Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Hol van a legjobb építészképzé...

Hol van a legjobb építészképzés Magyarországon?

Figyelt kérdés

Gondolom egyből rávágnátok, hogy a BME, de most azon kívüli válaszokat várnék. Mit érek egy győri, pécsi, vagy egy debreceni diplomával?(az ybl-t hagyjuk) Melyikkel mire megyek a munkaerőpiacon? Fontos lenne mert döntés elött állok.

Elsősorban építészirodák, illetve végzett építészek válaszát várom.

2013. máj. 25. 17:40
1 2
 11/12 anonim válasza:

Sziasztok!

Én a BME-n tanultam egy ideig építészmérnöknek, most jelentkezek át a pécsi építészeti szakra.

Műszaki egyetem: A Műegyetem egy nagy presztizsű egyetem és nem véletlen valóban. Építészhallgatóként mindig szerettem a folyósokat járni, nagy, tágas szép terek, hatalmas park. Nagyon szerettem a környezetet és a környéket is.

A Tanulmányi Osztály gyors, nekem csomó ügyintézésem volt egyetem belül és roppant sürgősen elvégeztek mindent.

A képzés nagyon nehéz volt viszont; a tervezési tárgyakat könnyen el lehet végezni, a tanárok segítőkészek, de borzalmasan sok a követelmény, amit nagyon nehezen lehetett bírni. Túl sok hangsúly van a tartószerkezeten és épületszerkezeten, ami természetesen fontos, de talán építészként nem ilyen mélységben.

YBL: Ide akartam átjelentkezni és az eljárást el is indították. Hát maradjunk annyiban, hogy az épület pókhálós, a falak omladoznak, a vitrinek pókhálósak, a vakolat sok helyen le van jőve. Maradjunk annyiban, hogy a műegyetemi pompa után nagyon nehezen tudtam lenyelni ami bent történt.

A TO borzalmas volt. Kevés munkatárs, bunkóak és LASSÚ. Egyszer felkerestem a dékánját az egyetemnek aki egy borzalmasan goromba ember volt, míg a Műegyetemen nem hogy a dékán, de az oktatás igazgató is kedves volt mindig és segítőkész ha volt valami probléma.

A képzésről nem tudok semmit, de nekem épp elég volt amit láttam, hogy azt mondjam, hogy biztos nem fogok ide átjelentkezni, még akkor sem ha várost kell váltanom.

A Pécsi egyetemről nem tudok mondani semmit, de ahogy látom a mintatantervből inkább a tervezésen van a hangsúly. Tetszik a környezet is és remélem, hogy a tanárokban sem fogok csalódni. Eddig egy hölggyel beszéltem a TO-n az átjelentkezéssel kapcsolatban, rendkívül segítőkész volt mindenben.

Őszintén szerintem ha a BME, YBL PPT között kéne választani az YBL-t ne, ha olyan külsőséges vagy mint én és fontos a környezet ami körülvesz 3,5 évig.

2022. aug. 1. 12:01
 12/12 concret válasza:

Próbálok, mint öreg építész praktikus szempontokat fölsorolni a képzőhely választáshoz:

1/ Ha a megszerezhető pontszám nem határol be, válaszd a legrégebbi, legtradicionálisabb építészképzést, a magyar építésztársadalom abszolút derékhadának alma materét, a BMÉ Építészmérnöki Kart. Ha teheted, juss be az osztatlan képzésre (ez az igazi elitklub), de ha nem megy, igyekezz, és az alapképzés után juss be az Msc képzésre. Enélkül bizony csak másodvonalbeli szakember leszel, amíg nem szerzed meg a mesterdiplomát, nem lehetsz ÉPÍTÉSz Kamarai tag, gyakorlatilag semmit sem tervezhetsz önállóan, saját neveden,

Ez az ország tradicionálisan fővároscentrikus, de ez hatványozottan igaz az építészképzésre. Budapest (pontosabban Újbuda) földrajzilag-közlekedésileg mindenkinek elérhető. A Műegyetem a magyar műszaki-mérnöki képzés feje és teste, sokkal nagyobb a versenyelőnye a gyakorlatilag gyermekcipőben járó (amúgy sok téren Pesttel akár versenyben is lévő) vidéki egyetemekhez képest, mint más szakterületeken.

Egyedül Pesten van önálló Építészmérnöki Kar, ami autonóm intézmény 11 tanszékkel, ami biztosítja a tantárgyszerkezet és az oktatói állomány kellő szakspecializációjat - a vidéki képzőhelyeken max. egy építésztanszék dolgozik más mérnöki tanszékekkel egy fedél alatt, egy tanszék oktatja a teljes építészképzést végig - ég és föld. A pesti Építészkar, bár a legkisebb kar a Műegyetemen, 5-600 fős hallgatói és száz körüli oktatói állományával egy külön világ, nem egy kis multú Műszaki kar apró melléküzemága.

2/ Ha annyira idegenkedsz a fővárostól, hogy semmiképp sem akarsz itt eltölteni 5-6(-7) évet, és a felvételi esélyed megvan hozzá, válaszd Pécset! Több évtizedes hagyomány, önálló szellemiség, saját multtal rendelkező építészoktató társadalom. Igaz, a diplomád elüt majd a szakma belterjes magjáétól, de ha a képességed, munkád és ambíciód megvan hozzá, ledolgozhatod az induló hátrányodat. Mert a képzés szintje nagyon fontos, de Magyarországon mindig a Vámház téren végzettek lesznek "a közgazdászok" és a Budafoki úti portán át egyetemre járók "az építészek". Ha teheted, alkalmazkodj ehhez.

3/ Ha a megszerzett pontszámod az első két helyhez kevés, akkor választhatsz a földrajzilag optimális vidéki, vagy a Műegyetemen kívüli fővárosi képzőhelyek közül. Ha dunántúli vagy, de Pécs nem sikerül, én Sopront javasolnám. Maga az egyetem is tradicionálisabb Győrnél, a régmúltba nyúló bútortervezési képzés által kreatív képzési hagyományai is vannak, többféle designképzés között válogathatsz, akár kétféle mesterképzés is kamarai tagsághoz juttathat (ezáltal tervezői jogosultsághoz) juttathat.

4/ Ezek után már tényleg elég hasonló intézményeket találunk. Budapesten a Műegyetemen kívül már további 2 zuglói helyből is választhatsz (Óbudai Egyetem - Thököly út, a hányatott sorsú Ybl, valamint az Örs vezér téren a METropolitan). Mindkettőn lehet mesterdiplomát szerezni, de a vezető tervező cégek nem ezt preferálják igazán, ezzel jobb tisztában lenni. Na meg persze a MOME építészképzése, de az teljesen más pálya, sokkal magasabb rajzi követelményekkel, erős exkluzivitással.

Ha a szíved Kelet-Magyarországra húz, a Debreceni Egyetem is kínál képzést. Egyetlen tanszék, csupa-csupa Műegyetemen végzett oktatóval - ami nem dícséret, hanem annak a bizonysága, hogy egyelőre nem termel a helyi képzés oktatói szintű kollégákat. Talán majd pár évtized múlva, ha nem 10, hanem legalább 30-40 oktatójuk lesz.

Debreceni fiatalokat az Építészkaron bőven lehet találni, de olyat nemigen, hogy valakit fölvennének az Építészkarra, ám ő pesti létére Debrecent választja. Szerintem ez a viszonyrendszer kb mindent elmond.

Nem állítom, hogy elfogulatlan lennék, de az indulásképpen föltett kérdésre jelenleg valami ilyesmi a válasz objektíve is.

2023. jún. 7. 21:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!