Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » FSZ után végezhetek még...

FSZ után végezhetek még ingyenes OKJ-t?

Figyelt kérdés
Tudom, hogy számtalanszor szerepelt már hasonló kérdés, de úgy tudom történtek változások, és nekem nem teljesen tiszta a kép. 21 éves leszek júliusban, és olvastam olyat, hogy 20 felett már csak esti tagozaton vehetek igénybe ilyet, olyat is olvastam, hogy 23 éves kor alatt ingyenes, de olyat is, hogy már nem az, teljes a zavar. Valaki tudja, mi a pontos „szabály” és milyenek a lehetőségek?

#ingyen #OKJ-t
2013. jún. 13. 17:21
 1/2 anonim ***** válasza:

Nos először is tisztázandó az FSZ képzés is OKJ bizonyítványt ad! Csak OKJ 55..kezdődik a száma,ami annyit tesz, hogy szakmai felsőfokú végzettséget ad. (eggyel a diploma alatti szint) Az összes többi OKJ-s képzés ettől alacsonyabb OKJ bizonyítványt ad, pl elemelt szintűt, középszintű..stb..

FSZ képzés csak egyetemeken és főiskolákon van, a felsőoktatási törvény hatálya vonatkozik rá, HALLGATÓ JOGVISZONYBAN szerezhető, azaz ebben az esetben van összesen 12 féléved amit az állam támogat, ha felvételt nyersz állami ösztöndíjas képzésre a középiskolai tanulmányi eredményeid alapján. Tök mindegy hány éves vagy, lehetsz 48 is akár. Ha még van a 12 félévedből pl. mert már van egy diplomád amire 8 félévet elhasználtál, akkor is jár hogy a maradék 4 félévet felhasználd pl. FSZ képzésre. (attól hogy alacsonyabb szint mint a diploma még lehet diploma után is tanulni ilyen képzésben)

AMIT ITT LEÍRTAM SEMMI KÖZE AZ OKJ ISKOLÁKBAN VALÓ TANULÁSHOZ!!

Amit keverni szoktak a TANULÓ JOGVISZONYBAN szerezhető okj szakmák. (Nem tanfolyam ez fontos..a tanfolyam az fizetős mindenkinek ezt az állam nem támogatja!)

Szóval okj iskolarendszerű képzésben szerezhető szakmák, nappali tagozaton 21 éves korig ingyenes. A te esetedben már nappalira nem vesznek vennének fel ilyen képzésre, mert mikorra a beiratkozás azaz szeptember eljön már 21-et betöltöd.

Ami még ingyenes az iskolarendszerű esti/levelező képzés okj-s szakképző vagy szakközépiskolákban. 21 éves korod után csak ilyen formában tudsz ingyen tanulni ha olyan szakmát szeretnél szerezni amit ilyen okj iskolában oktatnak.

A tanulói jogviszonyban viszont csak 1 db. okj szakma szerezhető ingyenesen!! Nincs olyan mint a felsőoktatásban hogy X db. félévvel gazdálkodhatsz tanulmányaid alatt. Ha elsőre csak egy egy éves okj szakmát szereztél iskolarendszerű képzésben akkor már nincs tovább..hiába van pl. olyan aki 3 éves okj szakmát (pl. az ápoló) végez ingyen, neked nem jár 3. db. 1 éves szakma megszerzése.

2013. jún. 13. 23:45
 2/2 anonim ***** válasza:

Elfelejtettem a fő kérdésedre a választ!

Igen végezhetsz.

2013. jún. 13. 23:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!