Kötelező lessz adnom magyar nyelv és irodalom
érettségit?
Figyelt kérdés
A felsőfokú tanulmányaimat magyarországon szeretném folytani, pontosabban a semmelweis egyetem átlag orvosi szakán, a 2013-as tanévben. A bökkenő pedig ott kezdődik, hogy a középiskolai átlagot beszámitják az érettségi mellé a felvételi pontokba, azon belül a magyar nyelv és irodalmat is. Én Kárpátalján élek, és a közép iskolát pedig ukrán nyelvü tanintézményben végeztem/végzem. Ahol viszont nem oktatnak magyart. Szóval magyar nyelvet és irodalmat csak álltalánosban tanultam. Mire számithatok? Talán érettségit kellesz adnom abból is?
Nem hiszem. Vagy beszámítják neked az ukránt, vagy egyszerűen duplázzák a biosz-kémia érettségi pontjaidat.
2013. márc. 26. 11:36
2/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ! Amúgy meg pontosan milyen középiskolás tantárgyakat számititanak be a felvételibe, magyarországon?
2013. márc. 26. 11:56
3/14 anonim válasza:
Magyar, matek, történelem, idegen nyelv, egy választott természettudományos tárgy.
2013. márc. 26. 12:16
4/14 anonim válasza:
Magyar nyelv és irodalom, matek, történelem, egy élő idegen nyelv, + valamilyen választott tárgy (1 elég) (ez nálad a biosz lesz gondolom meg még a kémia vagy a fizika).
2013. márc. 26. 12:17
5/14 anonim válasza:
Mármint ezek adják a tanulmányi pontokat(max 100 p..) Vannak még az érettségi pontok: magyar, matek, töri, idegennyelv, + bármilyen választott tárgy.(max 100 p.)
Ezekhez jön két kiválasztott érettségidnek az eredménye (100-100 pont, a százalékoknak megfelelően).
Végül a plusz pontok nyelvvizsgáért, emelt érettségiért, OKTV eredményért, országos sporteredményért, hátrányos helyzetért stb.
Orvosin plusz pont csak a 2 kötelező emelt érettségiért jár és ott meg is lesz max. kapható plusz 100 pont.
2013. márc. 26. 12:24
8/14 anonim válasza:
Pontosan :) Tehát hiába van nyelvvizsgád is, azért már nem kapsz pontot.
2013. márc. 26. 12:25
9/14 A kérdező kommentje:
Nagyon hasznosak a válaszok. Köszönöm!
Ha nem gond lenne még egy buta kérdésem: mivel tanulok angolt és tanulok ukránt is, nekem ez mindkettő beszámolódik idegennyekvként? vagy csak az angol?
2013. márc. 26. 12:29
10/14 anonim válasza:
Amelyikből jobban sikerül az érettségid :) Te döntesz.
Bár nem tudom, az ukrán nem inkább "anyanyelv" érettséginek számít ott? Mert akkor az angol, amit néznek.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!