Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Hol van a legjobb építészképzé...

Hol van a legjobb építészképzés Magyarországon?

Figyelt kérdés

Gondolom egyből rávágnátok, hogy a BME, de most azon kívüli válaszokat várnék. Mit érek egy győri, pécsi, vagy egy debreceni diplomával?(az ybl-t hagyjuk) Melyikkel mire megyek a munkaerőpiacon? Fontos lenne mert döntés elött állok.

Elsősorban építészirodák, illetve végzett építészek válaszát várom.

2013. máj. 25. 17:40
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

Látatlanban senkitől ne várj valós véleményt!

Az építészet az egy szint alatt csak egy szakma - tök mindegy hol szerzed meg - s afölött meg maga a maradandó művészet - ez esetben e tehetséged lesz a munkaerőpiacon a mércéd!!!

A kérdésed nem igazán szerencsés: hidd el, hogy ha valóban akarsz valami maradandót alkotni, akkor nem az iskola neve fog megakadályozni - vagy előléptetni...

Nézz szét az utolsó évek tervpályázatainak nyertesei között: ahol igényes, az ízlésednek megfelelő munkákat látsz, arra orientálódjál - vannak igazi építészeti kihívások...

Ha már Debrecen: talán ott vannak a legszélesebb körű beruházások (a legnagyobb ipariak Győrben!) a már megvalósult Kölcsey úgy ocsmány ahogy van, a Nagyerdei Stadion - szerintem - zseniálisan lett megtervezve, és most van egy giga-beruházás kiírva: intermodális központ - teljesen szabad elgondolások, szabad lehetőségek alapján - ez nagyon nagy szó, és nem is mindennapos lehetőség.

Nézz szét, és gondold át, hogy Te mit is szeretnél?...

2013. máj. 25. 21:43
 2/12 A kérdező kommentje:

persze, nyilván a tehetség az döntő szerepet játszik, főleg a tervező építészeknél, viszont tudomásom van róla, hogy bizonyos diplomákkal konkrétan kiröhögnek ha el akarsz helyezkedni egy irodánál. most nem akarom megemlíteni ezeket, mert másoktól szeretném inkább hallani.

nyilván a tapasztalatok alapján elterjedt a hírneve az iskoláknak, és bizony vannak olyan egyetemek, ahol bizonyos tantárgyakból igen gyenge képzést nyújtanak, amely nem mindegy pl egy építésziroda számára. volt olyan kritika, amit egy egyetemi tanár szájából hallottam a saját munkahelyéről. az azért már jelent valamit.

szóval ezért lennék kíváncsi arra, hogy pl építészirodáknál milyen hírneve van az egyetemeknek

2013. máj. 25. 22:04
 3/12 anonim ***** válasza:
Pte PMMIK hallgató vagyok tehát mire vagy kiváncsi:) örök riivális a BME és a Pollack.... nekem mind2re megvolt a pontom BME előkészítőre jártam rajzból lehúzta 50erel mégsem vettek fel...hahaha...úgy kezdődött a felvételi, h. név és lakcím..lol pollackon meg sorszámmal:D vicc....mind1 nem szidok én senkit sem...:) Szóval: építész jamboree-n nem egyszer odavertük a bme-t pl...vagy...haver ment műemékvédelmisekhez pestre és bme-s gyakornok is volt ott...ott elkezdett fellengzősködni a bme-s aztán elővette az apple laptopját, hogy ő cask azon dolgozik...majd a havertól kérdezgetett midnent mivel Archicadhez sem értett.... Sok helyről hallottam, hogy külföldön jobban szeretik a pollackosokat mert nem nagyképűek.... sajnos tényleg előfordul, h. aki bme-s lesz az fennhordja az orrát....én szeretem a polackot jó hely, mindenből vannak szigorúbb és kedvesebb segytőkész tanárok, de az tény ha építészmérnöknek mész sokat éjszakázol.... Győr: egyik ismerősöm győri volt és pécsre jött inkább...és sok haverja neki ott maradt a győri egyetemen és hát nem soakt tesznek a diplomáért....Ybl-t is hagyjuk.... BME v Pollack szerény véleményem szerint:)
2013. jún. 1. 16:14
 4/12 anonim ***** válasza:
Tehát bocs a sok offért, és a helyesírási hibákért : Pollack v BME :) ezzel a 2vel mindenkit felfognak venni....én spec megyek külföldre, de ez mind1:D
2013. jún. 1. 16:18
 5/12 anonim ***** válasza:
Ybl-t mondtam volna, emellett még a pécsi diploma is jó hírű. Főként akkor, ha az egyetemi szintű msc képzést is elvégzed.
2013. jún. 10. 12:03
 6/12 anonim ***** válasza:
Megkérdezhetem, miért húzzátok le az Ybl-t? Én oda jártam és bizony elég nagy a szórás, nem egy könnyen elvégezhető suli. Pont, hogy az volt a jellemző, hogy bizonyos nehéz tárgyakból a sokszor bukottak, eljártak inkább Pécs-re vizsgázni, ahol egyből letették a vizsgát. Ettől függetlenül én Pécsről is jó dolgokat hallottam, mint ahogy ajánlottam előbb is, csak fura, hogy ezek szerint az Ybl-ről rossz hírek terjengnek? Vagy pont ez a probléma vele, hogy nagyon nagy a buktatási arány?
2013. jún. 10. 12:08
 7/12 anonim ***** válasza:
Azt akartam írni, csak kifelejtettem, hogy a debreceni suli a leggyengébb híre és felvételi pontszámok alapján. Más tapasztalatom nincs.
2013. jún. 10. 12:11
 8/12 anonim válasza:
Ybl-t hagyjuk? Már 4-5-6 éve Debreceni Egyetem Műszaki Kar a neve! Ybl néven még főiskola volt. BME, Pollack lenne az elit? Kételkedek ezeken a kijelentéseken. BME-nek lassan már csak a neve a nagy. Debrecenben az elmúlt években emelkedett a színvonal ( szinte a teljes tanári kar Pestről jár Db.-be tanítani). Pécsről igaz nem sok mindent tudok, de ritkán hallani, hogy egy pécsi építész tarolt! Volt egy idő, amikor sajnos szinte semmit nem ért egy Ybl-ös diploma. De meg merem kockáztatni azt, hogy napjainkban egy vidéki szellemiségben nevelkedett debreceni építész képes maga után hagyni a pesti építészeket. Figyelemmel kisérem az országos hallgatói pályázatokon való történteket, valamint a tervezői pályázatokat és azt kell mondjam meglepő, hogy mind a két szinten MINDIG VAN DEBRECENI ÉRDEKELTSÉG, HELYEZÉS! Ezzel ellentétben egyre ritkábban találkozok BME-s hallgatókkal az első három helyen. Tény, hogy a "múltban" végzett pesti építészek kimagaslóan jobbak az ország bármely pontján kitanult mérnöktől, de mára már erős felzárkózást érzek vidékről.Tévhit, hogy minden Bp.-en végzett építész jó építész! Embere válogatja! Akár honnan kiindulva lehetsz valaki! De sajnos meg kell azt is említenem, hogy BME mindig is BME lesz, aki onnan kikerül már csak az egyetem neve miatt is a legnagyobb tekintélyt fogja megkapni építészek körében.
2013. dec. 10. 17:22
 9/12 concret válasza:
100%

Ez egy 8 éves kérdés, de a net szépsége, hogy bárki bármikor rápillanthat - és hát a kérdés bármikor időszerű is lehet (ha egynél több helyen képeznek itthon építészeket). Az eredeti kérdés föltevőt már nagy valószínűséggel nem érinti, de mások, újak számára érdekes lehet.

Először is érdemes tisztázni: kit nevezhetünk általános és teljes értelemben építésznek, és hol folyik ma (2021. év) ilyen a diplomát biztosító építészképzés?

Egyrészről vannak a középfokú építészképzések - bár itt nem föltétlenül válik el az építész- és az építő szakember képzés, mint a fölsőoktatásban. Ez persze középfokú szakemberek képzésére irányul, legmagasabb szintű a technikusképzés. Nagyon hasznos és fontos dolog ez, de ezek a végzettségek nem biztosítanak a kissé magasztos értelemben használt "építész" munkakör betöltéséhez szükséges végzettséget, a kivitelézés terén sem, az építész tervezéshez pedig lényegében semmi lehetőséget sem biztosítanak (nem csak a középfok ám!).

Ami a fölsőfokú továbbtanulás esélyeit illeti, mindenképpen megjegyzendő: az építőipari szakközépiskolák (ma aktuálisan: "szakgimnáziumok") a szakmai képzés miatt (mint minden szakképző iskola) a közismereti tárgyak oktatása terén hátrányt jelentenek a gimnáziumokhoz képest. Vagyis matekból-fizikából a már végzett diákok döntő többségének tuti nincs olyan előképzettsége, ami az igazán magas színvonalú fölsőfokú (mérnök-) képzéshez megfelelő lenne.

Valaha ez úgy volt, hogy a szakközepek elsősorban a korábbi szakmai főiskolák (pécsi Pollack, debreceni és pesti Ybl) felvételijéhez biztosítottak kellő tudást, a BME Építészkarra elvétve (10% alatti arányban) jutottak be szakközepesek. És ez a helyzet bizony a mai, átkeresztelt, de a múltat nagyon sokban hordozó oktatási struktúrára is igaz.

Elérkeztünk a fölsőfokú ("egyetemi") képzésekhez - de manapság ez sem ad egyszerű választ rá, ki is lesz építész. Hangsúlyozom: én most az építő szakma azon végzettségi krémjére-elitjére gondolok, aki diplomájával az építészkamara tagja lehet, korlátozásmentes tervezési jogosultsággal, megszerezheti a felelős műszaki vezetői és a műszaki ellenőri jogosultságot. Momentán a bolognai rendszer bsc diplomáját is építészmérnök titulussal állítják ki, de ez szimpla hazugság: a bsc gyakorlatilag főiskolai végzettség, a valahai üzemmérnöknek feleltethető meg, építész kamarai tagságra nem jogosít, építészeti tervezést az életben nem lehet majd vele végezni - praktikusan beosztott műszaki munkára jó, bár a kivitelezésben lehet vele egészen messzire is jutni.

Vagyis elérkeztünk oda: igazi építészdiplomát elsősorban az ún. osztatlan (10 féléves) építészképzés nyújt, másodsorban a bsc kiegészítéseképpen az msc diploma is teljes értékű építészdiplomának tekinthető. Persze, mindez megjelenhet különböző megnevezésekkel (okl. építészmérnök, építész, építőművész, tervező építész etc.), egy a lényeg: a MÉK (Magyar Építész Kamara) által preferált végzettségnek kell lennie. Erről a kamara aktuális és a múltra is vonatkozó részletes táblázatot vezet - mármint hogy milyen hazai diploma mire jogosíthat. Nagyon érdemes ezt tanulmányozni, nehogy a diploma után érje meglepetés az ifjú kollégát:

[link]

És hát most értünk el a valahai (8 éves) kérdés lényegéhez:

melyik oskola milyen jó is?

Előre bocsátom: egyrészt magam is vidéki származású vagyok, nem vagyok főváros fan. Igaz, a BME Építészkarán végeztem (Özönvíz előtt, 1985-ben), ami akkor az egyetlen (teljes értékű) hazai építészképző intézmény volt - hozzá kell tennem ma is az egyetlen ilyen egyetemi kar Magyarországon, ami bizony nem csak formai jelentőségű dolog. Tudom, hogy számos magasan jegyzett szakmában vannak a fővárosival egyenértékű egyetemi képzések is (orvos, jogász, bölcsész, természettudós - TT-ban van olyan szegedi képzés, ami országosan a legjobb), de az építészképzés nem tartozik ezek közé, és föltehetőleg ez a helyzet még nagyon sokáig így is marad. Ha nem tekinthető (bizonyos értelemben) objektív adottságokon alapuló stabil, végleges helyzetnek is.

Az építész szakma (az igazi építészek) elég kicsi és belterjes. Talán ma sem lépi túl az 5-6000 főt, és ezen létszám jóval több mint fele a BME ÉSZK-on végzett. Persze, ez az arány hosszú távon biztosan módosulni fog, de nem radikálisan. Miért is?

Először is minden oktatási intézmény számára nagyon fontos dolog az intézményi tradíció, a múlt. A BME ÉSZK esetében ez jóval meghaladja az évszázadot, és nagyon sokáig (kb az ezredfordulóig) lényegében monopolhelyzetben is volt (eltekintve az Iparművészeti építészképzésétől, ami egy kicsit kilóg a sorból). A hazai jelentős épületek döntő-döntő többségét BME építészek tervezték, és a BME nem csak a saját oktatói utánpótlását biztosítja évszázada folyamatosan - hanem a vidéki képzés számára is az utóbbi évtized elejéig a BME-n végzett építészek jelentették a személyi lehetőséget (hiszen máshol 2000-ig nem is lehetett egyetemi építészdiplomát szerezni).

Olvastam bejegyzést, ami arra hivatkozik: a debreceni képzés egyre javul, mert a tanárok jelentős része Pestről jár oda oktatni. Ez bizony mindennél többet mond: majd ha a BME arra lesz büszke, attól várja a színvonaljavulást, hogy debreceni, pláne, ha Debrecenben diplomázott kollégák a pesti vendégoktatók - nos, az a helyzet valós változását fogja mutatni.

A BME építészképzésén kívül én érdemben a pécsit tudom még említeni. Számos okból. Itt alakult először Magyarországon vidéki építészműhely, talán nem függetlenül a város architekturális értékeitől-hagyományaitól. Eleve csak két vidéki (és egy pesti) főiskola működött, és a pécsi volt a legambíciózusabb, elsőként teremtve meg és akkreditálva a vidéki egyetemi szintű építészképzést. A pécsi építészműhelynek valós vonzása van, akár még az is elképzelhető: olyan hallgató is ezt választja, akit Petre (Újbudára :)) is fölvettek volna. Más iskolák esetében ezt (lényegében) kizártnak tartom. Komoly elhivatottságot mutat, hogy Pécsett osztatlan- és doktori képzés is van.

A másik, múlttal rendelkező vidéki képzés a debreceni. Nagy tudományegyetem kicsiny szakképzéséről van szó, olyan minimális strukturális (tanszéki) differenciálódással, olyan kicsi oktató karral, ami szerintem komolytalanná teszi ezt az "intézményt". Tudom, komoly területi bázis kapcsolódik hozzá (lényegében a Tiszántúl), de én abszolút biztos vagyok benne: igényes diák, ha teheti, Pestre (vagy akár inkább Pécsre) próbál bekerülni. Nem akarok senkit megbántani, de bizony a DE építészképzése maradék anyagból dolgozik.

Az Óbudai Egyetemhez frissen csatolt zuglói (Thököly úti) Ybl (ami nevében ma is őrzi technikumi majd főiskolai múltját) helye, pozíciója teljesen magától értetődő: ugye, senki sem tudja elképzelni, hogy valaki úgy iratkozzon ide be, hogy egyébként fölvették volna a BME Építészkarra is? (pár buszmegálló csak a távolság).

A Fővárosban hagyományosan képez építészeket az Iparművészeti Egyetem/Főiskola (ma: Moholy-Nagy Egyetem). Ez a képzés kifejezetten rajzkészség- és dizájncentrikus, gyakorlatilag nem nagyon alternatívái a műszaki (mérnök) képzéseknek egymással.

Két feltörekvő vidéki intézmény is folytat építészképzést: a Soproni és a győri Széchenyi Egyetem. Sopronban a tradicionális faipari-bútortervezési képzésre épült rá, Győr (mint minden mást) lényegében a semmiből teremtette meg az oktatói-intézményi alapokat. Nem nagy jelentőségű és nagyon csekély múltú képzések, amik egyrészt a szakmát alig érintik meg, másrészt (minden gonoszság nélkül is) szintén azok számára adhatnak menekülő megoldást, akiket a színvonalas intézmények (Pest, Pécs) nem vesznek föl.

Összefoglalva: aki felvételi teljesítménye alapján megteheti, egyértelműen a BME Építészkart válassza. Itt a legmagasabb a bejutási pontszám (ergo legerősebb a hallgatói bázis), legjobban struktúrált az intézmény (önálló kar számos szakmai-tervezési tanszékkel és intézettel), az ország vezető építészeitől kaphat színvonalas oktatást.

Ha a BME ÉSZK nem megy, feltétlenül Pécset javaslom, mint a Pesten kívüli egyetlen színvonalas képzési intézményt. Minden más lehet jó pótmegoldás, de senki se válassza őket elsődlegesen.

2021. máj. 15. 20:36
 10/12 quesoman111 válasza:

Szia!

Annak ellenére, hogy nem én vagyok a kérdező, köszönöm az átfogó választ. Régóta keresek viszonylag szubjektív véleményt a témában (az egyetemek tájékoztatói mind szépek és jók, de egy kissé túl vannak cifrázva) és örülök, hogy találtam egyet, ami ráadásul időleges!

A legtöbb helyen a BME-t részesítik előnyben (és tény, hogy a legszínvonalasabb képzés itt van) viszont én mindenképpen vidéki egyetemre pályázom, (tősgyökeres falusi vagyok és megtűröm a fővárost de megszeretni igazán sosem tudtam) de attól tartottam, hogy túl nagy a különbség a két diploma értéke között. Így viszont nyugodt szívvel jelölöm meg Pécset!

Ha lenne egy-két tipped a rajz alkalmasságihoz vagy a felvételi beszélgetéshez - amit nem lehet olvasni a katalógusokban - igazán szívesen venném.

Üdv

Judit

2022. máj. 30. 08:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!