Orvosi egyetem majd jogi?

Figyelt kérdés
Ebben az évben kezdtem el az orvosi tanulmányaimat a Debreceni Egyetemen.2 álmom van,volt: az orvosi és a jogi.Tudom hogy furán hangzik de én az orvosi után a jogot is szeretném elvégezni.A 6 év után munka közben levelezőn szeretném. Nagyon vágytam jogira is menni de a Teremtő elég jó reál értelemmel áldott meg,,,viszont a törihez és a nyelvekhez is konyítok.Szeretném olvasni véleményeteket,történeteket stb. Szerintetek van értelme majd belekezdeni?

#orvosjogi
2013. szept. 9. 18:53
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
11%
A DOTÉ-n ezek szerint félmunkát végeznek az instruktorok a gólyatáborban. Rüheljük a jogászokat nem véletlenül. Aki orvosi után jogra megy, az vagy a műhibapereken akar nyerészkedni, vagy politikai pályára vágyik. Orvosi szemmel mind a kettő megvetendő.
2013. szept. 9. 23:24
 2/17 anonim ***** válasza:
44%

Nagy teljesítmény két ilyen szak elvégzése.

Már csak az a kérdés, hogy kezdő orvosként, rezidens képzés közben tudsz-e még egy jogi egyetemet is végezni, bírnád-e, illetve hogy akkor hogyan tovább. Mert speciel én nem tudok olyan területet ahol mindkét képzést tudnád használni.

Persze vannak érintőlegesen kapcsolódó területek, pl. lehetnél spéci egészségügyi joggal foglalkozó ügyvéd, de valljuk be ekkor jogász vagy, ahhoz hogy erre szakosodjál felesleges orvosit is végezni, vagy lehetnél törvényszéki orvosszakértő, de ekkor meg orvosként dolgozol, ehhez felesleges jogásznak is lenni, hisz a szakértő által kiadott véleményeket majd elemzik a bíróságokon az nem a szakértő feladata. Meg számítsd azt hozzá, hogy jogászként is kell szakvizsgázni, az 3 év gyakorlathoz kötött. Szóval ha sehol nem csúszol egy hajszálnyit sem és nem vagy évvesztes és párhuzamosan bírod az orvosi rezidens képzést, és a jogi egyetemet, akkor 32 évesen nulla gyakorlattal éppen hogy csak leszakvizsgázott jogász leszel, de orvosként sem lesz gyakorlatod, mert a jogi szakvizsgához jogászként kell dolgozni, szóval mire bármelyik szakmában lesz egyx mini gyakorlatod már 35 éves is elmúltál, pl. ha csak jogász lennél akkor a kortársaid már karrierjük csúcsa felé tartanak én nem pályakezdők, hiszen 26 évesen már szakvizsgáztak...

Ugyanaz igaz orvosként is mert...mert neked ki fog esni azaz idő amikor jogászként dolgozol... ott is hátrányba leszel.

Szóval ha jó a reál érzéked, akkor beláthatod hogy az élet véges, szóval az a két pálya nem fér bele...mert egyikből sem leszel elismert csak a végzettséged lesz meg...

2013. szept. 10. 11:28
 3/17 anonim ***** válasza:
68%

Kedves 1-es válaszoló!

Ez nagyon gyerekes, dolog. 1-2-3 vagy x éve még egy gimis osztályba jártál azzal is aki éppen jogra ment tanulni, és most hirtelen ettől utálod. Csak azért mert jogásznak tanul...nem tett neked semmi rosszat csak más pályát választott mit Te...jaj!

Ugyanúgy szükség van rá, mint az orvosra, társadalom nem működne jogászok nélkül sem. normálisan felnőtt korban ha kinőttétek ezt az egyetemista baromságot, a barátságok megmaradnak, attól hogy valaki éppen orvosnak vagy jogásznak tanult. De nyilván ehhez még fel kell nőnöd..öregedned pár évet.

2013. szept. 10. 11:56
 4/17 anonim ***** válasza:
31%

Kedves harmadik, a joghoz kell egy mentalitás, ahogy az orvosihoz is kell. A jogásznak ment gimnáziumi osztálytársaimat, már gimiben is utáltam, mert nagyképű törtető bunkók voltak, és a magoláson kívül máshoz nem értettek. Igen szükség van jogászokra csak nem mindegy, hogy mennyire, és nem mindegy, hogy kiből lesz jogász. Édesapám köztisztviselő, a munkájukat gyakorlatilag ellehetetlenítik a jogászok, akik semmit sem csinálnak csak építgetik a bürokráciát, olyan dolgokban döntenek amihez abszolút nem értenek, és olyan törvényeket és jogszabályokat hoznak, amik senkinek nem jók, sem az államnak, sem az embereknek, egyedül a jogászoknak, ráadásul betű szerint betartatják az egyébként szar törvényeket. Az EÜ-ben ugyanez megy, lassan az orvosi ellátás rovására megy a rengeteg adminisztráció, és a műhibaperektől való félelem. Néha azt érzem, hogy a jogászok egy külön kaszt, akik az emberek ellen vannak, és semmi más céljuk nincs, csak hogy még több hozzájuk hasonló ingyenélőt lehessen alkalmazni.

Az a pár normális jogász akit ismerek általában pedig nem jogászként kezdett, hanem a saját szakmájából képezte tovább magát, mert tele lett a töke, hogy inkompetens egoista, és ostoba jogászok dirigálnak neki. Az viszont képes az orvosi hat éve után elmenni jogásznak, ahelyett, hogy életeket mentene, szerintem elég szánalmas ember.

Szóval, igen kellenek jogászok, de azok akik a mostani jogász társadalom többségét alkotják több kárt csinálnak, mint hasznot, mert nem értenek semmihez.

2013. szept. 10. 12:38
 5/17 anonim ***** válasza:
70%

Csak fogom a fejem rajtad!

Ennyi előítélet..mégis hány jogászt ismersz közelről??

Mielőtt bármit mondanál, egyik nagy vidéki kórházban dolgozom (igaz nem vagyok orvos, de eü diplomám van), de van igazgatásszervező diplomán is...csak hogy teljes legyen a kép. Apukán orvos, féljem jogász...

Ezért nekem mindkét szakmából elég sok ismerősöm/kollégám/barátom van. Ugyanannyi bunkó mihaszna orvos van, mint amennyi jogászból is akad bőven. De jó szakember is sok van jogászból és orvosból is..nem azon múlik hogy mit végzett valaki, hanem hogy megfelelőek-e a képességei az adott pályához.

Neked az empátia és előítéletmentesség hiányzik a képességeidből. Kb. úgy írsz és vélekedsz mint ahogy Hitler kikiáltotta a zsidókat kollektív bűnösnek. Talán nem csak dr.Mengelének készülsz, és ha egy jogi dr. kerül a kezed közé azt megkínzod?? Hahó az csak egy foglalkozás nem több...embert tetteiről és nem a végzettségéről ítélj meg.

2013. szept. 10. 14:58
 6/17 A kérdező kommentje:
A 2. válaszolónak köszönöm szépen. A harmadiknak is,hogy megvédte a normális emberek társaságát ;)
2013. szept. 10. 15:18
 7/17 A kérdező kommentje:
Már megörültem hogy 5 választ kapok a kérdésemre... :D dehát miért ne maradna el a vita ? :D
2013. szept. 10. 15:19
 8/17 anonim ***** válasza:
Kedves 70%-os válaszoló! Nagyon örülök, hogy végre olvastam ilyen hozzászólást, mint a Tiéd! Már kezdtem azt hinni, hogy egyedül vagyok a világban ezzel a véleménnyel..Teljesen egyetértek Veled!!!
2013. szept. 10. 16:28
 9/17 anonim ***** válasza:

Kedves "vitapartnerem", az általam felvetett valós problémákra egyetlen értelmes ellenérvet nem tudtál felhozni, pedig ezeket a jelenségeket mindenki látja, aki nem vak, vagy nem hülye, vagy nem totálisan elfogult. Persze, nyilván te a jog felé húzol. Ez érthető. Azt elfogadom, hogy az orvosok között is vannak bunkók és kontárok, mert ez igaz. Viszont az orvoslás alapvetően az emberek életének egyszerűbbé, jobbá, élhetőbbé tételére és az életük megmentésére törekszik. Ez a jogról rohadtul nem mondható el. A jog egy eszköz az aktuális hatalom kezében a birkák (bocsánat, a nép) irányítására. A jogászok pedig az aktuális hatalom csahos kutyái.

"Kb. úgy írsz és vélekedsz mint ahogy Hitler kikiáltotta a zsidókat kollektív bűnösnek. Talán nem csak dr.Mengelének készülsz, és ha egy jogi dr. kerül a kezed közé azt megkínzod??"

Erre viszont csak röviden és tömören annyit reagálnék, hogy természetesen a jogászokat ugyanúgy ellátom, mint bármi más beteget. Sőt kedves leszek velük, mert minden beteggel igyekszem úgy bánni, ahogy én szeretném, hogy velem bánjanak. A Hitlerezéssel és Mengelézéssel pedig magadat minősítetted, nem is kicsit. Mindjárt kitalálod azt is, hogy rasszista, fasiszta, nacionalista, náci vagyok, és gyerekeket eszek reggelire, szüzeket erőszakolok a betegeim szerveit pedig a feketepiacon értékesítem. Ezek után nehéz téged komolyan venni.

2013. szept. 10. 16:33
 10/17 anonim válasza:
100%

Kedves kérdező!

Nem tudok érdemleges tanácsot adni. Gratulálok az orvosi felvételidhez. És egyébként megértem a helyzetedet. Én is hasonló vagyok. Mérnöki+orvosi hajlamom van. Bár van konkrét szakma a kettő keverékére, valahogy mégis külön külön vonz a két teljes szakma jelenleg.

Most a mérnökinfón vagyok 3adéves, de még másfél évem van a BSc képzésből, mert kicsit megcsúsztam. Nem vagyok valami okos, de úgy érzem, lenne kedvem hozzá hogy 30 évesen belevágjak egy orvosi egyetembe. Nem tudom mennyire elfajzott ötlet.

Nem praktizálni szeretnék orvosként vagy ilyesmi, hanem inkább a tudományos kutatások, fejlesztések érdekelnének, esetleg műtétek vagy onkológia. Azért szeretném felhasználni a mérnökinfós tudásomat.

Bármelyik 2 szak közül választhattam volna, de a mérnökinfót választottam még a gimiben és ezekkel a tárgyakkal mentem tovább. Talán dacból is tettem, mert a matek fizika picit nehezebben ment, mint a kémia biosz és mivel ugyanannyira tetszett mind2, nem azért is a nehezebbet választottam, hogy ne mondhassa senki hogy megfutamodtam a tökreálos tárgyaktól.

Egy ideje elfelejtődött bennem ez az orvosi iránti vágy, viszont most kb 1 hete megint előjött. Hogy úgy lenne kedvem hozzá meg mintha jó célt adna az életemnek.

Nem tudom másoknak mi a véleménye erről, engem is érdekelne. Persze megpróbálnék dolgozni mellette és a mérnökinfós szakmámmal ugyanúgy foglalkozni. Ha lehet és nem vagyok buta hozzá, phdzni is szeretnék mérnökinfóból és utána kezdeném az orvosit.

De az egész annyira elképzelés, hogy nem nagyon mondtam még embereknek. Valahogy tartok tőle hogy hülyének néznek, hogy még a mérnökinfóval is nehézségeim vannak.

Am sztem ne add fel az álmaidat. És valósítsd meg. Legalábbis én szurkolok neked. Számomra nem tűnik rossz ötletnek, de nem vagyok hozzáértő, ne rám hallgass ebben a kérdésben :) Csak gondoltam hozzászólok, mert én is ilyesmi vagyok csak más szakkal.

Am aszem az orvosi ilyen nagyon favorit. Szal kb rengeteg embernek lehet álma hogy az legyen, aztán ha odajut akkor is szerencsétlenkedik vagy abbahagyja utána. Nem tudom én mennyire tartozom ezek közé. Csak azért jegyeztem meg, mert én is önvizsgálatot kéne tartsak, hogy nem-e csak divatirányzatból akarok orvosira menni :D

2013. szept. 10. 22:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!