Diploma vagy okj?

Figyelt kérdés
Kíváncsi vagyok a reakciókra. Főleg olyan történetekre, sorsokra akik okj szakmával jól el tudtak helyezkedni és jól keresnek. Meg vannak elégedve a helyzetükkel, és úgy gondolják saját példájukon keresztül hogy diploma felesleges lenne nekik. Az ő általuk eddig létrehozott karrier másnak is megvalósítható, tehát nem valami speciális családi vagy anyagi háttér miatt sikerült nekik elérni amit szerettek volna.

2013. ápr. 9. 12:12
1 2
 1/20 anonim válasza:
83%
Egy diploma abban az esetben felesleges, ha később vagy már akkor is, mikor megszerzed, nem abban a munkakörben dolgozol (kívánsz dolgozni). Ha a munkaköröd igényli a diplomát, pl mert közalkalmazott vagy és így magasabb bérkategóriába esel, akkor többet ér a diploma, mint egy okj. Csak azért diplomát szerezni, h legyen egy diplomád (és mindegy mi, csak legyen valami könnyen megszerezhető) megint felesleges időtöltés szerintem.
2013. ápr. 9. 12:28
 2/20 anonim ***** válasza:
30%

A mai világba jobb az OKJ. Egy idősebb rokonom diploma előtt OKJ-zott hogy plusz pontja lehessen, most diplomával nem tud elhelyezkedni, már fél éve, szenved ez miatt. Az OKJ-s szakmájával vették fel egy helyre, igaz kevesebb pénzért, meg mégsem végezhet olyan melót mint amilyet szeretett volna, de a semminél több és élvezi azért hogy azt csinálhatja amit tanult mert végül is azt is megtanulta, meg papírja is van.

Én is OKJ-t tanultam érettségi után, igaz én nem is készültem egyetemre, mert engem jobban vonzott a szerelős munka, mint az irodai agyalós munka. Autószerelőként jól elvagyok, jól is keresek, megtudok élni, csak most hosszú időre betegállományba készültem így talán a munkahelyem is veszélybe került, mert ugye már több mint 1 hónapja itthon ülök, dolgozni nem dolgozhatok mert 3 naponta kell mennem vizsgálatokra ez hosszú történet nem részletezném.

De manapság jobb az OKJ mint a diploma, én így látom.

2013. ápr. 9. 12:29
 3/20 anonim ***** válasza:
78%

Az hogy ki milyen karriert épít, nem csak a végzettségen múlik. Ha valaki diplomás, de nem elég rátermett, nincs benne elég motiváció és nem volt szakmai gyakorlata, akkor kb. egyenlő esélyekkel indul a középfokú végzettségűvel.

Az sem mellékes, hogy a legtöbb szakmához már elvárás valamilyen nyelv középfokú használata.

2013. ápr. 9. 12:29
 4/20 SzilKa ***** válasza:

Szerintem az a jobbik valasztas, amelyikhez tehetsege van az embernek, amiben ki tud tunni az atlagbol. Plusz a nyelvtudas a legfontosabb, foleg mostanaban.

En pl 4 OKJ-s szakmaval rendelkezem, ehhez kepest egy otodik szakmaban dolgozom kulfoldon. Persze nem volt felesleges az a sok OKJ sem, mert a kezmuves szakmaimat (porcelanfesto, szitanyomo, lakberendezo) jelenleg a tetovalo szakmaban kamatoztatom, amire nem is letezik Mo-n hivatalos kepzes.

2013. ápr. 9. 12:40
 5/20 anonim ***** válasza:
Szakmától függ. Egy programozó pozícióra megpróbálkozhatsz OKJ-s végzettséggel jelentkezni, de sanszos, hogy el fognak utasítani. Mert általában elvárják a diplomát.
2013. ápr. 9. 13:56
 6/20 A kérdező kommentje:

Saját véleményem az hogy vannak hagyományos szakmák amik régen is voltak (kőműves, ács, burkoló, szakács, cukrász, autószerelő stb.)amikkel manapság is el lehet helyezkedni, tehát van piaci értéke.

De lett egy vagon "szakma" amivel senkit sem keresnek, de bőven benne vannak a képzési jegyzékben. ezek a 0-át érő végzettségek.

Vannak azok a szakmák amik régen munkát adtak sok embernek, de mára a technika fejlődésével, vagy éppen a mostani piaci viszonyok miatt nem igazán lehet vele munkát találni. (pl. porcelánfestő, varrónő, műszerész)

És van egy vagon szakma aminek a diplomás formáját érdemesebb akkor már tanulni. pl. röntgen asszisztens, pénzügyes okj végzettségek, de mondhatom az ápolót is)

Szóval én alapból diploma párti vagyok, mert én csak férfi szakmákat tudok amivel el lehet helyezkedni normálisan, a női pályák (márpedig én nő vagyok) egyke sem igazán jó, illetve bármelyiket nézem ha egy kicsivel több energiát tesz bele az ember akkor diplomája lesz az adott szakterületen és máris többet kereshet.

Vannak történetek, hogy hó elvégezte az egyetemet s mégis az okj papírral talált munkát. Pl. egyik barátnőm bölcsész diplomát szerzett egyetemen, és egy fél éves valutapénztárosi tanfolyami végzettsége miatt vették fel dolgozni. A bökkenő csak az hogy erre az állásra pályázott sok középfokú végzettségű ismerősöm is aki szintén elvégezte a valutapénztárosi tanfolyamot és lám lám felvették azt aki diplomás. Ez van, szóval diploma kell egy stabil munkahelyhez egy nőnek.

2013. ápr. 9. 15:30
 7/20 anonim ***** válasza:

Szakmán kívül jól el lehet helyezkedni diplomával. De ha szakmádban akarsz...

Több barátnőm egyetemista, van, aki már végez. Van OKJ-s barátnőm is.

Az OKJ általában gyakorlatorientált. Megtanulják a szükséges elméletet, és sok gyakorlatuk van. Pl. csecsemő- és kisgyermek gondozó nevelősök második évben első félévben heti egy, második félévben heti kettő alkalommal vannak bölcsiben. Ez csak egy példa, mert ez a barátnőm szokott úgy igazán sokat mesélni.

Ehhez képest az egyetem elméletorientált. Kb. mindegyikünk büfészakon van, alig van a baráti körömben rendes szakra járó. :D

Egyikük most végez. Ilyen mindenbe belekóstolsz, semmibe se értesz szakra járt, ami benne van a 16-ban. Abban a bizonyos tizenhatban. Úgy érzi, mindent körbejártak, amibe elég lett volna belelépni a körbejárása helyett.

Ráadásul mivel mégcsak kooperációs képzés sincs nálunk, semmi gyakorlata nem volt, így el se tudja képzelni a saját leendő munkakörét.

Úgy érzi, három évet tanult, mégse tud semmit. A látóköre bővült, a szemlélete változott, de nem tud semmit.

Én is ilyen szakra járok. Annyira nem jó semmire, hogy most voltunk egy elvileg a szakmánkba vágó üzemben, és kérdeztük, milyen végzettségűek dolgoznak itt. A miénk nem hangzott el. Pedig ismétlem, szakmánkba vágó tevékenységet végző üzem! Aztán rákérdeztünk, és azt válaszolta, hogy: khm, háááát van végülis ilyen végzettségű itt-ott, találkozGATni lehet velük itt ott, egy pici esély van az elhelyezkedésre.

Az én szakom is amolyan mindent körüljáró, mindenbe belekóstol, semmihez se ért típusú.

És még sok-sok ilyen szak van, közös jellemzőjük, hogy sokszorosan túlképzésesek.

Sok-sok egyetemen, ami azt jelenti, hogy sok helyen felkészületlen tanárok oktatnak alacsony színvonalon. És erre akkor jössz rá, ha már ott vagy, hacsak nincs onnan ismerősöd... De ez se biztosíték. Nekem a harmadunokatestvérem jár a karunkra, ő elsőéves volt, mikor jelentkeztem, és azt, hogy jó, jöjjek. Azóta ő is rájött, hogy egy nagy kalap, és én is...

Úgyhogy orvos, állatorvos, HAGYOMÁNYOS mérnök, reál tárgyat oktató tanár vagy OKJ.

2013. ápr. 9. 21:33
 8/20 A kérdező kommentje:
Milyen szakra jársz?
2013. ápr. 9. 22:05
 9/20 anonim ***** válasza:
Én? Környezetmérnök, de miért?
2013. ápr. 9. 22:59
 10/20 A kérdező kommentje:
Csak kíváncsi voltam. Mert elég érdekes amiket írsz.Totál fura, hogy más emberek kívűről hogyan látnak bizonyos foglalkozásokat. Állatorvos? Apukán foglalkozása. Csak hiszed a dolgot, mert úgy tűnik.
2013. ápr. 9. 23:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!