Hogyan jutok be az ELTE neveléstudományi doktori iskolájába?
Kedves Kérdező!
Én az ELTE-re járok,de nem erre a szakra. Mivel eddig senki nem válaszolt, talán én tudok valamennyire segíteni.
Minden doktori iskolára jellemzőek az alábbiak:
Ahhoz, hogy doktori képesítést szerezz, ahhoz fel kell, hogy vegyenek a doktori iskolába. (szóbeli elbeszélgetés, legyen témavezetőd, kutatási tervet kell készítened - részletesen, stb.)
Ahhoz, hogy felvegyenek a doktori iskolába, ahhoz el kell végezned az egyetemen a BA (alapképzést), majd az MA (mesterképzést), hiszen ezek az előfeltételei a doktori képzésnek. Jó az, ha az MA képzés megalapozza a doktori iskolában lezajló kutatást, azaz, pl.: egy biológus MA-val nehezen lehet pl.: szociológia PHD-ra bejutni, persze néha lehetséges, hallottam már olyanról, hogy valaki ún. különbözeti vizsgát kellet, hogy tegyen.
Doktori képzésre általában a legjobbak jutnak be, persze megpróbálni azért kell!! (olykor 4-es (vagy 3-as) érdemjeggyel is be lehet kerülni, ez attól függ, mennyi a szabad hely, azaz mennyi főt vehet fel az egyetem, és attól is függ, hogy mennyien jelentkeznek - tehát attól, hogy először nem sikerül, attól még nem kell feladni, hiszen minden évben más és más szokott lenni a felállás!
A lényeg, hogy legyél a legjobb, tanulj sokat, és legyen nagyon jó átlagod is!
Az MA szakdolgozatod, hiszen jegyet kapsz rá, és annak a védése, és természetesen a záróvizsgád is legyen a legjobb!!
Aztán keress a doktori iskolában egy témavezetőt, mondd el neki, hogy mik a terveid, írj egy témavázlatot / kutatási vázlatot.
Az szinte biztos, hogy publikálnod is kell majd, hiszen ez a legtöbb esetben (elő)feltétel.
Remélem valamennyire tudtam segíteni, ha van még kérdésed, inkább privátban írj, mert a megválaszolt kérdéseimet nem nagyon követem nyomon.
Érdeklődni szeretnék, hogy sikerült -e bejutni :)
Én épp MA neveléstudományi szakra jelentkezem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!