Milyen szakot válasszak?

Figyelt kérdés

Szóval 2015-ben érettségizem, és jelenleg azon töröm a fejem, hogy milyen szakra lenne érdemes jelentkeznem. Két emeltet tervezek: angolból és töriből, magyarból egy erős közepet. Reményeim szerint a matek négyes lesz, az ötödik tárgyam a német, amit most csinálok és nagy valószínűséggel ötös lesz (a középfokú komplex nyelvvizsgám már megvan belőle)

Több szakot nézegettem: jog, nemzetközi tanulmányok, nemzetközi gazdálkodás(a matek miatt félek ettől)..

A jövőben szívesen dolgoznék külföldön, nagykövetségen vagy valami ilyesmi, ezért is gondoltam a nemzetközi tanulmányokra.

Bárkinek bármi tapasztalat, tanács vagy valamilyen szak, ami jó lehetne nekem?

Előre is köszönöm!

2013. nov. 15. 23:14
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
3%
Szerintem nemzetközi gazdálkodás,többi meki
2013. nov. 16. 23:20
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

Matek középszint 4-essel még azért nem kell megijedni a gazdasági képzésektől. Ha szorgalmas vagy és bejársz az előadásokra s a gyakorlatra, plusz kifogsz egy jó tanárt vagy egy kedves, okos csoporttársat, aki tud segíteni, akkor a matekkal nem lesz gondod az egyetemen, plusz a tárgyakkal, amik ráépülnek. :)

Az elgondolásod nem butaság, ha ezt szeretnéd, akkor valóban nem rossz választás az NT. Csak akkor oda tényleg ütős nyelvtudás kell, legalább 2 nyelvből. Ha olyan ember vagy, aki képes megragadni a lehetőségeket és jó kapcsolatrendszert tud kiépíteni, legalábbis az ambíció megvan benned hozzá... és tényleg nagyon szeretnéd, és nagyon lelkes vagy, csak akkor menj nemzetközi tanulmányokra, különben csak egy leszel a sok közül, akik azt tanulják. Az a szak ad majd egy diplomát, amihez adnod kell egy olyan személyiséget, amivel el tudod majd adni azt a diplomát magaddal és a nyelvtudásoddal együtt. És nem félni külföldtől, hanem tényleg rugalmasnak lenni és szakmailag felkészültnek. Ott csak a legjobbak érvényesülhetnek.

2013. nov. 17. 13:10
 3/12 A kérdező kommentje:

Ötös vagyok matekból, de sokszor olyan sötétségben vagyok, hogy az valami hihetetlen.. Ezért is jósolok (jobb esetben) egy négyes érettségit.

Az egyik barátnőm ebben az évben kezdett nemzetközi gazdon, de még túl sok mindent nem tud róla mondani.. :)

Eleinte a jog érdekelt, de nincs esélyem az ügyvédi pályán(gondolom nem kell részleteznem miért)..

A szívem a nemzetközi tanulmányok felé húz, szeretek nyelveket tanulni és érzékem is van hozzá. Nagyon is vonz a külföldi munka, csak az állami helyekre a ponthatár röhejesen magas mindegyik szaknál, amit kinéztem.

Köszönöm a válaszod, sokat segített. Nagyon sokan lehordják az NT-t, hogy nem lehet vele elhelyezkedni és a többi.

Végül is még van egy kis időm gondolkodni ezen.. :)

2013. nov. 21. 14:26
 4/12 anonim ***** válasza:
72%

Első válaszoló, gratulálok az értelmes megnyilvánulásodhoz, hihetetlenül informatív és nagyon helytálló volt, le a kalappal!

Itthon nincs értelme elvégezni a jogot ha utána külföldre szeretnél menni, hiszen mindenhol más a jogrendszer, a magyar alkotmányjogok ismeretével nem sokra mennél pl. Angliában.

Hogyha a nemzetközi gazdálkodást és a nemzetközi tanulmányokat nézzük, akkor az előbbivel sokkal könnyebb dolgod lesz álláskeresésnél. Ha csak a matek tart vissza akkor én az NG-t választanám, négyes/ötös érettségivel simán menni fog a matek. Viszont a három közül szerintem magasan az NT a legérdekesebb, én is erre jöttem :) az a legfontosabb, hogy a legjobb egyetemre menj (Corvinus, esetleg ELTE). Még jó, hogy xy vidéki főiskoláról nem tudnak ezzel a szakkal elhelyezkedni. Amúgy sem valami keresett, de ha valakit felvesz egy munkáltató, akkor az corvinus-os, talán ELTÉ-s lesz, nem olyan aki 240 ponttal került főiskolára. Az államin most éppen egységesen 465 a ponthatár, bár ki tudja meddig. Ez sem teljesíthetetlen, én is államin vagyok. Még időben vagy, válaszd ki a 2 legjobban menő tantárgyat, az egyiket emelt szinten (nyelvből a legkönnyebb) és azokra nagyon tanulj. Ha lesz mellé még egy másik nyelvből nyelvvizsgád, meg vagy sporteredményed vagy OKTV helyezésed akkor a 100 plusz pontod is összejön. Nehéz bekerülni államira, de nem lehetetlen :) ettől függetlenül a fizetősnek nagy előnye, hogy ha külföldre mész dolgozni akkor nem kell visszafizetned semmit/ nem kell előtte x évet itthon dolgoznod, bár lehet hogy mire mi lediplomázunk ezt megszűntetik. Magáról a szakról annyit, hogy ha a corvinusra jössz, rengeteg lehetőséged lesz külföldre menni még a képzés alatt, nagyon támogatják. A 6 féléves képzés alatt 4 félévig tanulhatsz ingyen nyelvet, 10 különböző nyelv közül választhatsz. Az alap tantervben is vannak olyan kötelező tárgyak másodévtől, amit idegen nyelven kell tanulnod. Ha NT-vel szeretnél elhelyezkedni akkor muszáj lesz a jó átlagon kívül valami extrát is csinálnod, pl. diákszervezet, szakmai gyakorlat, TDK, stb. De ha jó vagy és tényleg szívesen csinálod akkor simán ki tudsz jutni külföldre ezzel a szakkal szerintem. Nagyon érdekes dolgokat lehet itt tanulni, és BA után könnyen ki lehet jutni külföldre MA-ra, ha szeretnél. Nem túl nehéz szak, még a Corvinus-on sem, szóval akár még egy második szakot is felvehetsz mellé kiegészítésként (Corvinus-on ez bevett szokás). Szóval ha nyelvek meg külföld akkor az NT-t nagyon ajánlom, mindenki ezek miatt jön ide. Ami nagyon sok még az a töri, remélem szereted :D annyit még hozzáfűznék, hogy amúgy minimális matek mindhárom szakon van, NT-n egy félév statisztika és jogon is.

2013. nov. 25. 21:51
 5/12 anonim ***** válasza:
0%

Előző,én is gratulálok neked,leírtad ugyan azt amit én csak jobban kifejtve és finomabb formában

Nemzetközi gazdálkodás az amivel esetleg mehet is a kérdező valamire,joggal külföldön nem lehet elhelyezkedni,nemzetközi tanulmányokkal is csak akkor ha a kérdezőnek megvannak a kapcsolatai

Én mindenképpen azt ajánlanám hogy műszaki pályát nézz,ez az ami értéket teremt,egy jó mérnök nyelvtudással pedig akárhol el tud helyezkedni a világon

2013. nov. 25. 23:04
 6/12 A kérdező kommentje:

Harmadik válaszoló:

Igazából a jog az csak egy végső eset, a testvérem is odajárt, de az ő esetéből tanulva én lemondtam az ügyvédi pályáról.

A nemzetközi gazdálkodás nem igazán vonz, csak sok jót hallottam róla és elgondolkodtam ezen a szakon is.

A nemzetközi tanulmányok tetszik nekem nagyon és természetesen a Corvinusra szeretnék menni. Azt is hallottam, hogy mostanság felvesznek egy másik szakot is mellé, hiszen elég sokat böngésztem ebben a témában mostanság. A töri jöhet bármilyen mennyiségben, hiszen írtam is, hogy emeltezni is szeretnék belőle..:D

A bátyám miatt tudok a statisztikáról, de az nem hiszem, hogy gondot okoz majd.

Köszönöm a segítséget, sokat segítettél! Teljesen el voltam keseredve, mert sok rosszat olvastam a szakról(természetesen azoktól, akik nem oda járnak), de ez tényleg nagyon érdekelne, remélem az istenek is azt akarják, hogy fel is vegyenek oda(lehetőleg államira)..:D

2013. nov. 26. 20:33
 7/12 A kérdező kommentje:

Első válaszoló:

Csak az az ici-pici probléma, hogy nem érdekel és ki nem állhatom a fizikát.. Egy totálisan humán beállítottságú emberke vagyok, mint ahogy a szüleim és a testvérem is. Ha a fejem tetejére állok, akkor se fogom érteni a fizikát és úgy, hogy nem is érdekel elég nehéz lenne. Ráadásul ez az utolsó előtti évem a gimiben mindjárt félév, szerintem egy kicsit elkésett a mérnöki ,,ambíció".

2013. nov. 26. 20:37
 8/12 anonim ***** válasza:
78%

Ha ez megnyugtat én végig 2es voltam matekból és fizikából is gimiben,rohadtul nem érdekelt az egész

12.ben jöttem rá hogy matek nélkül nem lesz sok lehetőségem hasznos,kifizetődő dolgot tanulni

Az érettségimet viszont sikerült 100%-ra megírni,igaz volt mögötte munka

Az egyetemen egyébként szinte teljesen más a matek,sok átfedés nincs a középsulis anyaggal,fizikával is hasonló a helyzet

Szóval egyáltalán nem késtél le semmiről

2013. nov. 26. 20:47
 9/12 anonim ***** válasza:
57%
nemzetközi tanulmányokat semmiképp se, én azt végeztem, mintha meg se lenne a diplomám annyit ér, gyorsétterem max
2014. jan. 10. 23:29
 10/12 anonim válasza:

Ez a kérdőív a segítségére lehet annak, aki még nem tudja, hogy mit kezdjen az életével és hogy hol tud tájékozódni a gimnázium utáni lehetőségekről:

[link]

2017. ápr. 24. 22:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!