt minket, de mindig az lebeg és lebegett is a szemem előtt, h sikeres életet akart nekem, ahol boldog vagyok és mindenem meglegyen.
Megfogadom a sok tanácsot, köszönök szépen mindent és ha nem felejtem el, akkor írni fogok egy privát üzenetet neked/önnek, h felvettek-e vagy csak a hogyan továbbról, mert nagyon segítőkész és kedves ember benyomását keltette(d) ebből a pár sorból! :)
Felkötöm a gatyát, 4-esbe rakom a Ferrarim és beszáguldok a Corvinusra szeptemberben! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!