Hogyan tudok megtanulni fejben számolni gyorsan?
hát csak ha megtanulod az alapokat.
pl szorzótábla 1-től 10-ig.
és akkor már reflexből tudod hogy mondjuk 8x9=72
vagy mondjuk a második hatvány táblát 1-től 30-ig.
mondjuk 11 a négyzeten, az 121.
ezek apró dolgok de ha ezeket tudod akkor könnyen össze lehet rakni fejben a nagyobb számokat is.
ja és soksok gyakorlás.
ezt amúgy suliban is így tanítják.
de persze ember függő is, hogy ki milyen fürgén gondolkodik, mert ha lassú felfogású vagy, ha megszül a tanár se fogsz gyorsan megtanulni fejben számolni.
Az alapvető probléma ott van, hogy számológépet használhatnak már általános iskolában is. Nem engedném. Nekem mindig hiányzott a számológépem, így rá voltam kényszerítve az írásban számolásra, illetve a fejben számolásra. A számológép elkényelmesíti az embert, már a 16*12-őt is beütik EGYETEMEN. Ahol deriválni, integrálni tanítanak már, nem képesek sokan ezt fejben kiszámolni.
Gyakorlás kérdése. Először az összeadást kell gyakorolni, ami szerintem nem is kihívás, egyszerűen annyi, hogy megtudsz-e jegyezni 3-4-5 számot, és közben gondolkozni is.
Utána pedig alapvető szorzásokra bontod le a szorzást.
Pl.: 32*127
Kezdetekben többre bontsd le, egyszerűbb:
32= 10*3+2 "helyettesítsünk" be =
(10*3+2)*127 = 3*127*10 + 2*127
3*127 nem olyan bonyolult még, ezt 10-el beszorozni még kevésbé bonyolult, majd ehhez hozzáadni kétszer 127-et szintén nem az. Egyszerűen a részeredményeket kell tudni fejben tartani. Persze nem kell ennyire lebontani, 327*451-et (327*100*4)+(327*100/2)+327
Mindenkinek ahogy kényelmes, ahogyan könnyebbnek tartja. Gyakorlás, gyakorlás gyakorlás az alap:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!