Hogy lehetek újságíró?
Hova kell jelentkeznem oktatásban?
Mik kellenek hozzá?
Illetve ha szerzel egy természettudományos alapszakos diplomát, mehetsz tudománykommunikáció mesterképzésre és akkor lehetsz tudományos újságíró is. Ez is felkészít, nagyon jó a szakmai képzése, nem csak a tudományos jellegű képzést tartalmazza és van belőle államilag támogatott is. Még el is lehet vele helyezkedni.
Továbbá érdemes (szerintem, tapasztalatból írom) szociológus végzettséggel belépni. Igaz, hogy nincs kifejezetten újságíró jellege a képzésnek, de ahol én dolgoztam szerkesztőségekben, ott a legjobb újságíróként alkalmazott emberek nagyobb része szoc-os diplomával rendelkezett. Nagyon speciális területekről írtak, melyek helyismeretet igényeltek és magasan a legalaposabb cikkeket készítették el.
Bár meg kell jegyezzem, hogy ilyen valóságot feltáró, alapos cikkekre manapság nem nagyon van igény a szerkesztőségekben, de ha egyszer újra lesz minőségi újságírás az országban, akkor még érdemes erről a területről belépni.
Alapvetően pedig a kommunikáció és médiatudomány vagy OKJ-s képzés amivel hivatalosan is kijelentheted, hogy újságírónak képeztek (ill. tudománykommunikáció, de csak mesterszak van belőle és természettudományos alapszakra épül rá).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!