Az egyik tanárom szerint mindenképpen gimibe kéne menjek, mert jó tanuló vagyok (4-5), de én kereskedelmi szakközépbe szeretnék menni. Gimi vagy szakközép?
En mar az elet tapasztalataibol irok neked. Az attol fugg, h mit szeretnel csinalni mikor elvegzed a sulit. Ha egyetem, fosikola a cel, akkor mindenkeppen gimnazium. Miert? Egyreszt bizonyos tantargyakat, mint matek, idegen nyelv, biologia, kemia etc sokkal magasabb szinten oktatjak mint a szakkozepben, es ha tovabb szeretnel tanulni akkor ezekre szukseged van. egy szakkozepes tudasnal nagyon ra kell tanulni h kepes legyel sikeres felveteli vizsgat irni. Ha meg mar szakmarol beszelunk azok akik szakmunkaskepzobol kerulnek ki sokkal intenzivebb szaktudasuk van. Hisz egy szakmat az iskolapadban nem lehet megtanulni es az a par hetes kotelezo gyaksi a nyaron az hidd el szinte egyenlo a nullaval.
Csak a magam es tesom peldajabol kiindulva. Engem anno anya kozgaz szakkozepbe akart kuldeni h legyek konyvelo. en akkor azt mondtam aaaa dehogy leszek az. Gimibe mentem es nem bantam meg. A gimi adott egy nyelvvizsgat a kezembe ill rajottem h nekem a matek igenis fekszik jo vagyok a szamokkal es a real targyak jobban erdekelnek mint a human targyak. Gimi utan csinaltam egy kieg kozgaz erettsegit ahol rajottem h igenis a szakirany tetszik. Ekkor jelentkeztem a PSZF-re. Igenis nagy elonnyel indultam azokkal szemben akik kozgaz szakkozepet vegeztek hisz nem kellett nyelvbol felveteliznem mert a nyelvvizsgamra automatikus mentesseget kaptam igy csak matekbol kellett mennem, es egyszerubb volt gimis tudassal rakeszulni. PSZF-en volt egy ket szakkozepes evfolyamtarsam de javareszt gimibol jottek.
Es ahogy az elottem iro valamelyike is irta. Szakkozepbol csak egy irodai munkat tudsz csinalni ami vegulis az alja a dolognak diploma nelkul eselyed nincs h kinevezzenek magasabb pozicioba. Tehat a konyvelo az mindig csak konyvelni fog. PSZF-s diplomaval konyevlni fogsz kb ket evig mig meg nem tanulod es at nem latod az uzletet majd vezetokent fogsz nagy valoszinuseggel dolgozni. Harmadreszt ha netan kulfodre kacsintanal h kitelepulsz barmelyik orszagba akkor igencsak a nyelv es a dioploma nagyon jol jon. en erre kaptam bevandorlast ausztraliaba. Szakkozepes vegzettseggel eselyed sincs egy bevandorlasra ide peldaul, es hiszed ha nem a gyakorlott szakmunkasokat keresik ezerrel.
Testverem kereskedelmi szakmunkast vegzett, majd leerettsegizett, technikum, es csinalt egy kevesbe neves fosulit. Ha nem lennek a sponsora eselye sem lenne ide kitelepulni mert nincsenek meg a pontjai ugyanis azt a fosulit nem fogadtak el egyenertekunek.
Mellesleg pl itt a kereskedelmi eladokat pl nem kepzik. Itt nem is szamit szakmanak, mint ahogy a pincer sem. Alt-ban diakok szunidoben zsebpenz kiegesziteskent elmennek dolgozni ilyen helyekre, mert senki sem akarja csinalni. Vagy gimi utan par evre gyaksinak csinaljak, mig kitalaljak mit akarnak es melyik egyetemre menjenek. ezert a kozertekben uzletekben szinte csak fiatalokat lehet latni. Szerintem a kereskedelmivel nem fogsz sokra menni. Es pl a tesom utalja ezt a szakmat egy percig sem dolgozott benne.
Egyebkent ma mar osztalyvezetokent dolgozom es alkalmazok embereket a csapatomba, nem aszerint dontok ki volt szakkozepes es ki volt gimis, hanem aszerint milyen a szemelyisege, mennyit tud, es mennyit akar tanulni es noni a ceggel. es most itt nem az elmeleti tudasra vagyok kivancsi hanem a gyakorlatira. Lehet vki gimibol jon es van egy eves gyaksija es lehet vki szakkozepbol jon es van egy eves gyaksija nem feltetlen sot egyaltalan nem biztos h a szakkozepest alkalmazom mert szakkozepbol jon. Ne feljtsetek az iskola az csak egy papir a lenyeg h mit tudsz es milyen erteket tudsz a cegbe bevinni.
Tehat ha jo tanulo vagy, szerintem a gimi jobb megoldas lenne a jovodre nezve. es gimi utan is meg ha ugy dontesz ez a szakirany erdekel tudsz okj-s tanfolyamot csinalni. aztan lehet h menet kzoben nem is szeretned ezt a szakmat. hosszu tavon probalj gondolkodni ami tudom eleg nehez ebben a korban de kb probalj elgondolkodni hol is szeretnel lenni, mit szeretnel csinalni 10 ev mulva.
Remelem segitettem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!