Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Szerintetek mi lenne a jó...

Szerintetek mi lenne a jó döntés? (Továbbtanulás)

Figyelt kérdés

Kicsit hosszú sztori, előre is elnézést érte.

Elég nagy bajban vagyok, hiszen már 1 évem van a középiskolából de fogalmam sincs hogyan tovább. Vendéglátói és idegenforgalmi középsuliba járok, csak eléggé bekeverték a dolgokat. Nagyon sokan úgy jöttek a suliba hogy idegenvezetőnek, recepciósnak lehet tanulni. Kiderült, hogy még sem lehet, valami okból megszüntették. Eléggé csalódott volt mindenki. Elhatároztam hát hogy cukrásznak maradok bent. Érettségi után 2 év. Erre kiderült hogy csak az tanulhat a következő tanévtől cukrásznak aki 9ikben már arra szakra jelentkezett. Egy képzés van amire bent lehet maradni, ez a vendéglős. Csak az a problémám vele hogy ez magába foglalja a szakács és a pincér szakmát is. Ezzel nincs is baj csak hogy a pincérkedés nem az én világom nem vagyok tehetséges benne. Így nem tudom mi lenne a jó döntés, minek tanuljak tovább. Anyám meg folyamatosan szekál hogy döntsek végre. És őszintén igaza is van hiszen nincs sok időm. Fogalmam sincs mi tévő legyek. Előre is köszi a válaszokat.

2013. júl. 31. 10:00
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Ha cukrász szeretnél lenni, legyél cukrász, de ne tanulj kényszer szakmát, ami éppen rád van erőltettve. Nincs másik iskola ahova átmehetnél cukrásznak esetleg?
2013. júl. 31. 10:15
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem nem kell döntened még, sokan csak érettségi utáni nyáron jelentkeznek okj képzésre, aki most jelentkezik ezerszer meggondolhatja magát még, dönthet a felsőoktatás mellett, lehet hogy kap egy külföldi lehetőséget stb..szóval a sulinak de dőlj be, ők csak be akarják biztosítani magukat jó előre

De azon csodálkozom hogy cukrász okj képzésre nem mehetsz, hisz annak a szakmának a jogszabályban meghatározott előfeltétele a 10 osztály elvégzése, még csak nem is érettségi. Jó természetesen érettségizzél le, az alap a mai világban. De cukrász képzésre bármilyen érettségivel vagy bármilyen 10 osztály elvégzésével lehet menni. Nem az iskola határozza meg hanem a szakképzési törvény, hogy milyen szakmákra kik jelentkezhetnek, azt a sulinak is be kell tartani.

Azaz ha sima gimibe jártál is mehetnél cukrásznak, nemhogy vendéglátóipari szakközépből.

Egyébként választhatsz másik iskolát is majd érettségi után, ha ilyen fafejű a mostani középiskolád hogy a törvény ellenére ilyen kitételt tesznek.

2013. júl. 31. 10:16
 3/11 A kérdező kommentje:
Elmehetek cukrásznak csak nem a suliba, eddig ott is lehetett volna és sokkal jobb lett volna, ismerős tanárok ismerős hely. Csak így most kitudja lehet hogy másik városba kell mennem tanulni, mondjuk ez az egy nem okozhat gondot. Meg érettségit mindenképpen akarok. Úgy vagyok vele hogy lehet jó lett volna egyetem meg ilyesmi, csak nagyon utálom magam amiatt hogy én nem terveztem hogy fősuli meg ilyenek ezért a jegyeim sem fényesek. Nem vennének fel. Így gondoltam hogy akkor valami szakma.
2013. júl. 31. 10:33
 4/11 A kérdező kommentje:
Akik most kezdik a sulit 9ikesek ők jelentkezhettek cukrásznak. 3 év alatt kitanulják, csak hogy ha mi is arra akarunk menni akkor velük kéne tanulni és 20 éveseket nem akarnak betenni 15 évesekhez. Meg már így is 5 év lesz ha leérettségizek mert 0.ik évfolyammal kezdtem. Plusz 3 év az meg már nagyon sok.
2013. júl. 31. 10:35
 5/11 anonim ***** válasza:
100%
Cukrász szakma érettségizetteknek csak 2 év. Ha ilyen képzés nem indul nálatok, csak a 8 osztályt végzetteknek ami abban az esetben 3 év tényleg, akkor válassz másik iskolát. Sokkal nívósabb oktatásban lesz részed, ha egy érettségizett csapattal tanulsz szakmát, picit más a színvonal. így már értem a dolgot. Attól hogy másik iskola nem kell tartanod, mindenhol emberek vannak.
2013. júl. 31. 10:42
 6/11 A kérdező kommentje:
Az biztos hogy ha tényleg úgy döntök hogy cukrász leszek akkor okj-s képzésre elmegyek. Csak sajnos nem vagyok biztos benne. Érdekel de lehet hogy tehetségem nem sok van hozzá. És persze fontos az is hogy el tudjak helyezkedni későbbiekben. Mindig elbizonytalanodom hogy minek is tanuljak. Egyáltalán nem vagyok biztos abban hogy érdemes volt e ilyen középsuliba jönni. De 15 éves fejjel én nem tudtam dönteni. Viszont sima gimibe nem akartam menni. Ezért választottam ezt. Anyám meg folyamatosan szekál hogy úgyis az lesz a vége hogy majd mész gyárba dolgozni. Ért ahhoz hogy teljesen elvegye a kedvem az egésztől. És sajnos nagyon bánom hogy nem tanultam egy picit többet, nem akarok beképzelt lenni de nem vagyok egy hülye gyerek. Előrehozott érettségim van infóból, németből 4-e, 5-ös. És nem tudom h tényleg ilyen szakmát válasszak. Mert lehet többre is vihetném. Sokan mondják hogy ha többet tanulnák, többre vinném. Sajnos ez az én hibám,lusta vagyok eléggé és most már késő úgy látom hogy javítsak a helyzeten. Hiszen a az év végi jegyek már beleszámítanak a felvételi pontokba.
2013. júl. 31. 11:02
 7/11 A kérdező kommentje:
És persze az év végi jegyeim nem 4-es, 5-ös. Eléggé vegyes.
2013. júl. 31. 11:03
 8/11 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező. Nem szeretek szülőket kritizálni, de ezt szó nélkül hagyni elég nehéz.

Már miért mennél gyári munkásnak? ...

Ha előrehozottam tudtál ilyen érettségi eredményt produkálni akkor gond nem lehet a képességeiddel.

Az év végi jegyeid valóban beleszámítanak az egyetemi felvételibe, de csak az egyik pontszámítási mód alapján, ott is csak egy kis részét határozzák meg.

Ha duplázós pontszámítással pl. csak az érettségi százalékod számít és lényegtelen hogy milyen jegyeid voltak év végén!!

Tehát semmi, de semmi nem dőlt még el, akkor sem ha te a lustább típusú középiskolás vagy. Lehet hogy nejed később jön meg a motivációd, sok ilyen van. Ezért nem kellene rögtön valakit lélektelen betanított munkára küldeni.

Persze az egyetem/fősuli nem kötelező ha nincs kedved hozzá. Azt hogy lesz e tehetséged a cukrász szakmához..nos szerintem azt csak tudod van a kézügyességed, mert a formázáshoz meg díszítéshez az kell, a többi része meg tanulható, nem lehet valami nehéz, ha a szakmát érettségi nélkül is lehet oktatni.

2013. júl. 31. 11:22
 9/11 A kérdező kommentje:
Hát igen, anyámtól nem áll messze ez a habitus. Pesszimista meg ilyenek. Meg hogy a testvérem se bírta a főiskolát,ilyen hozzáállással én se fogom bírni. De egyre jobban úgy érzem ahogy látom hogy volt általános iskolás osztálytársak sokan egyetemre mennek, hogy ez egy olyan dolog az életben amit ha kihagyok lehet később megbánom. Hiszen az egyetemi évek sokak számára meghatározóak.
2013. júl. 31. 12:30
 10/11 anonim ***** válasza:

Tesód mit csinál azóta? Milyen szakot nem bírt?

Egyébként igaz a dolog sok élményt jelent az egyetem/főiskola és olyan kapukat nyit ki amit egy okj iskolában sosem adatik meg.

Csak jól kell választani főiskolát/egyetemet, nem mindenkinek kell a legnevesebb egyetemre járni, és persze nem fontos a legnehezebb szakokra jelentkezni. Helyedben én mennék tovább felsőoktatásba..fél év alatt kiderül ha nem bírod..utána még mindig van lehetőséged okj-s szakmát szerezni ingyenesen nappalin ha mégse menne. Szóval hajrá szerintem..

2013. júl. 31. 13:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!