Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Kihalnak a szakmunkások? Sok...

Kihalnak a szakmunkások? Sok tízezres diplomás munkanélküliség? Miért akar 10 ből 9 ember egyetemre meg főiskolára menni, ha kevés az állás a legtöbb helyen és inkább jó szakmunkásokra lenne szükség?

Figyelt kérdés
2013. aug. 5. 08:11
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:
Én ezt arra mondom, hogy az ne menjen főiskolára, aki összeszenvedte az érettségit kettesekkel, végigbulizta a gimit, de egy költségtérítéses szakra meg felveszik, mert kell az ember (idén többet felvettek és alacsonyabbak is a pontok)és a sok lé. Ott meg majd kettesekkel átlökdösik, mert pénzeli a sulit, meg apuka nagykutya, aztán kikerül a munkaerőpiaca és olyan lakásokat fog tervezni, hogy minden 2. összedől.
2013. aug. 5. 09:58
 12/21 A kérdező kommentje:
Csak, hogy értsétek. Van ismerősöm egy porcelán gyárban, akinek a barátnője szakmunkás, nagyon jó keze van, ügyes meg minden. De 6 csészét elrontott véletlenül a mázolás vagy ragasztás, matricázás közben, de a másik 1500 csésze jól sikerült. Ennek ellenére kirúgták a gyárból 3 hónap után. Bezzeg a főnök, 2 egyetemmel a háta mögött (plusz egy Phd), olyan utasításokat adott ki, hogy a csészék füle legyen legyártva, a csésze teste pedig majd csak rá két hét múlva. Az összes ember mondta neki, hogy ez így nem lesz jó. Ezek közül néhányat fenéken rúgott, hogy csak neki lehet igaza, így bye-bye. Aztán összeragasztásnál kiderült, hogy ezek a fülek bepenészedtek, nem lehet jól megragasztani őket. Kiküldték így a csészéket külföldre az arabokhoz, akik sok-sok milliót fizettek értük. Majd postafordultával jöttek is vissza csészék, mert szinte mindnek levált a füle. Vissza kellett téríteniük a sok pénzt, amit érte kaptak. Aztán a főnök, mint aki jól végezte a dolgát, még vagy 30 ember pit.án rúgott, mert pk ragasztották össze. Holott még ők figyelmeztették, hogy ez így nem lesz jó. Ami pénz meg jön be, amit arra kellene költeni, hogy a gyár sok tíz milliós tartozását törlesszék, meg kifizessék a 10 millió ft-os havi villanyszámlát, arra nem jut és tovább süllyed a gyár. De érdekes módon ezzel fordított módon tollasodnak meg a vezetők ott. Ezéért nem kell védeni a diplomásokat, mert közöttük is legalább annyi a kutyaütő, mint a szakosoknál.
2013. aug. 5. 10:08
 13/21 anonim ***** válasza:
100%
Nem olvastam el a válaszokat, de unokatesómnak szakmája van, nem akármilyen, és a kutyának se kell.
2013. aug. 5. 10:12
 14/21 anonim ***** válasza:
20%
Lenne..de kényelmesebb az egyetemen heverészni évekig. (pl.: gazdászok és kommunikáció szakosokról el tudnád képzelni, hogy szakmunkát végezzenek műkörömmel, 10 kg sminkkel és 15 centis magassarkúban tipegve?) Az emberek 61%-a azért megy egyetemre, hogy ne kelljen dolgozni, addig is felsőoktatásba jár :S Az ilyeneknek van általában a legnagyobb arca általában a semmire. Az én szakomon is sok ilyen van, elbukdácsolnak ketteskével, de ő mérnöknek tekinti magát.
2013. aug. 5. 10:33
 15/21 A kérdező kommentje:
Egyik barátom egy banki cégnél dolgozott, sima érettségivel fél évig. Ő hozta a cégnek a legtöbb profitot a kimutatások szerint. De nem adtak soha neki fizetésemelést, mert csak érettségije van (akkor gondolom egy szakmunkásnak még annyira sem adtak volna, ha ott dolgozott volna). Az összes fiatal 20-on és 30 éves lány, szó szerint nulla aggyal mind hozzá ment, hogy segítsen már neki ezt meg azt a könyvelést, kimutatást megcsinálni. Persze ezek a lányok mind a Corvinuon végeztek valami marketing meg gazdasági szakokon és ők markolták fel a nettó 170-220 ezres kezdő bért a semmire. Azóta haverom már kiment külföldre, egyszerű gyári munkás, itthon be van jelentve minimálbéren, emellett ott kapja a nettó 360 ezres bért, kaja és szállás ingyen van, utazni nem kell, mert 1 kmre van a szállástól a gyár. Igaz, irgalmatlanul nehéz munkát végez, de végre anyagilag látja a hasznát. Minden hónapban 250 ezret félretesz. Már 2 éve ott van. Ha nem kell a jó munkaerő, akkor menekülnek külföldre. A hulladék munkaerő (tisztelet a kivételnek) meg itthon marad és ezáltal a gyenge munkájuk által még adnak egy rúgást a gyenge magyar gazdaságnak.
2013. aug. 5. 10:56
 16/21 anonim ***** válasza:
79%
Még mindig sokan tanulnak szakmunkásnak. Sok a diplomás munkanélküli, de sok a szakmunkás munkanélküli is.. sajnos ez inkább a munkahelyek hiányából adódik.. Nem akar 10 emberből 9 egyetemre, menni.. Normális egyetemet nem tud mindenki aki a gimiben elbukdácsolt elvégezni, hiába megy költségesre és fizetik neki.. A jobb egyetemeket nem tudja minden jött-ment bolond elvégezni.. Sokat érnek a szakmunkások, ez tény.. Szükség van rájuk, de a diplomásokra is.. ellenben az ilyen ezerszer átrágott és csak vitát provokálni próbáló kérdésekre szerintem nincs szükség..
2013. aug. 5. 15:55
 17/21 anonim ***** válasza:
100%

kérdezö, a fülescsészés sztoriddal meg is valaszoltad a kérdést:

a diplomás a fönök, ha hülyeséget is csinál ö marad a helyén. Mi ez ha nema legjobb motiváció a továbbtanulásra? Mellesleg for fairness sake, az ö verzióját is meghallgatnám, nem csak a barátnödét.

A fent felsoroltakat még azzal támasztanám alá, hogy összes statisztika kimutatja (rá kéne keresnem, h belinkeljek egyet), hogy a diplomával rendelkezöknek nemcsak a fizetésük magasabb de az életminöségük is - átlagban, MOn. Adott diplomával több irányba indulhatnak. A (jó) egyetem nem csak képesítést de bizonyos kultúrát is ad, megtanul(ha)tod beszélni a fehérgalléros középosztály nyelvét.

Persze vannak büfé szakok, ezeket nem is nagyon ismerem.

De a "diplomás" halmaz legalját nem a "szakmunkás" halmaz tetejéhez kell ám hasonlítani!

2013. szept. 1. 12:28
 18/21 anonim ***** válasza:
Én is szakmunkás vagyok bár sztem én igazából sose akartam az lenni...A sors hozta így..Ettől függetlenül éveket lehúztam iparban..Viszont a későbbiekben sors fintora lett az is hogy teljesen eltávolodtam a szakmáimtól ma meg már ott tartok hogy 40évesen teljesen kiestem belőlük most már lassan 20éve ,úgyhogy tök kilátástalan ez az egész helyzet.Szerintem jobb a diploma már akinek van lehetősége pénze esze főiskolára menni.Az a poén az egészben hogy tökmind1 mit tanulsz az élet úgyis át fogja írni a forgatókönyvedet.Kevesen foglalkoznak azzal amit tanultak. A legszomorúbb az ha az ember nem tud lépést tartani a dolgokkal és nem tudja magát képezni.Megmondom őszintén ilyen korban már nekem se nagyon megy az átképzés..
2015. máj. 14. 17:23
 19/21 anonim ***** válasza:

En tobb olyat ismetek akinek van diplomaja de nemsokat er vele.

Pedagogusok, ovonok,....magas eletszinvonalon? A legtobb akit ismerek csoro.

Vannak a szineszek tancosok hat ok is eleg csorok, akik szinhazba jatszanak. De pl aki sose jart a szinmuveszetire egy csomo sokkal tobbre vitte

A diploma nem tanit meg az eletre persze jo ha van de ha vki nemtud ervenyesulni akk azzal se fog tudni.

Csomo diplomas ismrtosom postara rohangal ez a munkaja, meg alkalmi munkakbol el mert o diplomas ezert sz@r melot nrm fog elvallalni allandora, var a megfelelore....jahh hehe

2020. szept. 27. 21:29
 20/21 anonim ***** válasza:
2020. szept. 27. 21:34
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!