Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Az emelt szintű magyar érettsé...

Az emelt szintű magyar érettségi mennyire nehéz?

Figyelt kérdés

2013. aug. 26. 09:35
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

A magyar emelt annyival másabb, hogy amíg a középszintűnél választhatsz a 3 szövegalkotási feladat közül (műelemzés, összehasonlító elemzés és érvelés), addig az emelt szintnél 3 szövegalkotási feladatot kell megoldanod: egy verselemzést, egy reflektálást (ez hasonló az érveléshez, csak szubjektívebb) és egy hivatalos levélírást (de lehet motivációs levél, ilyesmi, tehát gyakorlatiasabb). Mindezek mellett az első rész nem szövegértésből áll, mint a középszintnél, hanem egy szöveghez kapcsolódó feladatokat kell megoldanod. Nekem idén egy Csokonai vers volt megadva, amelyhez olyan feladat volt (ez volt az egyik), hogy írjak Csokonaitól egy - egy példát versciklusra, ódára, helyzetdalra... szóval a feladatlap ezen részéhez eléggé nagy lexikális tudás kell, írók, költők életrajza, a verstant kenni - vágni kell, a nyelvtant is tudnod kell (általában nyelvtani feladatok is szoktak lenni), versek, ciklusok, regények megjelenési éve, stb... Szóval nem egy leányálom, nem szokták ajánlani a tanárok sem igazán. Nem tudom, hogy indul - e / jelentkeztél - e faktra, de ugye lényegében az készítene fel az emelt szintű érettségire. Nos, nálunk ez úgy történt, hogy 12-en kezdtük a faktot, egy év után leadták 6-an, és végül 4-en maradtuk. És ebből a 4-ből én emelteztem egyedül :DD Nekem 86 % lett, (emelt szinten 60 %-tól van meg az ötös érdemjegy, viszont ha magyar szakra szeretnél jelentkezni, érdemes minél jobbra törekedni), szóval rendkívül elégedett vagyok ezzel az eredménnyel. Sok múlik a javítótanáron is, van akinek nem tetszik a stílusod, akkor lehúzza az egészet és 10-20 pontoktól eshetsz el :S Azonfelül, minél igényesebb és választékos szókincset kell használnod (a szóbelin is), minél több szakkifejezést, stb. A szóbeliről annyit, hogy az Oktatási Minisztérium jelöli ki a tételeket, tehát nem a tanárod, mint a középszintűseknek.

A szubjektivitásról meg, hogy ez részben a javítótanárokon is múlik, viszont figyelned kell arra, hogy a reflektálásnál (ami tulajdonképpen egy érvelés) erőteljes argumentumokat sorakoztass fel, tényekkel alátámasztva, így nagyon nem köthetnek bele. A műelemzésnél ez nem tudom, hogy hogy van, nekem ugyanis olyan vers volt a műelemzéshez, amelyet nem olvastam, csak akkor először, sőt még a költőt sem vettük órán/fakton/előkészítőn, szóval semmit nem tudtam róla (bár ez nem jelentett hátrányt, ugyanis nem kellettek életrajzi adatok). Így a szövegalkotási résznél 5 pontot veszítettem 5 pontot, így lett 55 pontos a 60-ból.)

Szerintem az emelt magyarnál leginkább a feladatlap jelenthet problémát, mert oda, ahogy írtam, eléggé nagy olvasottság és lexikális tudás kell.

2013. aug. 26. 09:37
 2/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen. Szerintem belevágok, bár nem magyar, hanem pszichológia szakra fogok jelentkezni.
2013. aug. 26. 09:44
 3/6 anonim ***** válasza:
87%
Hát, sok sikert hozzá, bár ha lehet törit választani, akkor inkább azt. Én mindenkinek ezt ajánlom.
2013. aug. 26. 09:45
 4/6 anonim ***** válasza:
72%
szia! tapasztalatom nincs, mert én is csak érettségire készülök, de magyar tanárunk beszélt nekünk a közép és emelt szintről is. azt mondta, hogy emelt szinten másra helyezik a hangsúlyt, nagyon kell ismerni az írók életrajzát, verseit stb, szóval szerintem ha emeltezni szeretnél magyarból, akkor mindenképp járjál faktra, mert a rendes óra keretein belül nem hiszem, hogy normálisan fel lehetne készülni egy ilyenre. egyébként nekünk is azt mondta, hogy nem sokan szokták megpróbálni a magyar emeltet.
2013. aug. 26. 11:35
 5/6 anonim ***** válasza:
62%

Fakt nélkül nehéz ötösre megírni az emelt magyar érettségit. Fakton sokkal több műelemzés is van.

Egyik barátnőm járt magyar faktra, és a magyar érettségije ötös lett

2013. aug. 26. 12:05
 6/6 anonim ***** válasza:
83%
Az a baj, hogy még fakton sem jut mindenre idő.
2013. aug. 26. 12:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!