Egyetemre kezdésnek mennyi pénz kell?
Ha felvesznek, akkor államira, mivel csak olyat jelöltem. Az egyik a PTE, a másik az ELTE(mindegyik proginfó). Mindegyiknél valószínű, hogy kollégista lennék vagy maximum közös albérlet, mert Kaposvárról beesni az órákra nem lenne szép.
Így előre kalkulálva olyan 50-60 ezer forintom lesz addigra, plusz ha nyárra összejön valami meló, akkor annak a bére is.
Ez az 50-60 e mennyire lenne elég így kezdésnek?
Én az SZTE-re járok proginfóra. Szeptemberbe 40 ezer forinttal mentem. De itt Szegeden belül az egyetemisták ingyen használhatják a tömegközeledést (így nem is kell bérletet venni). Koli nálunk 10 ezer forint, útiköltség havi 5000 forintból kijön nekem.
Igaz, a szüleim sokat segítettek/segítenek. Szeptemberben hetente jártam haza és elég sok kaját vittem a koliba mindig (1-2 napra elég volt, így nem kellett költenem). Meg volt olyan, hogy adtak pénzt pluszba.
Havi 60 ezerből Budapesten szerintem ki lehet jönni (ha koleszos leszel).
Ez az, hogy haviban meg lehet hogy nem lesz annyim. Bár nekem Pécs jobban fekszik, mert közelebb van és bsc-nél állítólag nem sokat számít, hogy hol végeztem.
Még van egy kis időm, addig még körbekérdezgetek a témában.
Igen, ebben teljesen egyetértek, és sajnos mi sem engedhetjük meg az ilyen kiadásokat. Valószínűleg nekem is a diákhitel lesz a megoldás.
De ezzel szemben ugye egyből mínuszból indítani azért nem valami szép, de ha megéri akkor okés.
Én is Pécsen voltam nappalis tavaly, és Kaposvárról jártam be. Így alakultak a havi költségeim:
- kolesz: 18 ezer
- helyközi bérlet: 5 ezer
- plusz otthonról hetente kaptam 4-5 ezer forintot.
Én minden hétvégén hazajártam, tehát a bérlettel olcsóbban jöttem ki, ha te 2-3 hetet is lent maradnál, akkor értelemszerűen jegyet kell venni. Helyi buszozásra meg én nem költöttem, napi fél-1 órát lehet sétálni. A heti 4-5 ezer forintomat pedig nagyrészt eliszogattuk, tehát ha nem iszol, és nincs nagy igényed kajálás szempontjából (vagy ha viszel otthonról eleget), akkor akár ennél olcsóbban is kijöhetsz:)
Albérletet én nem igazán ajánlanám. Én is pár félévet eltöltöttem haverokkal úgy, viszont még 3 főre lebontva is drágább a legolcsóbb albérlet, mint a legdrágább kolesz. Ezen kívül míg a kolesz elintézése havonta két kattintás az ETR-ben, addig az albérletben számolni kell a rezsit, természetesen össze kell veszni a főbérlővel, a szomszédokkal, akik már akkor ordibálnak veled, ha este 10-kor megisztok egy sört a lakótársakkal stb. stb.
A 18 ezres kolesz a drágábba tartozik ugye?
Fogalmam sincs, hogy hetente járok-e majd haza. Viszont helyi buszokra nekem sincs bérletem, de nem valószínű hogy kelleni fog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!