Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » "Mi legyek, ha nagy leszek? "...

"Mi legyek, ha nagy leszek? " 20 éves lány vagyok, idén érettségizem.

Figyelt kérdés

Szeretnék továbbtanulni, de fogalmam sincs, hogy hol, de legfőképp azt nem tudom, hogy mit.

A reál tárgyakból nagyon gyenge vagyok, míg a magyar, töri, nyelv az egész jól megy, bár a törit nem igazán szeretem. Az irodalom ami legjobban érdekel, viszont ebből is csak azért vagyok ilyen jó, mert állandóan a könyvet bújom, mindig megtanulom amit feladnak. A verselemzés, fogalmazás sem az erősségem, szóval nincs olyan tárgy amiből "profi" lennék.

Szeretem a gyerekeket, óvónő nem lennék, szerintem ehhez nincs elég türelmem. Gondolkoztam, hogy beteg emberekkel (valamilyen fogyatékkal élő) foglalkoznék, de eléggé lelkis típus vagyok, nem tudom, hogy hogyan hatna rám.

Szerintetek?

2009. okt. 5. 14:05
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Az a helyzet, hogy ha humán jellegű szakra mész, akkor is nagy valószínűséggel kell majd törit tanulnod.

A fogyatékos emberekkel foglalkozhatnál szociális munkásként, én jelenleg ennek tanulok.

De persze itt foglalkozhatsz gyermekvédelemmel vagy szenvedélybetegekkel és idősekkel is. Én nagyon szeretem és alig várom, hogy végezzek és segíthessek embereknek.

Ehhez tényleg szükség van egyfajta jellemre. Tudni kell a határokat, ami egyenlőre még nekem sem teljesen megy. Nehéz pl. nem segíteni valakin, ha tudod, hogy nincs mit ennie, de egyszerűen nem költheted el erre az összes fizetésed..meg hasonlók.

Talán idővel megtanulnád ezt a szakon. Amúgy a fogyatékos emberek rendkívül szeretni való emberek, egy hétköznapi ember szerintem nem is tud annyi szeretet nyújtani, mint amennyit ők tudnak. Ne csak a problémájukat lásd, ha jó helyen vannak, ők is nagyon boldogan tudnak élni.

21/L

2009. okt. 5. 14:33
 2/8 A kérdező kommentje:

Köszi szépen! :)

A törit, ha kell, akkor megtanulom, nincs vele olyan nagy bajom. Megkérdezhetem merre fogsz tanulni? Én azt sem tudom, hogy hol van ilyen típusú iskola, meg hogy milyen átlaggal vesznek fel?

2009. okt. 5. 16:31
 3/8 anonim ***** válasza:

Ha nem vagy profi akkor majd az leszel. Persze kemény munkával. A törit nem lehet kikerülni, az mindenhova belépő, mert nagyon általános tantárgy. Még egy-két reál szakon is elfogadják, de szinte majdnem az összes humánon kell. Határozd el magad, hogy mi akarsz lenni, mi az amai érdekel, és úgy alakítsd a terveidet. Ha utálod a törit ha nem, azt meg kell tanulnod ha olyan pályára akarsz menni. Máskülönben nem vesznek fel.

"Áldozatok nélkül nincs győzelem..."

2009. okt. 6. 17:58
 4/8 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat!

Beteg gyerekekkel szeretnék majd foglalkozni... Oda mik kellenek?

2009. okt. 6. 20:11
 5/8 anonim ***** válasza:

Pesten és Pécsen is van ilyen szak. Nem is olyan nagyon magas a ponthatár szerintem. Én a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karára járok szociális munkás szakra. Most vagyok elsős, mert előtte ifjúságsegítő fsz-t végeztem.

300 körül volt a ponthatár idén.

Amit biztosan tanulni fogsz elsőben : az pszichológia, jog, lesz orientációs gyakorlat (mi szociális intézményeket látogatunk), társadalom egészségtan, szociológia és társai. a későbbiekben lehet direkt gyermekvédelemmel, gyermekpszichológiával és hasonlókkal foglalkozni.. lehet 5 év után szakvizsgát is tenni a külön szakterületekből.

Nekem nagyon tetszik most itt a tananyag, meg hogy van egy félév gyakorlatunk. Mindenesetre ide tényleg csak elhivatott embereknek érdemes jelentkezni szerintem. :)

De Te annak tűnsz szerintem, mert elég ritka, hogy valaki így tudja mivel akar később foglalkozni.

L/21

2009. okt. 6. 21:37
 6/8 A kérdező kommentje:

Köszi! :)

Most néztem meg a pesti Pető Intézetet... és tetszik. De nem tudok semmit a suliról, a honlapot majd megnézem részletesebben, ha időm engedi.

Attól félek már most, hogy nem vesznek fel, mert gondolom magas a ponthatár... bár megpróbálom minél jobban megírni az érettségit. :)

2009. okt. 6. 23:24
 7/8 anonim ***** válasza:

Nehogy elkövesd azt a hibát, hogy a tavalyi pontszám alapján akarsz készülni, a felvételire. (érettségire)

Lehet, hogy tavaly 300 volt, akkor úgy gondolod, hogy elég lesz két tárgyból 75%-ot írni stb. Legyen nyelvvizsgád, meg még más plusz pont, akár emelt, és törekedj a legjobbra. Igy nem lesz olyan meglepetés, hogy lecsúsztál pár ponttal. Az is lehet, hogy jövőre meg 400 lesz.

2009. okt. 7. 12:22
 8/8 anonim ***** válasza:
Bár ha OKJ-re mész akkor lényegtelen a ponthatár, ha felsőoktatásban akkor azért nem mindegy. Neked kell eldönteni, hogy hova.
2009. okt. 7. 12:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!