Orvosi egyetem majd jogi?

Figyelt kérdés
Ebben az évben kezdtem el az orvosi tanulmányaimat a Debreceni Egyetemen.2 álmom van,volt: az orvosi és a jogi.Tudom hogy furán hangzik de én az orvosi után a jogot is szeretném elvégezni.A 6 év után munka közben levelezőn szeretném. Nagyon vágytam jogira is menni de a Teremtő elég jó reál értelemmel áldott meg,,,viszont a törihez és a nyelvekhez is konyítok.Szeretném olvasni véleményeteket,történeteket stb. Szerintetek van értelme majd belekezdeni?

#orvosjogi
2013. szept. 9. 18:53
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Kedves "vitapartnernek" (kérdező bocs az OFF-ért)

Nem is akartam éveket felhozni(előző hozzászólásomban), mert annyira nonszensz, hogy ezeket komolyan írod. Inkább egy attitűdnek fogtam fel, és így is reagáltam.

Mióta hozzák a törvényeket jogászok? Talán politikusok hozzák a törvényeket, az már egy hatalmas tévedés vagy csúsztatás a részedről. Törvények betartatásában valóban nagy szerep jut a jogászoknak, de bocsáss meg, a köztisztviselő édesapád is ezt teszi nap mint nap, meg a rendőr, de még van pár szakma tulajdonképpen aminek az a lényege. Vannak értelmetlen szabályok, de erről nem a jogászok tehetnek, ezeket politikai alkuk és lobbik hozzák létre. Eleve a jogász egy gyűjtőfogalom, rengeteg félével foglalkoznak, de törvényalkotási folyamatban mint szakemberek -kodifikátorként- elég kevesen dolgoznak, de ők sem a szabály értelmét a politikai szándékot nézik, hanem azt hogy az új jogszabály illeszkedjen a meglévő jogrendszerbe.

Az emberek életét sokféleképpen lehet jobbá tenni, és segíteni. Vegyél egy bírót, aki közhatalom birtokában megítéli neked a kártérítést, ha elkövettek ellened valamit, vagy vedd azt az védőügyvédet ha beperelnek mondjuk orvosi műhibáért és te tudod hogy nem hibáztál, vagy vedd azt a jogászt aki a földhivatalban bejegyzi a tulajdonodat, és ezáltal kerül az ingatlan a birtokodba mert konstitutív hatályú bejegyzés keletkezteti a tulajdonodat, nem kell őröket állítanod mellé, hogy megvédd, mert a jog erejével a tiéd. Ezer példát lehetne írni a jog miről szól, ami nélkül elképzelhetetlen egy állam működése.

A jog valóban egy eszköz az aktuális hatalom kezében, de ez mióta nem ősközösség van így működik. Aki jogász azt ugyanúgy bosszantja az értelmetlen szabály, miből gondolod hogy ők örülnek neki? Ők ugyanúgy állampolgárok, akikre vonatkoznak. A rossz vagy elavult szabályok mindenkit egyformán érintenek, miért lenne bárki kivétel?

Hitleres hasonlatomat félig-meddig viccnek szántam direkt hoztam ennyire túlzó példát, mert a kirekesztés, kollektív bűnösnek kikiáltás ide vezetett a világtörténelemben és hátha elgondolkoztat, hogy milyen is amikor csoportot kikiáltasz bűnösnek. Igaz helyette te nem veszel komolyan, meg engem minősít, pedig én nem rekesztek ki senkit, semmi alapján.

2013. szept. 10. 23:48
 12/17 anonim ***** válasza:
100%

Aki az orvosi -jogi szakmát az esetleges orvosi műhibaperekre szűkíti le, eléggé szűklátókörű, földhöz ragadt.

Az orvos-jogász képzés egészen másról szól.

Ugyanis van orvos-jogász képzés!

Az orvosi után veheted fel.

Debrecen és Szeged

Jogi szakokleveles egészségügyi szakemberek képzése

A képzés célja

A képzés célja, hogy az orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek és egészségügyi felsőfokú képesítéssel rendelkező szakemberek az egészségügy működése és működtetése során felmerülő jogi, igazgatási problémák megoldására, az új szabályok alkalmazására és helyi végrehajtásának megszervezésére képessé váljanak, az egészségügyi vállalkozások működtetése során a jogszabályoknak megfelelően járjanak el.

Alkalmasak legyenek stratégiai gondolkodásra, átfogó jogi és igazgatási feladatok megoldására, jogi döntések előkészítésére, végrehajtására.

Ennek megfelelően olyan szakemberek kerülhetnek ki a képzésből, akik a jog módszertanának, céljainak és gyakorlati technikájának, továbbá az államtudományok, a jog alapjainak és a jogalkotás, jogalkalmazás módszereinek, a jogrendszer intézményei működésének elméletében és gyakorlatában jártasak.

[link]

2013. szept. 11. 07:52
 13/17 anonim ***** válasza:

" Talán politikusok hozzák a törvényeket, az már egy hatalmas tévedés vagy csúsztatás a részedről. "

A törvényeket a jogászok készítik elő. Erre vannak a jogtanácsosok a minisztériumokban ect.

A döntést hozzák meg a politikusok, hogy: milyen törvényre van szükség, s megfelelő előkészítés után ők hozzák meg a döntéseket is.

2013. szept. 11. 07:54
 14/17 anonim ***** válasza:

"Ugyanis van orvos-jogász képzés!"

Ez csak egy négy szemeszteres képzés, és nem ad jogi diplomát. Egyébként hasznosnak tűnik, de a kérdező az orvosi hat éve után szerette volna elvégezni a normál jogászképzést.

2013. szept. 11. 11:55
 15/17 anonim ***** válasza:

"A döntést hozzák meg a politikusok, hogy: milyen törvényre van szükség, s megfelelő előkészítés után ők hozzák meg a döntéseket is."

Képzavar..

A hivatalosat írom: egy adott társadalmi probléma felvetődésére az a politikai válasz, hogy törvényben szabályozzák az adott kérdést. Úgy ahogy a politikusok jónak látják. Ezt a szándékot valóban a minisztérium jogászai foglalják írásba, mint törvénytervezet. A törvényalkotás ezzel nem ért véget..

javaslom nézd meg [link]

Ha ebből sem látod át hogy nem egy minisztériumi kormánytisztviselő (mert bizony ők is azok!!, ugyanúgy függelmi viszonyban dolgoznak, és a a felettesüknek utasítási joga van, pl hogy a tv tervezetben milyen szándékot kell megfogalmazni) döntenek a sorsodról, akkor már nem tudok neked mint mondani.

Ha ezt sem győzött meg, akkor talán annyi hogy van 8 minisztériumunk, ha nagy számot akarok mondani akkor van mondjuk 500-600 jogász aki tv tervezet írásárával foglalkozik a jogász társadalomban. Hány ezer jogász is lehet ma Magyarországon..50 ezer?? Ha orvos 31 ezer van...akkor jogászból biztos hogy több)

Remélem érted miért írtam az egészet...

2013. szept. 11. 21:14
 16/17 anonim ***** válasza:
Nálunk az Igazságügyi Orvostani Intézet vezetője rendelkezik jogász és orvosi végzettséggel is. Azon a pályán igen is jól jön.
2013. szept. 14. 13:18
 17/17 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező!

Anyum egyik barátnője elvégezte az orvosit(asszem fül-orr-gégészetre szakosodott),majd utána elvégezte a jogot és most ügyvéd.

2013. okt. 22. 12:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!