Mennyiben változhat a ponthatár, meg pontosan mint jelent (bővebben)?
Itt van egy cikk, ami leírja, hogy jövőre változik egy picit a rendszer.
Engem első sorban a jogi szak érdekel vagy. Vagyos az ÁJK szakon belül a jogász képzés.
"...jogtudományok területén pedig 100-100 fővel."
Ez pontosan mit jelent? A jogász szakra felvehető helyek csökkennek 100 fővel? Például az ELTE-én 350 < 450 fő az irányszám. Tehát jövőre akkor csak 250 < 350 lesz?
Vagy ez magára a karra értendő? Tehát csak az ÁJK karon belül csökken 100-al a létszám? Például a politológia is csökken mondjuk 50-el a jogász is 50-el stb.
Vagy ez a 100-100 fő pontosan mit jelent?
Még egy kérdés: Ha megnézzük az irányszámot: 350 < 450
amibe benne van a költségterítéses, és a támogatott is. Azt hogyan döntik el, hogy hány főt vesznek fel támogatott, és költségtérítésesre? Előfordulhat az is, hogy például a 450 emberből, csak 50-et vesznek fel támogatottra, a többi meg költségtérítésesre megy?
A csökkenés miatt szerintetek mennyire nőhet meg a ponthatár?
A kormány határozza meg az állami képzésbe felvehetők számát, hiszen az állam finanszírozza.
Azt nem tudom, hogy miért nem írják le a felvételi tájékoztatóban, hogy ez pontosan mennyi, merthát ezt előre lehet amúgy tudni. Nem akkor dől el, amikor már le kellett adni a jelentkezést. Mostanra például már eldőlt, hogy jövőre ez hogyan alakul.
A minusz 100 fő szerintem a szakra értendő, és ha Te ilyen pályán szeretné továbbtanulni, akkor neked nőni fog a ponthatár. Például a műszaki területeken nem csökkentették az államiba felvehetők számát, hanem növelték, vagyis a mérnökképzéseken csökkenni fog a ponthatár, hiszen több embert vehetnek majd fel. Jogon kevesebbet.
Erre azért van szükség, mert a jogászokkal és ügyvédekkel Dunát lehet rekeszteni, ellenben mérnökeink meg nincsenek.
újra az előző vagyok...
Azt még elfelejtettem mondani, hogy nem ajánlom ezt a szakmát, és nem csak a ponthatár növekedése miatt, hanem azért sem, mert nagyon sokan vannak.
Én ismerek egy Dr. XY-t, aki miskolcon végzett jogot, és most bolti eladó.
Igazából én is erre gondoltam, mert ha egyetemenként vonnák el, akkor picit furcsa lenne. Egyrészt azért, mert egyes helyeken nem lehetne átcsoportosítani.
Az ELTE-n nincs is gazdasági se, műszaki kar. A BCE-n meg nincs bölcsész, se jogi kar, ahonnan levonhatnának, és átcsoportosíthatnának.
Csak ez meg eléggé kevés lenne, de nagyon remélem hogy így van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!