Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Hogy döntsek? Egyetem vagy OKJ?

Hogy döntsek? Egyetem vagy OKJ?

Figyelt kérdés
Még márciusban jelentkeztem a Pázmány Péter Katolikus Egyetem germanisztika szakára,mert mindig érdekelt a német nyelv és szerettem,de az emelt szintű érettségim nagyon rosszul sikerült belőle,ezért úgy gondoltam,már úgysem fogok bekerülni.Beiratkoztam OKJ-s ápoló képzésre,teljesen beleéltem már magam,hogy ez lesz az én hivatásom,mert az egészségügy is nagyon felkeltette az érdeklődésem az utóbbi időben,de most jött a levél,hogy felvettek germanisztikára.Gondoltam,hogyha lehetne,halasztanék 2 évet az egyetemen és addig elvégezném az OKJ-s ápolót,de nem vagyok benne biztos,hogy lehet 2 évet halasztani egybe(írtam már e-mailt az egyetemnek,hogy lehet-e,de még nem válaszoltak).Ha nem lehet halasztani,melyik lenne a jobb döntés?Ápolóként egyből el tudnék helyezkedni,a nyelv szakokról meg azt hallottam,nehéz velük munkát találni.Ráadásul az egyetemre csak úgy tudnék járni,ha kollégiumos lennék,de mégis csak ez egy elég jó hírű egyetem,nem csak egy OKJ-s képzés.Csak nem tudom,megérné-e.

2013. aug. 2. 13:12
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
52%

Őszinte leszek, azzal járnál a legjobban ha mindkettőt megcsinálnád.

Azt sem írtad hogy nappali vagy levelező képzésre jelentkeztél egyetemen?

Sok variációs lehetőséged van.

1.Egyik szépen nappalin (ha nappalira jelentkeztél) elkezded az egyetemet, és az ápoló képzést estin csinálod (tudom hogy van esti képzés is ápolóból)Húzós lesz, de megéri.

2.Vagy nappalin jársz okj képzésre és megpróbálsz levelezőre átjelentkezni az egyetemen.

3. Egyetemen csak 2 félévet lehet halasztani, 4 félévet nem. A két félévet sem biztos hogy egyből engedélyeik, mert sok helyen kezdéskor nem engednek egyből passzív félévvel kezdeni. Egyetemenként változik ez. Szóval ha lehet halasztod az egyetemet, és elkezded az ápoló okj-t, és csak 1 évet kell akkor párhuzamos képzést egymás mellett vinned. (ezt is a fent leírt módon tudod)

Ha mindkét végzettséged megvan, akkor irány Németország, jó fizetés, és jó munkakör fog várni, mert a nyelvtudás is döntő hova tudsz elhelyezkedni.

Szerintem jó kombináció amit tanulhatnál.

2013. aug. 2. 13:26
 2/14 A kérdező kommentje:
Igen,jó kombináció szerintem is.Csak az a gond,hogy az OKJ-s iskola Pesten van,a Pázmány Bölcsészettudományi Kara meg Piliscsabán.Hogy kéne megoldanom,hogy itt is,ott is legyek?Ha az egyetemen átiratkoznék levelezőre,akkor 1 héten kb.2x kéne mennem?És át lehet még ilyenkor iratkozni levelezőre?
2013. aug. 2. 15:38
 3/14 A kérdező kommentje:
Az a gond,hogy mindkettő nappali.Ha elmegyek az egyetemre beiratkozni és akkor mondom,hogy levelezőre át szeretnék menni,az még késő?Vagy meddig lehet módosítani ilyen dolgokban?Az OKJ-s suliba már beiratkoztam,de nem tudom,ott át tudnék-e menni estire,vagy indul-e most esti.
2013. aug. 2. 15:43
 4/14 anonim ***** válasza:
52%

Nos én a helyedben az okj sulit tenném esti tagozatra. Az egyetem nagy élmény, valami pluszt is ad. Esti tagozat okj-n, az tényleg több nap egy héten, legalább 2-3 este, de tapasztalat ez simán megoldható ha akarod. Nem tudom hova iratkoztál be okj-re, de szerintem van belőle esti, ápolóból szinte biztosan.

Bp. és Piliscsaba nincs messze, 25-26 km ez nem lehet probléma utazás szempontjából.

Egyébként levelező képés kéthetente szombaton van a Pázmányon, tehát ha az egyetem a levelező amellett nyugodtan tudsz járni nappali okj képzésre. Idézek a felvételi tájékoztatóból" A levelező munkarendű képzésben a hallgatók tanóráira tömbösítve, legfeljebb kettő hetenként munkanapokon, vagy a heti pihenőnapon kerül sor. Ennek megfelelően az adott szakon a képzés gyakorisága: általában két heti rendszerességgel, szombati napokon."

Ezt simán bevállalhatod.

De én az esti okj híve vagyok..hidd el megoldható..(tapasztalat)

2013. aug. 2. 17:13
 5/14 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a válaszaid,sokat segített.Ha el tudom intézni,akkor szerintem inkább az egyetemet fogom levelezőn csinálni.
2013. aug. 2. 18:54
 6/14 anonim ***** válasza:

Neeeeeeeee, ha tudod akkor az okj legyen esti!!

Hidd el sokan csinálják így.

eleve az lenne a nehéz, hogy egyetemen államira vegyenek át, ha bármin változtatsz. (bár lehetséges, de elég ritka)

Ne hagyd ki azt hogy nappalin egyetemista vagy..okj estin is jó lesz...én is estin csinálom az egyetem mellett. Lehet..sőt..

2013. aug. 2. 19:07
 7/14 A kérdező kommentje:
Csak nem tudom,hogy lennének akkor OKJ-n a gyakorlatok megoldva,meg amúgy se szeretnék egyetemi koleszba menni(tudom,biztos sokak szerint nagy élmény),ha meg levelezőn lennék és 2 hetente járnék,nem kellene kolesz.De erre nem is gondoltam,hogyha át akarnék menni levelezőre,talán áttennének önköltségesre :/. Na majd megérdeklődöm,hogy működik ez és szólok,hogy döntöttem.Köszönöm a segítséget :) Te melyik egyetemre jársz és milyen OKJ-ra?
2013. aug. 2. 20:16
 8/14 anonim ***** válasza:
ME és itt két szakra is..(EÜ kat eü szervező, Állam és Jogtudományi kar Igazgatásszervező)+ Europa szakképzőiskola (szintén Miskolc) adóigazgatási szakügyintéző okj
2013. aug. 2. 21:22
 9/14 anonim ***** válasza:
25 km távolságból fel sem vesznek kolaszba..oda kijárós beszel ha pesti vagy
2013. aug. 2. 21:23
 10/14 A kérdező kommentje:
vidéki vagyok,nem pesti :)
2013. aug. 2. 22:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!