Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Az egyik tanárom szerint...

Az egyik tanárom szerint mindenképpen gimibe kéne menjek, mert jó tanuló vagyok (4-5), de én kereskedelmi szakközépbe szeretnék menni. Gimi vagy szakközép?

Figyelt kérdés
Az az érve hogy ma már a szakközép nem ér semmit( a szakmára gondolok).Tényleg így van?
2008. jún. 2. 17:25
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%
Az előző válaszadóhoz: a gimnázium akkor jó, ha nem tudod eldönteni, hgoy mi érdekel. Akkor "nyertél plusz négy évet", hogy kitaláld, mi legyél. Annyi tárgyat tanulsz (biológia, fizika, stb.) ami elhiszem, hogy érdekes, meg fontos az általános műveltség, de ha tudod, hogy nem érdekel, akkor egy "szenvedés". De ha neadjisten úgy alakulnak a dolgok, hogy gimnázium után nem tudsz továbbtanulni, akkor mi van? A gimnáziumi érettségidet kiteheted az ablakba, ha nincs hozzá diplomád...
2008. jún. 8. 12:43
 12/15 anonim ***** válasza:
100%

En mar az elet tapasztalataibol irok neked. Az attol fugg, h mit szeretnel csinalni mikor elvegzed a sulit. Ha egyetem, fosikola a cel, akkor mindenkeppen gimnazium. Miert? Egyreszt bizonyos tantargyakat, mint matek, idegen nyelv, biologia, kemia etc sokkal magasabb szinten oktatjak mint a szakkozepben, es ha tovabb szeretnel tanulni akkor ezekre szukseged van. egy szakkozepes tudasnal nagyon ra kell tanulni h kepes legyel sikeres felveteli vizsgat irni. Ha meg mar szakmarol beszelunk azok akik szakmunkaskepzobol kerulnek ki sokkal intenzivebb szaktudasuk van. Hisz egy szakmat az iskolapadban nem lehet megtanulni es az a par hetes kotelezo gyaksi a nyaron az hidd el szinte egyenlo a nullaval.

Csak a magam es tesom peldajabol kiindulva. Engem anno anya kozgaz szakkozepbe akart kuldeni h legyek konyvelo. en akkor azt mondtam aaaa dehogy leszek az. Gimibe mentem es nem bantam meg. A gimi adott egy nyelvvizsgat a kezembe ill rajottem h nekem a matek igenis fekszik jo vagyok a szamokkal es a real targyak jobban erdekelnek mint a human targyak. Gimi utan csinaltam egy kieg kozgaz erettsegit ahol rajottem h igenis a szakirany tetszik. Ekkor jelentkeztem a PSZF-re. Igenis nagy elonnyel indultam azokkal szemben akik kozgaz szakkozepet vegeztek hisz nem kellett nyelvbol felveteliznem mert a nyelvvizsgamra automatikus mentesseget kaptam igy csak matekbol kellett mennem, es egyszerubb volt gimis tudassal rakeszulni. PSZF-en volt egy ket szakkozepes evfolyamtarsam de javareszt gimibol jottek.

Es ahogy az elottem iro valamelyike is irta. Szakkozepbol csak egy irodai munkat tudsz csinalni ami vegulis az alja a dolognak diploma nelkul eselyed nincs h kinevezzenek magasabb pozicioba. Tehat a konyvelo az mindig csak konyvelni fog. PSZF-s diplomaval konyevlni fogsz kb ket evig mig meg nem tanulod es at nem latod az uzletet majd vezetokent fogsz nagy valoszinuseggel dolgozni. Harmadreszt ha netan kulfodre kacsintanal h kitelepulsz barmelyik orszagba akkor igencsak a nyelv es a dioploma nagyon jol jon. en erre kaptam bevandorlast ausztraliaba. Szakkozepes vegzettseggel eselyed sincs egy bevandorlasra ide peldaul, es hiszed ha nem a gyakorlott szakmunkasokat keresik ezerrel.

Testverem kereskedelmi szakmunkast vegzett, majd leerettsegizett, technikum, es csinalt egy kevesbe neves fosulit. Ha nem lennek a sponsora eselye sem lenne ide kitelepulni mert nincsenek meg a pontjai ugyanis azt a fosulit nem fogadtak el egyenertekunek.

Mellesleg pl itt a kereskedelmi eladokat pl nem kepzik. Itt nem is szamit szakmanak, mint ahogy a pincer sem. Alt-ban diakok szunidoben zsebpenz kiegesziteskent elmennek dolgozni ilyen helyekre, mert senki sem akarja csinalni. Vagy gimi utan par evre gyaksinak csinaljak, mig kitalaljak mit akarnak es melyik egyetemre menjenek. ezert a kozertekben uzletekben szinte csak fiatalokat lehet latni. Szerintem a kereskedelmivel nem fogsz sokra menni. Es pl a tesom utalja ezt a szakmat egy percig sem dolgozott benne.

Egyebkent ma mar osztalyvezetokent dolgozom es alkalmazok embereket a csapatomba, nem aszerint dontok ki volt szakkozepes es ki volt gimis, hanem aszerint milyen a szemelyisege, mennyit tud, es mennyit akar tanulni es noni a ceggel. es most itt nem az elmeleti tudasra vagyok kivancsi hanem a gyakorlatira. Lehet vki gimibol jon es van egy eves gyaksija es lehet vki szakkozepbol jon es van egy eves gyaksija nem feltetlen sot egyaltalan nem biztos h a szakkozepest alkalmazom mert szakkozepbol jon. Ne feljtsetek az iskola az csak egy papir a lenyeg h mit tudsz es milyen erteket tudsz a cegbe bevinni.

Tehat ha jo tanulo vagy, szerintem a gimi jobb megoldas lenne a jovodre nezve. es gimi utan is meg ha ugy dontesz ez a szakirany erdekel tudsz okj-s tanfolyamot csinalni. aztan lehet h menet kzoben nem is szeretned ezt a szakmat. hosszu tavon probalj gondolkodni ami tudom eleg nehez ebben a korban de kb probalj elgondolkodni hol is szeretnel lenni, mit szeretnel csinalni 10 ev mulva.

Remelem segitettem.

2008. jún. 10. 02:52
 13/15 A kérdező kommentje:
Köszi!!
2008. szept. 12. 17:46
 14/15 anonim ***** válasza:
100%
Szakközép! Ez a szak még ér valamit! Másrészt nem biztos, hogy olyan gyenge a gimihez képest... Onnan is lehet egyetemre menni! Kérdezz meg több olyan embert, akit a környezetedben elég okosnak tartasz!
2009. dec. 4. 18:43
 15/15 anonim ***** válasza:
100%
Attól függ, milyen szakon akarsz továbbtanulni. Ha nem orvos, jog és a felkapottak, akkor már simán ve lehet kerülni. (ha számoltad, pl. tavaly a tanítóra 2-es érettségivel! Hoppá! Ezek tanítják majd a gyerekeinket!)
2009. dec. 4. 18:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!