Biológus képzés?

Figyelt kérdés

Először is előre is bocsánatot kérek hogy "már megint egy ilyen hülye biológus témában tesz fel kérdést" de szeretnék most már bizonyosodni, hiszen annyi kérdést olvastam már de mindegyik mást írt.

Tehát azt szeretném kérdezni hogy hogyan kezdődik az első félév és hogyan zajlik utána az utolsóig?Milyen érettségik jönnek jól? Biosz,Kémia emelten?Nyelvvizsga?Tényleg olyan nagy a kiesés? Utána az Msc.. hányan maradnak? Kik maradhatnak ott? Mit csinálnak az alatt a két év alatt? Csak Kutató és Tanári van? Na és miután ennek vége hova lehet menni? Tényleg csak Phd-val ér valamit is a szak?

Kutatóként csak úgy tudsz elhelyezkedni ha van Phd-d?

Miért mondják ezt hogy olyan sok már a biológus? Azért mert mindenki otthagydja Msc előtt és csak Bsc-je van ami meg állítólag nem ér semmit? Ez igaz?

Előre is köszönöm ha valaki válaszol rá.:) Remélem akad itt olyan akinek személyes tapasztalata van erről.

2012. dec. 31. 17:57
 1/4 A kérdező kommentje:
+ Az érettséginél mi jöhet/jön még jól?
2012. dec. 31. 18:03
 2/4 anonim válasza:
Én is ebben a cipőben járok, millió egy kérdést-választ olvastam de mindenki mást írt.
2013. jan. 2. 16:57
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Szia! Most kezdtem a PhDm biológusként, akkor vágj bele, ha tényleg ezzel szeretnél foglalkozni és nagyon kitartó vagy. Igyekszem mindenre válaszolni.

A felvételi most nagyon sokat változik, ha csak az érdekel, mit kell tudni, akkor kémiából az alapokat NAGYON JÓL, bioszból pedig az emelt is kell. Mindenképpen.

Mi 100 körül kezdtük az évfolyamon, sokan nem kibuknak, hanem ott hagyják az egyetemet. A legtöbben maguk döntenek úgy, hogy nem akarnak ezzel foglalkozni. A bsc (alapképzés) végére voltunk 27en (akik időben végeztek), ebből 24en akartunk msc-re menni, fel is vettek mindenkit (a többiek vagy csúsztak, vagy itt hagyták az egyetemet). Az msc-t sem mindenki végezte el és a végzettek alig fele akart szakmában elhelyezkedni. Nem is kerestek szakmában helyet. A végzettek egy része itt maradt az egyetemen velem együtt phd-zni, néhányan orvoslátogatók (azt sok ismerős tapasztalata alapján max 5 évig lehet csinálni kézbe kapott 360ért, vagy 200ért és meg lehet szakadni érte), 1-2 ember laborban van és 2-ről tudok, aki mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó lombik bébi klinikákon dolgozik.

Nálunk a specializáció a következőképpen volt a PTE-n: az alapszakon volt kísérletes (ez a molekuláris biológus), volt szupraindividuális biológus (ők a zoológusok, növényesek, minden ami szemmel látható ...) és laboratóriumi operátor, valamint tanár specializáció. Az msc-ben az egyik "molekuláris-, immun- és mikrobiológia" a másik "szupraindividuális biológia" volt a tanári mellett (a tanári most úgyis átalakul).

Nyelvvizsgát azért ajánlok, mert a 2. évtől végig elvárják, hogy angolul olvass és érts is meg angol szakcikkeket, ha belekezdesz egy kutatásba, akkor már fogalmaznod is kellene tudni angolul.

A kutatáshoz jó, ha van PhD-d, azzal együtt is nehéz elhelyezkedni, ha itt szeretnél maradni. De ha elég jó vagy, semmi sem lehetetlen, csak nem álomfizetésért, hanem 130-180 kézhez kapott magyar forintért.

Biológust egyébként sokat képzünk, sokan azt hiszik, hogy ez az egyik legkönnyebb természettudományos pálya. Tudnék velük vitatkozni. :D

Aki az egyetemet ott hagyja bsc után, azt vagy felvették valahová dolgozni, vagy elege van az egészből, örül, hogy egy papírral a zsebében szállhat ki és esze ágában sincs szakmában elhelyezkedni (szinte minden félévcsúszós évfolyamtársam így gondolta).

Ha van kérdésetek, szívesen válaszolok. :)

2013. márc. 5. 23:00
 4/4 anonim válasza:
Bocsánat a kérdezőtől de én is hasonló cipőben járok.Én nagyon szeretnék olyan lenni aki a gyógyszerek emberre való hatásával foglalkozik vagy vmi ilyesmi..a szüleim szerint farmakológusnak kellene készülnöm vagy laboratóriumi kutatónak ami okés is de nem tudom hogy milyen szakra kéne mennem hogy ez sikerüljön. Volt aki az Orvosi Laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai analitikus szakmát ajánlotta de nem tudom hogy az jó e..nem tudnál segíteni így hogy neked sikerült?mit ajánlanál? és bocsi még egyszer a kérdezőtől hogy ide kérdeztem..
2013. nov. 1. 19:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!