Hogy válhat valakiből katonai ügyész? Úgy értem, milyen iskolákat kell elvégeznie stb.
Nagyon 1szerű. Jogi egyetemet kell végezni, aztán katonának kell menni.
Régen a sulit HM-ösztöndíjjal is el lehetett végezni, ma már nehezebb a dolog, és előbb csak szerződéses katona lehetsz, aztán később hivatásos. Praktikusan ez csak kiképzést jelent, aztán irány a meló (nem kell tálib-skalpokat bemutatni a Főügyésznek).
Mondjuk ez engem is érdekelne.
Kell egy jogi diploma, az biztos.
De utána?
El kell végezni a katona tisztit?
És az hány év?
Kedves kérdező!
Igaz, hogy már eltelt egy "kis" idő a kérdésed feltevése óta, de azért még hátha érdekel a dolog! :)
Én a Katonai Ügyészségen dolgoztam, és mivel én is erre a pályára orientálódok, eltudom mondani, mi vár(hat) Rád!
Az első és legfontosabb - amit már a korábban hozzászólók is írták - a jogi diploma.
Ezt követően jelentkeznek kell - csak és kizárólag pályázat útján (ha éppen van felvétel) - a katonai ügyészségre. Ezalatt az idő alatt lesz felvételi elbeszélgetés, illetve - azt hiszem ekkor van - C típusú nemzetbiztonsági átvilágítás is /de lehet, hogy ez csak később van/!
Amennyiben felvételt nyertél, kapsz kb. fél évet a katonai alapkiképzés elvégzésére (fizikai felmérés + egészségügyi felmérés + alapképzés /megtanulsz tisztelegni, meg ilyenek :P/). Persze a fizikai felmérés időpontja attól függ, hogy mikor van a vizsga időpontja, hiszen ez központi dolog! De ami fontos, hogy az ügyészeknek csak egyszer kell ezt elvégezni!!!! (más, katonaként szolgáló ügyészségi munkatársaknak 1-2 évente rendszeresen)
Az első fokozat, amit betöltesz az ügyészségen, a fogalmazói fok. Innen lépsz tovább titkárnak, majd végül ügyésznek!
Ez a hierarchia a civileknél is ugyanez, a különbség mindössze annyi, hogy náluk a fogalmazóból ügyésszé válás 3 év, a katonai szférában minimum 5 év!
A szakvizsgádat pedig időközben végezheted el!
Remélem tudtam segíteni, és azt is, hogy még mindig érdekel ez a pálya! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!