Főiskola: mihez kezdjek, folytassam vagy sem?
Sziasztok.
Csak azért regisztráltam be ide, hogy elmeséljem pillanatnyi helyzetemet és megkérdezzem, ti mit tennétek a helyemben...
Tudom, hogy errefelé sok hasonló kérdést tettek fel, de most elég fura szituációban vagyok, és szeretném, ha fikázás nélkül kapnék egy-két véleményt (igen, tudom, hogy magamnak kell eldöntenem mit akarok).
Szóval, főiskolán a harmadik félévemet taposom egy szakon, ami ugyan nem az a tipikus divatszak, ami 20 helyen megtalálható az országban, de mégis kicsit "büféjellegű", túl általános, mindenből tanulunk egy kicsit, de úgy igazán semmit, és így három félév után eléggé lelombozó. Nem utálok ide járni, a szaktársakat is kedvelem, de az első félév óta rettentően megcsappant a lelkesedésem iránta (annyit elárulok, hogy művészeti jellegűről van szó), és mostanában úgy érzem, minden a nyakamba hullott, egyre rosszabb a közérzetem, teljesen le vagyok hangolva, semmihez sincs kedvem... Egyrészről szeretném ezt az egészet most itthagyni, másrészről félek, hogy esetleg megbánnám, és különben is, mihez kezdenék? Már majdnem teljesítettem a harmadik félévemet, kidobni a semmibe az elmúlt másfél évet nem hangzik túl jól, másrészről viszont mégsem tudom, lesz-e lelkierőm ezt folytatni.
Azért jöttem ide, mert ez a terület érdekelt, és még mindig ez érdekel, de mégis úgy érzem, hogy ez nekem nem megy. Nem tudom, mi történt, egyedül az tartja a lelket bennem, hogy innen még mehetnék mesterképzéskre, amit szeretnék továbbra is, és amivel még mehetnék is talán valamire (persze művészetivel mindig nehezebb, ezt én is tudom), ha nagyon összeszedem magam és kiemelkedem a tömegből, de ez nem egyszerű, és egyre kevesebb az időm bármire is... legalább is ezt érzem, 20 évesen úgy érzem, mintha az összes lehetőségem elment volna már rég.
Az újrafelvételi furán hangzik számomra, egyrészt a fantasztikus új oktatási törvény miatt, másrészt nem tudom, mi az, ami érdekelne is, és még fel is vennének rá, kb. 380 körüli pontom lenne a viszonylag jó angol emeltem és a német középfokúm miatt, a matek érettségim hármas, a törit szintén sikerült elrontanom, egyedül magyarból és nyelvekből voltam jó mindig is, bölcsészire pedig semmiképp nem akarok menni, mert azzal sem tudnék többet kezdeni. Tudom, műszaki, mérnöki, orvosi stb. a legjobb szakok manapság, de ezekhez nem vagyok elég jó, és nem is érdekelnek annyira.
Hát mi maradt? Nyelveket szeretnék tanulni, ez az egy, amihez lenne kedvem, tehetségem és még menne is. De az a baj, hogy egy nyelv önmagában még kevés. Oké, most megtanulok rendesen németül és angolul, de azért nem ártana valami, diploma nélkül pedig nehéz lenne kezdeni bármit is, egy okj-s képzéssel meg nem hiszem, hogy sokra mennék. Vagy tévedek? Lenne még valami lehetőségem, amire nem gondoltam?
Ezen gondolkozom folyamatosan, bár már korábban is egyre többször ötlött belém ez a gondolat, mióta 2013-at írunk, egyre inkább tudatosul bennem, hogy újabb év, én meg továbbra is az időmet pazarlom.
Szerintetek? Most már fejezzem be, ha elkezdtem, vagy inkább kezdjek valami másba? De mégis mibe...?
Szia!
Az igaz, hogy itthon a "művészkedésből" általában nem lehet megélni, de például külföldben nem gondolkodtál? Akár tanulás, vagy későbbi elhelyezkedés céljából. Én úgy hallottam, ott jobban értékelik a kultúrát (mármint anyagilag). Ha már úgyis mennek a nyelvek... És ne keseredj el, nincs semmi sem későn!
Egy ilyen helyzetben, amíg csak azt tudod, hogy mit _nem_ szeretnél csinálni, jobb, ha nem váltasz. Előbb gondold végig, ha kell, tölts ki online pályaválasztási meg önismereti teszteket, hátha segítenek.
Ha viszont már megvan, hogy mit szeretnél kezdeni magaddal, akkor meg inkább tiszteletre méltó, ha otthagyod ezt, ami nem a te utad, mint hogy gyávaságból végigküzdd, csak azért, mert "jajj, ha már elkezdtem, be is fejezem", aztán utáld az egészet és végül mégsem jutsz vele semmire.
Az kevés, hogy kiválasztod azt, amivel jobban tudsz esetleg elhelyezkedni és keresni - ha nincs hozzá semmi kedved, tehetséged és érzéked, akkor ugyanott fogsz tartani hamarosan, mint most.
Ja, és ne légy kishitű! kitűnni a tömegből? Sokszor elég hozzá, ha nem görcsölsz ezen, s máris jön az ötlet :) Legyenek céljaid, ez a lényeg.
Köszi a véleményeket, nem valószínű, hogy lesz erőm itthagyni, csak ez a félév rettentő sűrű volt az első kettőhöz képest és kimerített egy kicsit, egy elvileg rémegyszerű gyakorlati vizsgán megbuktam és ez sem segített, meg még vannak beadandóim hátra, és ezeken görcsölök, félek, hogy ezek sem fognak sikerülni... Próbálom most összeszedni magam és minden erőmmel arra koncentrálni, hogy jó legyen a jövőben, szeretnék menni valamire, ezért ez a sok aggódás, minden támogatást megkapok másoktól, családtól, és nem szeretnék csalódást okozni se nekik, se magamnak. Egyébként filmes szakról van szó és az áhított mesterszak a filmműn lenne, ahol elég kemény felvételik szoktak lenni, ezért kellene rendkívül jónak lennem, na persze a jelenlegi oktatási rendszerben ki tudja, egyáltalán indulni fog-e jövőre ez a szak...Sajnálom azokat, akik idén felvételiznek bárhova :(
Gondoltam már külföldre, csak ott a filmes oktatásnak eléggé borsos ára van, és egyelőre nem látom opciónak, de ha esetleg úgy alakulna, dolgozni szívesen kimennék majd egyszer. Pár hónap au pairkedésre is gondoltam, ha már minden kötél szakad, tapasztalatszerzésre jó lenne, illetve vannak még nálunk nagyon jó filmes magániskolák is, persze ezek sem olcsóak, de össze tudnék szedni valamennyit (igazából már másfél éve elkezdtem minden pénzt félretenni, jól jöhet még). Szóval nem mondhatni, hogy nincsenek terveim, csak az ilyen szakterületen sok a bizonytalanság és mostanában elég sokszor kételkedem magamban, ami nem jó, kellene egy nagy adag önbizalom. Meg több önszorgalom se ártana még, különben lehet, hogy marad a szakképzés (már kinéztem a szakács/cukrászt, ez már a nagyon végső lehetőség. :D)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!