Van különbség a mesterképzés és a posztgraduális képzés között? Melyiket miért érdemes választani?
a mesterképzés a régi egyetemi szintnek felel meg, a bachelor a főiskolainak (bcs, vagy ba jelzéssel), az osztatlan, amikor nem válik külön a kettő, hanem maradt az egyetemi szint. (tehát nem lehet külön bsc-s diplomát szerezni).
A posztgraduális egy átfogó név a diploma utáni képzésekre, szakképzésekre, amikhez már rendelkezned kell diplomával
A posztgraduális képzés másod- vagy "többeddiplomás" képzés, tehát csak azok jelentkezhetnej rá, akik már jelentkeznek diplomával. (post: után, graduate=diplomázni) Pl. akik főiskolán végeztek a vlgzett szaktól függően kiegészíthetik tudásukat pl. egy egyetemen.
BA/Bsc(bachelor, alapképzés) ugyanaz, pl. a bölcsészkaron BA-nak hívják, de a TTK-n ugyanezt BSC-nek. Általában 3 éves képzést jelentenek, ami elvégzése után a hallgató rendelkezik gy alapdiplomával, aminek a nevében is benne van, hogy alap, vagyis többnyire nem elég az elhelyezkedéshez, és kívánt utána az MA/Msc elvégzése. Gyakorlatilag Ma(master, mesterképzés) nélkül olyan, mintha csak egy érettségid lenne, a 3 év csak arra jó, hogy az alaptudást megkapd, és eldönthesd, hova szeretnél specializálódni.
Ja, amúgy megy a vita, hogy a BA/Bsc egyenértékű-e egy főiskolai diplomával, és a válasz Nem. Annak ellenére mondom ezt, hogy én is BA-s vagyok, ugyanis BA-s alapdiplomával még nem tudok tanítani amíg az MA-t be nem fejezem. A régi, osztatlan képzéssel szemben ez a rendszer hátránya. További hátrány, hogy a 3 év után csak a legjobban tanulók 1/3-a mehet tovább ingyen MA-ra, tehát nem igaz, hogy az első diploma ingyen van. Persze a 3 év után újra kell felvételizni országosan, tehát ha valaki pl. a Szegedi T.egyetemre járt műinfóra, újra be kell nyújtania a jelentkezését, mint érettségi után, igény szerint annyi helyen megjelölve a szakot, amennyin szeretné.
Remélem jól összeszedtem! Nekünk Oktatás c. órán ezt tanították, tehát biztosan így van.
22/l
Második válaszoló vagyok:
bocsi, de nem értem, hogy posztgraduálisra vagy MA/Msc-ra szeretnél jelentkezni?
A második vagyok ismét:
Csak a diplomád átlaga kell, ami jó, szóval mért írnának le!! Minden oké:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!