Ha egy szakközépiskola gimnáziumi tagozatán tanulnék, egyenlő esélyekkel indulnék rendes gimnáziumot végzettekkel szemben egy főiskolai/egyetemi helyért?
Úgy látom kevesen fogták fel, hogy a kérdező gimnáziumba menne, csak éppen olyanba, ahol működik szakközép is.
Szerintem a lényeg nem a szakközépen van. Attól még lehet erős iskola. Például a pécsi Babits benne van az országos top 100-ban, pedig postaforgalmi szakközép is. Említhetném a váci Boronkay-t is.
A lényeg az, hogy erős-e a gimi, azaz
-milyenek az osztálytársak
-milyen a helyi tanterv, milyenek a lehetőségek.
Az osztálytársak elsősorban a nyelvtanulás miatt érdekesek - ha gyengék az osztálytársak, akkor a haladó nyelvi csoportban se lesz esélyed a nyelvvizsgára - az pedig esélyes hogy már a felvételi feltétele lesz, bár szerintem csak az erősen túljelentkezett szakoknál. (pszichológus, jogász mondjuk) Ugyanakkor előnye is van a gyengébb osztálytársaknak. Egyrészt a tanár lejjebb viszi a lécet, tehát jobb jegyeid lesznek, mint egy elit gimiben ugyanannyi tudással. Tehát ha okosabb vagy az osztálytársaidnál, a továbbtanulásod szempontjából felesleges tárgyakból kevesebb tanulással is jó jegyet kapsz, az így felszabaduló időben pedig foglalkozhatsz azzal, ami érdekel. Másrészt a tanárok ráérnek veled foglalkozni, hiszen alig van tehetséges diákjuk, így jobban segítik a fejlődésedet. Én annak idején gyenge gimibe jártam, és nem bántam meg. Max. pontra írtam a központikat (ami a mai emelt érettségi megfelelője).
Szóval a jobb jegyek miatt talán még könnyebb is a bekerülés.
Az egyetlen, ami miatt a fiamnak már nem javasolnám ezt a taktikát, a nyelv megnövekedett szerepe, és a nyelvtanulás nehézsége gyenge osztályban.
A másik amit feltételenül nézni kell, hogy az iskola melyik tárgyakból biztosítja a közép- és melyekből az emelt szintű érettségire való felkészítést. Benne van-e az a tárgy, ami várhatóan majd kelleni fog -, mert ha nincs, akkor már egyértelmű a hátrány. Jogod ugyan lesz így is akár emelt érettségit tenni, de egyedül kell felkészülnöd rá.
Amúgy meg nyugodtan járhatsz gimnáziumba, ilyen buta vagy:D vagy hogy értsd:
amúgy meg nyugodtan járhatsz gimnáziumba, ha ilyen buta vagy!!!!!!!!!!!!!!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!