Hogyan jutok be az ELTE neveléstudományi doktori iskolájába?

Figyelt kérdés
amik a honlapon rajta vannak én is el tudom olvasni, a valóság érdekel, olyan, aki már fel lett véve, mi a gyakorlata ennek? Köszi!

2013. szept. 10. 18:12
 1/2 anonim válasza:
100%

Kedves Kérdező!

Én az ELTE-re járok,de nem erre a szakra. Mivel eddig senki nem válaszolt, talán én tudok valamennyire segíteni.

Minden doktori iskolára jellemzőek az alábbiak:

Ahhoz, hogy doktori képesítést szerezz, ahhoz fel kell, hogy vegyenek a doktori iskolába. (szóbeli elbeszélgetés, legyen témavezetőd, kutatási tervet kell készítened - részletesen, stb.)

Ahhoz, hogy felvegyenek a doktori iskolába, ahhoz el kell végezned az egyetemen a BA (alapképzést), majd az MA (mesterképzést), hiszen ezek az előfeltételei a doktori képzésnek. Jó az, ha az MA képzés megalapozza a doktori iskolában lezajló kutatást, azaz, pl.: egy biológus MA-val nehezen lehet pl.: szociológia PHD-ra bejutni, persze néha lehetséges, hallottam már olyanról, hogy valaki ún. különbözeti vizsgát kellet, hogy tegyen.

Doktori képzésre általában a legjobbak jutnak be, persze megpróbálni azért kell!! (olykor 4-es (vagy 3-as) érdemjeggyel is be lehet kerülni, ez attól függ, mennyi a szabad hely, azaz mennyi főt vehet fel az egyetem, és attól is függ, hogy mennyien jelentkeznek - tehát attól, hogy először nem sikerül, attól még nem kell feladni, hiszen minden évben más és más szokott lenni a felállás!

A lényeg, hogy legyél a legjobb, tanulj sokat, és legyen nagyon jó átlagod is!

Az MA szakdolgozatod, hiszen jegyet kapsz rá, és annak a védése, és természetesen a záróvizsgád is legyen a legjobb!!

Aztán keress a doktori iskolában egy témavezetőt, mondd el neki, hogy mik a terveid, írj egy témavázlatot / kutatási vázlatot.

Az szinte biztos, hogy publikálnod is kell majd, hiszen ez a legtöbb esetben (elő)feltétel.

Remélem valamennyire tudtam segíteni, ha van még kérdésed, inkább privátban írj, mert a megválaszolt kérdéseimet nem nagyon követem nyomon.

2014. febr. 9. 20:50
 2/2 anonim válasza:

Érdeklődni szeretnék, hogy sikerült -e bejutni :)

Én épp MA neveléstudományi szakra jelentkezem.

2017. febr. 1. 14:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!