Kedves Tanárok! Megérte tanárnak menni? Nem bántátok meg, hogy ezt választottátok? Nagyon nehéz így megélni? Milyen tanácsaitok vannak egy angolszakosnak, aki tanárnak készül?
Ln nem vagyok tanár (matek-fizika, nem angol), de anyám az. Maga részéről elhivatott és így nem hiszem, hogy valaha másra vállalkozna. Anyagilag viszont marhára nem éri meg: 90-120 ezer között keres nettóban, örülhet ha megvan az óraszáma és van állása. (Általános iskolai tanár.)
Anyagilag nem. Itthon legalábbis, ha külföldre mész akkor viszont nyugodtan számolhatsz a hazai fizetés legalább 4-5-szörösével. Úgy megéri. Esetedben annyival jobb a helyzet, hoy angolt tervezik kötelezővé tenni, tehát az elkövetkező években angol tanárként nagyobb eséélyed van elhelyezkedni.
OFF: Az utolsó válaszolónak. "Könnyed napi 5-6 órás munka stb stb" - Mindez szép és jó, de szerinted az a munka akkor is olyan könnyed, mikor 30 olyan 13 éves gyerek közé zárnak be, akik sz.rnak a fejedre nagy ívben, tökre nem érdekli őket, hogy te szeretnél tanítani (ez a jobbik eset), ha pedig valami "rosszat" teszel, bemegy az iskolába a kiccsalád és jól megruháznak? Vagy megteszi ezt a gyerek az órán, lehetőleg vmelyik osztálytárs mobiltelefonnal rögzíti is a történteket. Ezekhez mérten szerintem még veszélyességi pótlékot is kaphatnának a pedagógusok.
Ja, és bocsi, hogy a kérdésre nem tudtam érdemben válaszolni.
Tévedés,hogy külföldön 4-5-szörös a pedagógusi fizetés.A kötelező óraszám pedig sokkal nagyobb.És a végzett tanárnak ott kell tanítani,ahova helyezik.Akkor is,ha az iskola 100 km-re van a lakhelyétől.Ha nem fogadja el a helyet,akkor többé nem lehet állami iskolában tanító.
Igaz,hogy ott a diákok még nem agresszívak,és lehet őket osztályozni is normálisan.
Azért megvan ennek is a szépsége a nehézségek ellenére is. Aki azt mondja, hogy napi 5-6 óra könnyű beszéd, az még életében nem tanított egy percet sem. Én minden egyes órámra készülök, hogy a gyerekek érdekesen, kreatívan tanuljanak, és nem szándékozom "ledarálni" az anyagot. Pedig megtehetném, de valahogy én felelősnek érzem magam a jövő nemzedékének nevelésében.
A tanítványaim többségével nagyon jóban vagyok, általában szeretnek, bár azért elég kemény tanárnak számítok. A problémát abban látom, hogy a tanárok egy része egyszerűen képtelenmegtalálni a közös hangot a diákokkal. Lehet, hogy a szakterületükön nagyon jók, mégsem tudnak tanítani, mert hiányzik belőlük az empátia.
Kedves Angol szakos!
Ha megvan benned a hivatástudat, és tényleg az egész életedet arra szeretnéd áldozni, hogy a későbbi generációk jobban tudjanak angolul, mint a maiak, akkor tedd. Ha nem tántorít el, hogy a csoporttársaid a multiknál nálad akát ötször jobbani is keresnek majd, akkor nyugodtan legyél tanár. Sajnos azonban a szakma erősen túltelített, ha humán tárgyakról van szó, ellenben fizika-kémia szakos tanárokat nagyítóval kell keresni. Ezt is mérlegelned kellene szerintem a választásnál.
"Napi hat óra könnyed beszédért százezreket kapni. Azok az órák is 45 percesek szóval. Nembeszélve a fizetett szünetekről."
Gondolkozol is néha, vagy csak fröcsögnek belőled a pedagógusgyűlő közhelyek?!?
Mit gondolsz, miért alakult az oktatás rendje így az egész világon?
De tudod mit? Valósítsd meg, hogy legyen a tanulóknak 8-tól du. 4-ig egyhuzamban tanórájuk. -- Hidd el, nem a pedagógusok fognak háborogni az óraszámok cirka kétszerezése miatt!
De minimum valósítsd meg, hogy minden iskolába járjon annyi osztály, hogy 8-tól du. 4-ig egyhuzamban tanítani kelljen a tanároknak. -- Hidd el hogy amiatt se a tanárok fognak háborogni, ha az ehhez szükséges csúsztatott kezdés miatt egy-egy gyereket 11-kor kell indítani iskolába, vagy kényszernapközibe kell küldeni, hogy tudjon hol lenni 8-tól 12-ig!
Valósítsd meg, hogy az iskolában ne legyenek csak kétóránként 5 perces szünetek. -- Hidd el, nem a pedagógusok fognak kiborulni!
Intézd el, hogy a gyerekek nyáron is járjanak iskolába tanításra, és ne legyen évközi szünet se! -- Attól se a tanárok fognak kibukni.
Annak meg nézz utána, hogy ténylegesen mennyi is az a nyári három hónap! (Alig több hat hétnél, ráadásul az iskolai ügyeleti napokon berendelhető a pedagógus.)
Meg annak is nézz utána, hogy a nem-kinevezett tanároknak jár-e fizetés nyárra. (Elárulom: nem. Már tanév végi adminisztrációs időre sem, miközben dolgoztatják, kihasználva azt, hogy "ősztől nem kellesz, ha nem csinálod!")
Meg annak is nézz utána, mit meg nem csináltatnak a kinevezett pedagógusokkal is a "nem kellesz, ha nem csinálod"! (Pl. takaríttatnak, sőt meszeltetnek.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!