Átsoroltak államiról költségesre?
Ma kaptam egy levelet az egyetemtől, miszerint átsoroltak költségesre. Nem ért meglepetésként a dolog, azonban nem értek vele egyet.
A levélben hivatkozik az Ftv-re. Vagyis azt lehet átsorolni, aki két aktív félév alatt nem érte el az ajánlott tanrendben megszerezhető kreditek 50%-át. Ez eddig világos.
Az egyetem SZMSZ-e, TVSZ-e is ezt az irányt követi, idézem a TVSZ idevágó rendelkezését:
"Ha a 2007/2008. tanévtől kezdődően beiratkozott államilag támogatott képzésben
tanulmányokat folytató hallgatóról a tanév végén a Tanulmányi osztály megállapítja, hogy az
utolsó két olyan félévben, amelyben hallgatói jogviszonya nem szünetelt – figyelembe véve a
(3) bekezdés rendelkezéseit is – nem szerezte meg legalább az ajánlott tantervben előírt
kreditmennyiség 50% át (legalább 27 kreditet), tanulmányait a következő tanévben csak
költségtérítéses képzésben folytathatja. "
Ez azt írja, hogy legalább 27-et kell megszerezni. Én pont 27et szereztem, erre átsoroltak. A TVSZ-ben pedig világosan le van írva, hogy legalább 27et kell összegyűjteni. Ez miért lehet ?
Nyilván a tanrend is irányadó, ott két félév alatt 60 kreditet kell összegyűjteni. Így a határ 30 lenne, ez esetben jogos az átsorolás. Igen, de a TVSZ 27-et ír.
Egyik ismerősöm egy másik egyetemre jár, ott is 27 a követelmény két félév alatt, a TVSZ is benne van. Holott az ő tanrendjük olyan, hogy van olyan félév, amikor 35 kreditet kell teljesíteniük, a következőben meg 33-at.
Van még a 15%-os szabály, de az ebben az esetben lényegtelen.
Érdemes lenne fellebbezni?
" Így a határ 30 lenne, ez esetben jogos az átsorolás. Igen, de a TVSZ 27-et ír. "
A TVSZ-etek azt írja legalább 27-et. Azaz egy sarkított példával ha a 2 félév alatt az ajánlott tantervben csak 40 kreditet kellene teljesíteni akkor nem elég az 50% (20) hanem minimum 27 kell.
Tehát neked a 60 felét kellett volna, azaz 30-at.
Amit az első válaszoló írt, az a logikai VAGY kapcsolat. Sajnos a TVSZ ben számomra se volt egyértelműen megfogalmazva, hogy mit jelent az a 27 a zárójeles részben. Ha valamiért, a helytelen meghatározás miatt még lehet esélyed.
A zárójelezés vagylagos kapcsolatot jelentene, van erre szabály? sajnos nem tudom
"A zárójelezés vagylagos kapcsolatot jelentene, van erre szabály? sajnos nem tudom"
Gyerekek, Egyetemre jártok, egy mondat ne fogjon ki rajtatok.
Azt írja, hogy el kell érni az előírt kreditmennyiség 50%-át és zárójelben megjegyzi, hogy legalább 27 kreditet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!