Az egyik tanárom szerint mindenképpen gimibe kéne menjek, mert jó tanuló vagyok (4-5), de én kereskedelmi szakközépbe szeretnék menni. Gimi vagy szakközép?
Mindenképpen szakközépbe menj, és ha utána felsőoktatásban akarsz tanulni, mindenképpen munka mellett , levelezőn tedd ( kivéve persze, ha orvosnak készülsz):)))
Viccen kívül, igen, a diploma nem sokat ér. Én tíz évvel ezelőtt érettségiztem, és akkor is ezt láttam, a helyzet pedig csak még rosszabb lett.
Tanárodnak igen egysíkúak a tapasztalatai, inkább fordítva van ez. Szakma minden, diploma semmi...
Helytől/iskolától függ.
Ha egy színvonalas gimnáziumot végzel, utána a főiskolával már könnyen megbírkózol majd és az mégiscsak komolyabb képesítést jelent, akár külföldön is használható (szakközép magában nehezen...).
Nehéz kérdés, én a helyedben mérlegelnék, mihez van affinitásom, inkább reál, vagy humán érdeklődésű vagyok, szeretnék-e általános műveltséget, vagy inkább a szakmai rész érdekel...
Unokatesóm ugyanilyen problémával küszködött, mint te, nem tudta, mit akar. Végül szülői rábeszélésre közgazdasági szakközépbe ment, ami attól volt szakközép, hogy volt egy évig gépírás, aztán két évig közgázórájuk. Szakmát, szakirányt nem adott, ráadásul ő utálta is a matekot, úgyhogy érettségi után elment egy lakberendező OKJ-képzésre. Ezt elvégezte, akkor rájött, hogy bizony ő művészettörténész akar lenni. Beadta a lapot, de csak töri-esztétika szakra vették fel. Ezt egy év alatt úgy megutálta, hogy ki is lépett az egyetemről, és azóta mérlegképes könyvelőnek tanul, két éve abban a szakmában dolgozik, amit először kiválasztott...
Tehát innentől kezdve csak azt tudom mondani, hogy először nagy vonalakban döntsd el, mi érdekel, utána jöhet a választás. Alternatív megoldás, ha olyan gimibe felvételizel, ahol indítanak szakközepes osztályt is. Itt általában átjárhatóak az osztályok, így ha meggondolod magad, simán átmehetsz szakközépből gimibe. :)
Szerintem is szakközép. Én is szakközepet fejezek be most idén, és egyáltalán nem bántam meg. Lesz egy szakma a kezemben, tudok vele mit kezdeni.
Ugyanakkor a párom mikor elment állásinterjúra (még diploma megszerzése előtt) és mondta, hogy gimnáziumi érettségije van, alig akarták elfogadni, kb. a nyolc általánossal tartották egyenértékűnek. Holott neves egyetemen már csak egy éve volt hátra a műszaki(!) diplomáig.
Én a kereskedelmi szakközepet támogatom. Végül is, leérettségizni mindenhol le kell, ha szakmai, akkor az még jobb. Ha esetleg úgy hozza az élet, hogy négy év múlva nem lesz lehetőséged bármilyen oknál fogva főiskolára vagy egyetemre menni, mégis el tudsz helyezkedni a munkában...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!