OKJ képzés vagy érettségit adó iskola? 16/F
A 10. osztályt végeztem júniusban. Jövőre már nem szeretnék "rendes" iskolába járni. Van 2 választási lehetőségem: valamiféle OKJ képzés(2 éves), ami nem ad viszont érettségit.
Vagy egy olyan iskola, ahol csak az érettségire készítenek fel.(2 év, heti 2 délután)
Ti melyiket választanátok? Mondjuk az egyik nem zárja ki a másikat...
Mi a véleményetek?
UI: Ilyen válaszokat nem várok, hogy: maradj csak a jelenlegi iskoládba, az jó. NEM JÓ!
a kettőt is lehet egyszerre. számos barátom van - és én is így csináltam -, hogy szakma, illetve érettségi párhuzamosan.
érettségi felkészítőre hétvégente jártam, szakmát pedig hétköznap tanultam.
meredek volt, de sikerült. 2 évet kellett így kibírnom.
utána lett szakmám is, meg érettségim is, és milyen jó, mert a szakmával mellélőttem.
Vannak nagyon szép szakmák érettségi nélküli OKJs képzésen, de többségükből megélni nagyon nehéz.
Akkor ne a jelenlegi iskoládban maradj, hanem menj egy másikba és ott tedd le az érettségit és utána maradj szakosodáson.
Vagy most habzsidőzsi pár évig és kemény sz0pás életed végéig, vagy tanulni-tanulni-tanulni.
"egyébként gondold meg jól, mert azok a szakmák, amik nem kérnek érettségit, hogy is mondjam, nem túl jók."
Pont azok az OKJ képzések nem érnek semmit amik érettségit kérnek, hulladékszakma mind és még csak normális gyakorlat sincs (pl. reklámmenedzser, logisztikai ügyintéző, szoftverfejlesztő -OKJ amikor a zsenik az egyetemen vért izzadnak ugyan ilyen szak alatt-, különféle gazdasági képzések, egyesek azzal ámítják magukat, hogy hűha bankárok lesznek stb., ugyan már).
Pont azok a szakmák érnek valamit amikhez nem kell érettségi. Igaz, hogy a legtöbb ilyen kétkezi, de legalább megfizetik külföldön. Pl. hegesztő, villanyszerelő, kőműves, ács, asztalos, szakács, pincér stb.
Pincér és cukrász közül mindenképpen a pincér, + tanulj mellé legalább 2 nyelvet és nyerő leszel (pl. mehetsz hajóra dolgozni).
Érettségire csak akkor menj, ha diplomázni akarsz vagy a későbbiekben érettségis árú feltöltő vagy gyári betanított munkás akarsz lenni.
Utolsó te nagyon buta vagy! A mai világban akinek nincs érettségije az el is áshatja magát kb. Az érettségi az egy minimum elvárás a mai világban. Az érettségi nélküli szakmák mind kétkezi munkák, és azért gondolj bele, hogy akinek nincs annyi esze, hogy letegye azt a nyamvadt érettségit, holott a kettest elérni egyáltalán nem kihívás, az hogy a fenébe tanulna meg két nyelvet hogy akár hajóra pincérnek menjen?
Na és tegyük fel, mi van, ha a kérdező itthon szeretne dolgozni nem pedig külföldön..
Na meg egy másik válaszoló "OKJ-t ne csinálj, nem ér semmit, inkább tegyél le egy szakmát."-hát te aztán nagyon tudhatod miről van szó, ha már hozzászólsz egy ilyen kérdéshez, akkor tudhatnád, hogy az OKJ és a szakma ugyanaz, ugyanis minden szakma egy-egy külön OKJ számmal rendelkezik.
Kedves Kérdező!
Az érettségit mindenképp tedd le, az nagyon fontos. Ha bírod, akkor mellette csinálhatsz OKJ-t is, de szerintem semmiképp ne a pincért, hiszen az külföldön se annyira keresett, mint az egyik hozzászóló írta, inkább csak hajókon, amennyiben tudsz több nyelvet. A cukrász viszont jó ötlet, hiszen itthon is rengeteg cukrászda van, külföldön pedig ha nagyon profi vagy vígan megélhetsz belőle. Ha pedig mégse jön be neked ez a szakma, akkor később választhatsz olyat, amihez érettségi kell. Egyébként azok a szakmák, aminek az alapkövetelménye érettségi többet érnek, hiszen nem véletlenül kell hozzá érettségi. Semmivel se nehezebb munkát találnia vele az embernek, mint egy olyan szakmával, amihez nem kell érettségi. Van több olyan ismerősöm is, akik szakácsok, pékek, festők, mégsem sikerült a szakmájukban munkát találniuk. Hiába nyomatják, hogy tanulj kétkezi munkát, nem mész vele semmire, ha mégis akkor sem abból fogsz meggazdagodni.
Utolsó!
Azt hiszem te vagy az, aki ajánlotta, hogy inkább szakmát tanuljon ne OKJ-t (a százalékodból gondolom). Szerintem te nem vagy tisztába azzal, hogy az OKJ és a "szakma" ugyanaz. Mint már leírtam minden szakmának van egy OKJ száma (Országos Képzési Jegyzék). Tehát a szakma és az OKJ egy és ugyanaz. Sajnálatos, hogy ezzel nem vagy tisztában és úgy osztod az észt, mindenképp ajánlom, hogy guglizz rá arra hogy "OKJ"!
Az biztos, hogy az OKJ-s szakmából nem fog meggazdagodni a kérdező, diplomával többre vinné. Azonban ő az OKJ és/vagy érettségin gondolkodik, amíg nincs érettségije addig pedig a felsőoktatásba esélytelen, hogy bekerüljön. Tehát marad a szakma alias OKJ. Ám én továbbra is az érettségi mellett voksolok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!