Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Átsoroltak államiról költségesre?

Átsoroltak államiról költségesre?

Figyelt kérdés

Ma kaptam egy levelet az egyetemtől, miszerint átsoroltak költségesre. Nem ért meglepetésként a dolog, azonban nem értek vele egyet.

A levélben hivatkozik az Ftv-re. Vagyis azt lehet átsorolni, aki két aktív félév alatt nem érte el az ajánlott tanrendben megszerezhető kreditek 50%-át. Ez eddig világos.

Az egyetem SZMSZ-e, TVSZ-e is ezt az irányt követi, idézem a TVSZ idevágó rendelkezését:

"Ha a 2007/2008. tanévtől kezdődően beiratkozott államilag támogatott képzésben

tanulmányokat folytató hallgatóról a tanév végén a Tanulmányi osztály megállapítja, hogy az

utolsó két olyan félévben, amelyben hallgatói jogviszonya nem szünetelt – figyelembe véve a

(3) bekezdés rendelkezéseit is – nem szerezte meg legalább az ajánlott tantervben előírt

kreditmennyiség 50% át (legalább 27 kreditet), tanulmányait a következő tanévben csak

költségtérítéses képzésben folytathatja. "

Ez azt írja, hogy legalább 27-et kell megszerezni. Én pont 27et szereztem, erre átsoroltak. A TVSZ-ben pedig világosan le van írva, hogy legalább 27et kell összegyűjteni. Ez miért lehet ?

Nyilván a tanrend is irányadó, ott két félév alatt 60 kreditet kell összegyűjteni. Így a határ 30 lenne, ez esetben jogos az átsorolás. Igen, de a TVSZ 27-et ír.

Egyik ismerősöm egy másik egyetemre jár, ott is 27 a követelmény két félév alatt, a TVSZ is benne van. Holott az ő tanrendjük olyan, hogy van olyan félév, amikor 35 kreditet kell teljesíteniük, a következőben meg 33-at.

Van még a 15%-os szabály, de az ebben az esetben lényegtelen.

Érdemes lenne fellebbezni?

2012. júl. 30. 17:17
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

" Így a határ 30 lenne, ez esetben jogos az átsorolás. Igen, de a TVSZ 27-et ír. "

A TVSZ-etek azt írja legalább 27-et. Azaz egy sarkított példával ha a 2 félév alatt az ajánlott tantervben csak 40 kreditet kellene teljesíteni akkor nem elég az 50% (20) hanem minimum 27 kell.

Tehát neked a 60 felét kellett volna, azaz 30-at.

2012. júl. 30. 17:45
 2/9 anonim ***** válasza:

Amit az első válaszoló írt, az a logikai VAGY kapcsolat. Sajnos a TVSZ ben számomra se volt egyértelműen megfogalmazva, hogy mit jelent az a 27 a zárójeles részben. Ha valamiért, a helytelen meghatározás miatt még lehet esélyed.

A zárójelezés vagylagos kapcsolatot jelentene, van erre szabály? sajnos nem tudom

2012. júl. 30. 18:01
 3/9 anonim ***** válasza:

"A zárójelezés vagylagos kapcsolatot jelentene, van erre szabály? sajnos nem tudom"

Gyerekek, Egyetemre jártok, egy mondat ne fogjon ki rajtatok.

Azt írja, hogy el kell érni az előírt kreditmennyiség 50%-át és zárójelben megjegyzi, hogy legalább 27 kreditet.

2012. júl. 30. 18:04
 4/9 A kérdező kommentje:
Na de épp az a probléma, hogy nem fogalmaz egyértelműen...
2012. júl. 30. 18:11
 5/9 anonim ***** válasza:
Lehet én olvastam túl sokszor TVSZ-t de nekem ez teljesen egyértelmű volt elsőre...
2012. júl. 30. 18:20
 6/9 A kérdező kommentje:
Ennek ellenére mind a két álláspont védhető.
2012. júl. 30. 18:29
 7/9 anonim válasza:
Szerintem ez az hogy ha 60 akkor ugye 30 kredit... de ha mondjuk 50 akkor nem elég a 25 hanem 27 kell legalább.
2012. júl. 30. 18:30
 8/9 anonim ***** válasza:
Én is ezt mondom...
2012. júl. 30. 18:57
 9/9 anonim válasza:
Bocs :D Nem fogtam fel elsőre a válaszod :)
2012. júl. 30. 19:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!