Meddig vagyok tanköteles?
Olyan írjon aki ért hozzá ! :)
2012.szeptember 1. bejött az új törvény , amikor bejött a törvény akkor lettem 9 osztályos ( 2012.Szeptember.1) és szeptember 18. lettem 15 éves , szóval most lett a születésnapom szeptember 18. án akkor én már nem vagyok tanköteles? mert azt olvastam aki 2012/13 kezdték a 9 osztályt annak 16 életéve betöltéséig tanköteles
Tankötelezettség
A 2012. szeptember 1-től hatályos nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 45. § (3) bekezdése alapján a tankötelezettség a tanuló tizenhatodik életévének betöltéséig tart. A nemzeti köznevelésről szóló törvény 97. § (1) bekezdése alapján a tankötelezettség korhatárának tizennyolc évről tizenhat évre való leszállítása felmenő rendszerben történik: „Azok a tanulók, akik tanulmányaikat az iskolai nevelés-oktatás kilencedik évfolyamán a 2011/2012. tanévben vagy azt megelőzően kezdték meg, tankötelezettségük azon tanítási év végéig tart, amelyben a tizennyolcadik életévüket betöltik.”
Akik viszont felsőbb osztályba járnak, tehát 2012. szeptemberben kezdték a 10-11-12, osztályt, azokra még a 18 éves korhatár vonatkozik.
Viszont az igaz, hogy CSAK az életkor számít azoknak akikre a 16 év vonatkozik.
Tehát ha pl valaki december 3-án betölti a 16-ot, akkor az attól a naptól már NEM tanköteles.
NEm a tanév végéig hanem a 16. születésnapig!
Én ezt olvastam
Ugorjunk neki mégegyszer:
Aki a 2011/2012-es tanévben vagy előtte kezdte el a 9.-es tanulmányait, azoknak a tankötelezettségük azon évvégéig tart, amelyben a 18. életévüket betöltötték.
De ha azonban 2012/2013-as tanévban kezdte el a tanulmányait, azoknak 16 életévének betöltéséig tart.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!