Hogyan tudom érdekessé tenni a történelem tanulást?
"Bemagolom mindig" - Alapvetően ez itt a probléma és hozzá kell tenni, hogy talán ez az a tantárgya, amely a leginkább függ a tanártól. Nekünk gimiben egy kegyetlenül szigorú töri tanárunk volt még anno 7 éve, de nagyon korrekt volt. Tulajdonképpen a fél osztály majdnem megbukott nála 9. év elején, mert "azzal a szar módszerrel" tanulták a törit, amivel te is. 12.-ben majdnem mindenkinek 5 lett az év végi jegyet töriből és nem igen volt 85% alatti töri érettségi sem. Ő képes volt átadni azt a módszertant és azt a tudást, ami ehhez a tantárgyhoz kell.
A törit nem úgy kell tanulni, hogy bemagolod az összes évszámot meg idegen szavak jelentősségét stb. és ezzel te vagy az ász. Nagyon sokat kell hozzá olvasni illetve vannak a neten is különböző interaktív anyagok (videók, animációk) amelyek segítik a tanulást és a hosszú távú memóriába való bevésődést.
Igazából a töriben nem is kell tudni konkrétan pontosan az ilyeneket, hogy "Indonéziában A.D. 567-ben melyik csendes-óceáni népcsoport harcolt melyikkel.". Hanem az adott korszakról kell tudnod sok mindent és az egyes eseményeknek kell tudnod az ok-okozati összefüggését, ami pedig folyamatosan visz előre, hogy valami rossz volt ezért mindig kellett rajta változtatni, esetleg 1-2 háborúval le lehetett rendezni stb...
Mindig is a töri volt a kedvencem. Számomra ez inkább egy mese némi ténnyel kiegészítve. A tényeket meg kell tanulni, de ami lenyűgözött, hogy hogyan éltek, gondolkoztak, éreztek a régiek. Nagyon sok történelmi regényt is olvastam/olvasok, ez közelebb hozza hozzám mindezt. Nem tudom szereted-e ezt a műfajt, csak egy tipp volt.
Az, hogy nem érdekel valami amúgy sem olyan nagy baj, mindenkinek voltak szeretett és utált tantárgyai. Gondolom nem történésznek készülsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!