Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Hogyan tudom érdekessé tenni...

Hogyan tudom érdekessé tenni a történelem tanulást?

Figyelt kérdés
Egyszerűen annyira nem érdekel ez a tantárgy, hogy alap dolgokat nem tudnék megmondani belőle. 5-ös voltam belőle, meg minden, de nem tudom ettől függetlenül a tantárgyat. Bemagolom mindig, dolgozatok előtt pár órát magolom és megírom 5ösre, de egy hétre rá már egy betűt se tudnék belőle mondani... Miért van ez? Nem tudom hogyan tehetném érdekessé, vagy hogyan tudnám jobban memorizálni, érdekessé tenni, hogy kb. 3 év múlva is emlékezzek rá. Pl: nyelvekből nagyon jó vagyok és érdekelnek, úgyhogy nincs olyan nyelvórám, aminek a tartalmát ne tudnám visszamondani most is... De a törit olvasom, olvasom, és egyszerűen nem értem, hogy tud érdekelni embereket, hogy Indonéziában A.D. 567-ben melyik csendes-óceáni népcsoport harcolt melyikkel. Ti mit találtok benne érdekesnek, és hogyan tudjátok megtanulni? Dankee, tschüßiee!

2013. júl. 31. 21:38
 1/4 anonim válasza:
Vannak részek történelemből amik tényleg unalmasak, viszont összességében én szeretem. A tanárunk nagyon jófej és érdekesen adja elő, ez sokat segít. Ne magolj, hanem olvasd el a könyvet, értelmezd és a lényeget írd ki a saját szavaiddal. Áttekinthetően írj. Címeket színessel húzd alá, lehetőleg minél változatosabban vagy egyszerűen írhatsz pl narancssárgával. A sok szín felkelti az érdeklődést és akaratlanul is ránézel, valamint írás közbe is tanulod. Ha utánanézel találsz érdekes dolgokat és ezeket az ember átlagba könnyebben megjegyzi és akkor már lesz mihez kapcsolnod a témát, jobban beugrik. Én pl királyok uralkodását tanulom így. remélem valamit segítettem.:)
2013. júl. 31. 21:58
 2/4 anonim ***** válasza:
66%

"Bemagolom mindig" - Alapvetően ez itt a probléma és hozzá kell tenni, hogy talán ez az a tantárgya, amely a leginkább függ a tanártól. Nekünk gimiben egy kegyetlenül szigorú töri tanárunk volt még anno 7 éve, de nagyon korrekt volt. Tulajdonképpen a fél osztály majdnem megbukott nála 9. év elején, mert "azzal a szar módszerrel" tanulták a törit, amivel te is. 12.-ben majdnem mindenkinek 5 lett az év végi jegyet töriből és nem igen volt 85% alatti töri érettségi sem. Ő képes volt átadni azt a módszertant és azt a tudást, ami ehhez a tantárgyhoz kell.

A törit nem úgy kell tanulni, hogy bemagolod az összes évszámot meg idegen szavak jelentősségét stb. és ezzel te vagy az ász. Nagyon sokat kell hozzá olvasni illetve vannak a neten is különböző interaktív anyagok (videók, animációk) amelyek segítik a tanulást és a hosszú távú memóriába való bevésődést.

Igazából a töriben nem is kell tudni konkrétan pontosan az ilyeneket, hogy "Indonéziában A.D. 567-ben melyik csendes-óceáni népcsoport harcolt melyikkel.". Hanem az adott korszakról kell tudnod sok mindent és az egyes eseményeknek kell tudnod az ok-okozati összefüggését, ami pedig folyamatosan visz előre, hogy valami rossz volt ezért mindig kellett rajta változtatni, esetleg 1-2 háborúval le lehetett rendezni stb...

2013. júl. 31. 21:59
 3/4 anonim ***** válasza:

Mindig is a töri volt a kedvencem. Számomra ez inkább egy mese némi ténnyel kiegészítve. A tényeket meg kell tanulni, de ami lenyűgözött, hogy hogyan éltek, gondolkoztak, éreztek a régiek. Nagyon sok történelmi regényt is olvastam/olvasok, ez közelebb hozza hozzám mindezt. Nem tudom szereted-e ezt a műfajt, csak egy tipp volt.

Az, hogy nem érdekel valami amúgy sem olyan nagy baj, mindenkinek voltak szeretett és utált tantárgyai. Gondolom nem történésznek készülsz.

2013. júl. 31. 23:19
 4/4 anonim válasza:
Térképpel tanulj. Sokkal interaktívabb lesz, mintha simán olvasnád a szöveget, továbbá átláthatóbb is. Elég egy olyan történelmi korszakot/népet/témát találni ami érdekel, és az már visz tovább, mert minden összefügg mindennel szinte. És ne magolj, a történelmet úgy nem lehet tanulni, illetve lehet, ha a tanár annyival beéri, de az pillanatok alatt kiszűrhető, hogy ki magolt. Ahogy előttem is leírták, az lényeges, hogy általános korképed legyen, de nem elég, viszont, ha az megvan akkor már lényegesen könnyebb kiindulni. Az összefüggéseket próbáld megérteni, ha kell rajzold le ábrákkal, próbáld minél vizuálisabbá tenni. És igen, mondanám, hogy olvass könyveket az adott témában (kezdetnek általános összefoglalók bőven jók), de ha nem érdekel a történelem ennyire, akkor hiába. Ha teljesen ellenségesen állsz hozzá ("és egyszerűen nem értem, hogy tud érdekelni embereket, hogy Indonéziában A.D. 567-ben melyik csendes-óceáni népcsoport harcolt melyikkel.") az nem fog segíteni, hogy megszeresd. Remélem, hogy találsz valamit ami felkelti az érdeklődésed a történelem iránt, mert annak is megvan a szépsége.
2014. jan. 29. 11:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!