Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Azoknál a szakoknál, ahol...

Azoknál a szakoknál, ahol azzal csábítanak, hogy az több szakot foglal magába és jobbak a lehetőségek, ott valóban jobbak a lehetőségek?

Figyelt kérdés

Mert az ember úgy több mindenből kap ismeretet, vagy pont arra jó, hogy semmihez se értsen tökéletesen, nem elég átfogó a tudása, és az csak a parasztvakítás, hogy sokrétű elhelyezkedés áll majd rendelkezésére?

Gazdaság és Vidékfejlesztő Agrármérnök

2013. febr. 6. 19:28
 1/2 anonim ***** válasza:
100%
Konkrétan erről a szakról nem tudok nyilatkozni, de hasonló, "több szakos" szakokról oda járó ismerősöktől azt a véleményt hallottam, hogy önmagában nem ér sokat, mert mindenből tanulnak valamit, de igazából semmi használhatót. Viszont sokféle mesterszakra lehet továbbmenni, azokkal már jobban a lehetőségek az elhelyezkedésre.
2013. febr. 6. 19:52
 2/2 anonim ***** válasza:

Az ilyen szakok valóban nem jók. Én is ilyesmire járok. Nem több "szakot" foglal magában, viszont sok-sok területet kell átlátni, persze érteni egyikhez se fogunk.

Amióta egyik barátnőmmel beszéltünk erről - ő másra jár, ő humán FSz-re, én reál BSc-re; ő is olyat tanul, hogy mindenbe belelásson, átlássa a dolgokat -, azóta átértékeltem magamban a dolgot, pozitív értelemben. (Előtte már kezdtem én is úgy látni, hogy ezek a szakok semmire se jók.)

Az ilyen szakemberek arra lennének jók, hogy a dolgokat bizonyos szempont szerint átlássák, az egész rendszerben gondolkozva. Felismerjék, mi az, amin változtatni lehetne, mennyire érné meg. Mi az, amit tenni lehetne, merre tovább. Konzultálni tudnak a megfelelő szakemberekkel (az egy területhez, de ahhoz nagyon értőkkel), összekötő kapcsok ügyfél-szakember vagy szakember-szakember között.

Egy-egy szakterület embere nem biztos, hogy annyira belelát a másik területébe, mint majd mi. Nem is biztos, hogy kellően szem előtt tartja az adott szempontot, nekünk meg épp ez a hivatásunk, hogy azért küzdjünk.

Mindezekhez pont az a lényeg, hogy átlásd, értsd. De nem kell egy-egy alterülethez érteni, hiszen pont az egy-egy területhez értők között vagyunk kapocs-szerűek.

És hogy az első mondatomat mégis magyarázzam.

Magyarországon mi mind büfészakosok vagyunk, akik lógatják a lábukat az egyetemen (vagy épp tanulnak, de "feleslegesen"). Majd semmire se leszünk jók, csak az adófizetők pénzét fecsérelték ránk. A diplománkat letagadhatjuk, és mehetünk szakirányú képzést nem igénylő, 14 órás, minimálbéres állásra - ez sokszor így is van.

Külföldön jobban a hozzáállás.

Az én szakmám állítólag nyugaton megfelelően elismert - persze ott élből nincs túlképzés, nem úgy, mint itt -, kb. mindenhol, bármit csinálnak, alkalmaznak ilyen szakembert, képesítésének megfelelő feladatra, fent leírtak szerint.

Még gimis koromban, nyílt nap előtt beszéltem félig kanadai angoltanárommal erről, még el is beszélgettünk egy-egy szakmai kérdésről. Tetszett neki, állítólag ott nem nézik ki ezt a szakmát. Most egyetemistaként nem rég pár USA-beli előtt kellett elmondanom, mit tanulok. Nekik is tetszett.

Szóval, Kérdező, ha Magyarországon van célod, ne menj ilyen szakra (fentit mondjuk pont nem ismerem). Ha külföldön, akkor viszont meggondolandó, hogy ne vesd el.

2013. febr. 12. 18:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!