Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Hogyan történik a jelentkezés...

Hogyan történik a jelentkezés a mesterképzésre?

Figyelt kérdés

Pl. tanár szaknál, megvan az alapszak, plusz második tanári szakból a kötelező 60 kredit és jelentkezni akarok mesterre, ha már egyszer elkezdtem, legalább be legyen fejezve, aztán lesz ami lesz.

Nem igazán értem a rendszert. Gondolom csak olyan iskolába jelentkezhetek, ahol mindkét szakomat tanítják. De a jelentkezési lapot februárban hogy kell kitölteni? Pl. hogy informatika-földrajz vagy történelem-matematika tanárt kell beírni?

És mi alapján bírálják el a jelentkezést (gondolom itt már nem játszanak a középiskolai eredmények)? Van felvételi elbeszélgetés is?

Nagyon megköszönném ha valaki (főleg tanárképzésen lévők), aki már túl van egy ilyen jelentkezésen, megosztaná a tapasztalatait, szerintem más -hozzám hasonló - is örülne neki.

A válaszokat előre is köszönöm.

2012. dec. 12. 14:22
 1/3 anonim ***** válasza:

Én mérnök informatikusként végeztem, most csinálom a mérnöktanári MA-t. Beadtam a jelentkezésem februárban, jött egy levél, hogy menjek felvételi elbeszélgetésre. Elmentem, felvettek. Csinálnom kell két áthidaló tárgyat, és kész.

Nem tudom nálatok hogy van ez a dolog, mert te alapból tanár szakosként kezdtél.

Annyi biztos, hogy a felvételibe általában a diploma jegye, és a felvételi elbeszélgetés eredménye számít. Középiskolás jegyek sehol nem számítanak. Van, ahol felsőfokú nyelvvizsgáért járnak plusz pontok. Viszont minden egyetemnél/fősulinál ez a pontszámítás másképp van, nézz utána a felvin, hogy nálatok hogy van.

Nem tudom, segítettem-e valamit. Sok sikert!

2012. dec. 14. 16:30
 2/3 A kérdező kommentje:

Köszönöm a segítségedet.

Akkor ha jól értem te már túl vagy rajta. Az elbeszélgetés mennyire volt "szakmai" jellegű? Csak azért kérdezem, hogy ha úgy adódik mennyire készüljek fel, mert a fő szakom ugyan "príma", de értelemszerűen a 2. tanári szakomból rám férne még némi ismeretszerzés (sajnos ez a tanárképzés nagy hibája szerintem, az oktatási reformból mégis ez marad ki...).

2012. dec. 14. 21:15
 3/3 anonim ***** válasza:
Igen, tavaly felvételiztem, most vagyok elsőéves (negyedéves). Két módon felvételiztetnek: vagy elbeszélgetés van vagy vizsga. Voltam az ELTE-n is felvételizni nem tanárira, ott tételt kellett felmondani, máshol meg sima motivációs beszélgetés volt: Miről írtam a szakdogámat, miért oda akarok jelentkezni, miért jelentkeztem egyáltalán, mihez akarok kezdeni majd az egyetemi végzettséggel, stb. Ilyesmikre számíthatsz, konkrét tananyagot az elbeszélgetésen nem kérnek, tőlem legalábbis nem kértek. A felvin minden MA/MSc-hez oda van írva, mik a követelmények, intézménye válogatja, járj utána, hogy ne érjen meglepetés.
2012. dec. 14. 23:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!